enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:48 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ürdün Kralı II. Abdullah: Kalkışma bertaraf edildi

Ürdün Kralı II. Abdullah: Kalkışma bertaraf edildi
09.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Ürdün Kraliyet ailesinde yaşananlara ilişkin ilk kez konuşan Kral II. Abdullah, “kalkışmanın’’ bertaraf edildiğini açıkladı. Kral, Prens Hamza’nın da “sarayda ailesiyle birlikte” olduğunu söyledi.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP,Reuters’in haberine göre,Ürdün Kralı II. Abdullah, günlerdir ülke gündeminde olan “aile içi ihtilaflara” ilişkin ilk kez konuştu. Kral, kendisinde kızgınlığa ve acıya neden olan “kalkışmanın” sona erdiğini söyledi.

Jordan TV’de okunan açıklamada Kral’ın, “Bugün size kalkışmanın sonlandırıldığını ve mağrur Ürdünümüzün istikrarlı ve güvende olduğunu temin etmek için sesleniyorum” ifadeleri aktarıldı.

1999’dan bu yana Ürdün Monarşisi’nin başında olan Kral II. Abdullah, açıklamasında, “Son günlerde yaşanan zorluklar ulusumuzun istikrarı için en zoru ve en tehlikelisi değildi, ancak en acı vereniydi, çünkü kalkışmaya taraf olanlar kendi ailemizdendi” ifadelerini kullandı.

Kral’ın günlerdir kendisinden haber alınamayan üvey kardeşi Prens Hamza’ya ilişkin ise, “Sarayda ailesiyle birlikte, benim himayemde” ifadelerine yer verildi.

Prens Hamza’nın yanı sıra gözaltına alınan ve aralarında güçlü bir aşiret mensubunun da bulunduğu diğer üst düzey isimlerin serbest bırakılıp bırakılmadığına ilişkin bir bilgi ise bulunmuyor.

Biden’dan Kral II. Abdullah’a destek

Diğer yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın Kral II. Abdullah ile görüştüğü belirtildi. Açıklamada, Biden’ın Ürdün’e güçlü Amerikan desteğini ifade ettiği ve ülkenin ABD ve bölge için liderliğinin önemini vurguladığı kaydedildi.

Prens Hamza'nın 2012 yılındaki düğününe Kral II. Abdullah da katılmıştı
Prens Hamza’nın 2012 yılındaki düğününe Kral II. Abdullah da katılmıştı

Ülkeyi sarsan haberlere yayın yasağı getirilmişti

Geçen Cumartesi BBC’ye avukatı aracılığıyla iki video mesaj ulaştırarak ev hapsinde tutulduğunu duyuran eski Veliaht Prens Hamza, II. Abdullah’ın başka bir anneden olan üvey kardeşi. 2004’te veliaht unvanı, abisi tarafından elinden alınan 41 yaşındaki Prens Hamza, Krallığa yönelttiği yolsuzluk, nepotizm ve otoriterlik eleştirileriyle öne çıkan popüler bir isim.

Prens Hamza, ev hapsinde tutulduğunu, internet ve telefonunun kesildiğini duyurduktan iki gün sonra Krallık, prensin üvey abisine sadakat yemini ettiğini duyurmuştu. Prensin iddialarını destekleyen ve Prens Hamza ile Genelkurmay Başkanı arasındaki bir diyaloğun duyulduğu ses kaydının basına sızdırılmasının ardından ülkede Kraliyet ailesi içinde yaşananlara ilişkin haberlere  yayın yasağı  getirilmişti.

Ürdün’ün bölgesel “arabulucu” rolü tehlikede mi?

Koronavirüs pandemisiyle ekonomik durumu daha da kötüye gitmeye başlayan Ürdün’de her dört kişiden biri işsiz. Ülkede kötüye giden ekonomik seyrin yanı sıra yolsuzluk ve kötü yönetim uzun süredir artan bir hoşnutsuzluğa ve son aylardaki protestolara neden olmuştu.

Uzmanlara göre yaşanan son kriz, ülkenin kendi içindeki ekonomik ve siyasi sorunlarını halletmeden bölgesel uzlaşmazlıklarda arabulucu rol üstlenen Batı müttefiği rolünü sürdürmesinin artık mümkün olmadığını gösteriyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.