enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kitap: “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin”

Kitap: “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin”
11.10.2023
A+
A-

Kastamonu’nun Çatalzeytinli Emekli Amiral ve yazar Hasan Doğan, yeni ve ikinci kitabı olan“1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin”in tanıtımı için kendisi gibi yazar dostlarıyla Kastamonu’da biraraya geldi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bir 6 kişi görseli olabilir

Toplantı, TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) ve Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘nın köşe yazarı ve Kastamonu’da yaşamını sürdüren Eğitimci-Yazar İsmail Özcan ve değerli eşi Fatoş Özcan’ın konukseverliğinde gerçekleşti.

Bir 1 kişi ve şunu diyen bir yazı 'HASAN DOĞAN 1800'LERDE KIRIM, GİNOLU VE ÇATALZEYTİN Kırım! ellerini Türk toprağı, sonundan itibaren nice kafilelerini asları vatan yollarına ugurladı. Kırım elden çıkmıştı. HASAN DOĞAN Ginolu! Kerempe Inceburun arasındaki mütevazı 25asırdır halklara sahipliği Romalılar beri ürkler... kasabası... Köydekiler büyüttüler: Mustafa; batı yakasında kıyıdaki küçük içeriden GİNOLU 1800'LERDE KIRIM, GİNOLUV VE 1800'LERDE Çatalzeytin!O, sanki "yukarıdan" gelenlerle büyüdü. 1800'lere doğru ÇATALZEYTİN KIRIM, ÇATALZEYTİN utundular, indiler. uköyüg geliştirip HASAN DOĞAN büyüyüp başında yazılıyor diyorlardı daha vardı; "Çatalzeytun Düzlükteki köye adım veren çatal zeytin ağacı! Bugünlere erebileydin de geldi, kimler geçti önünden, yanından, hepsini anlatabileydi bize... Çatalzeytinli Azaklıoğulları, Karahaliloğullarıve İncemustafaoğulları Şecereleri FATORI HORG FAYORI' görseli olabilir

 

 

1800’LERDE KIRIM, GİNOLU VE ÇATALZEYTİN…

Toplantıda yazar Hasan Doğan’ın yeni çıkan ve raflarda yerini alan “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı kitapla ilgili katılımcılar tarafından değerlendirme yapıldı.

 

1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı kitabın yazarı Doğan, eserin ortaya çıkışı ve içeriği hakkında misafirlere bilgi verdi.

Yazar Hasan Doğan “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı yeni kitabında, 1800’lü yıllarda Köstence/Romanya’dan Tosya’ya uzanan bir göç olayını anlatmaya çalıştığını dile getirdi.

Bir 3 kişi görseli olabilir

 

Çatalzeytinli Azaklıoğulları, Karahaliloğulları ve İncemustafaoğulları’nın Şecereleri

Çatalzeytinli Emekli Amiral ve yazar Doğan kitabında, bugün ilçenin bir köyüne bağlı olarak varlığını sürdüren, antik dönemden 1800’lü yıllara kadar Batı Karadeniz’in önemli bir ticaret limanı olan Ginolu’nun tarihçesini ve Kale hakkındaki tespitleriyle de birlikte, ayrıntılı olarak ortaya koyuyor.

Bir 2 kişi görseli olabilir

Doğan, “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı yeni kitabında, ayrıca Çatalzeytin’i kuran ailelerden; Azaklıoğulları, Karahaliloğulları ve İncemustafaoğulları’nın hikayelerine ulaştığını anlattı.

Resmî Osmanlı arşivlerinden de yararlandığını ifade eden Hasan Doğan, Osmanlı Devleti’nin 1830-40’lı yıllarda bölgede yaptığı nüfus sayımları ile temettuat defterlerinin incelenmesi suretiyle yapılan soy araştırmaları sonucunda, adı geçen ailelerin 1600’lü yıllara kadar varan kuşaklarının isim isim sayıldığını,  aile büyüklerinin mesleklerinin, zanaatlarının ve geçim kaynaklarının açıklandığını görmek şüphesiz çok memnuniyet verici” olduğunu açıkladı.

Bir 3 kişi görseli olabilir

1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı kitabın ilk bölümünde 1800’lerden itibaren Kırım Yarımadası’ndaki gelişmeler, ikinci bölümünde Milat’tan önceki devirlerden itibaren Ginolu ve Çatalzeytin; üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümlerde ise sırasıyla, ilçedeki Azaklıoğulları, Karahaliloğulları ve İncemustafaoğulları aileleri ele alınıyor.

Kastamonulu Yazar Doğan, kitaba ilişkin vurgulanmasında yarar olan bir diğer konunun da Çatalzeytin açıklarında, bugün 100 metre derinlikte yatan ve tarihlemesinin bugünden yaklaşık 8 bin yıl önceye kadar uzanan sualtı arkeolojik keşfi olduğunu hatırlattı.

Bir 3 kişi ve gülümseyen insanlar görseli olabilir

 

Hasan Doğan, kitapta geçmişte yerel ve ulusal haber organlarında nadir olarak haber konusu edilmiş olan ve bugün sualtında kalmış tarih öncesi bu yerleşime ilişkin bilgilerin de yer aldığını belirterek, bu kıymetli kültür varlığının korunup kollanması, tanıtılıp duyurulması ve dolayısıyla, ilçenin de adının duyurulması için sıralanan önerilerin, yaptığı çalışmanın önemini ve ilçeye kazandırabileceklerini artıran diğer bir konu olarak göze çarptığını anlattı.

Toplantının sonunda, katılımcılar da Soru-Cevap bölümünde, “1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı kitabın yazarı Emekli Amiral yazar Hasan Doğan’a çeşitli sorular yöneltti.

Hasan Doğan adlı kullanıcının profil fotoğrafı

Çatalzeytin ve Hasan Doğan

1800’lerin başından itibaren önce birkaç hanelik bir köy olarak doğan, 1910’lardan itibaren bir nahiye olan ve 1954’te de ilçe ilan edilerek bugünlere ulaşan şirin kasabamız Çatalzeytin’in sosyal tarihini bir bütün halinde ele alan,  akademik disipline uygun bir kaynak kitabın olmayışı hiç şüphesiz Çatalzeytin için önemli bir eksiklikti.

Bahriyeli Hasan Doğan

 

2022 yazında yayımlanan “Bahriyeli” romanının yazarı Hasan Doğan, 2022-23 yıllarında kapsamlı bir çalışma yürüttü ve ilçeye değerli bilgiler sağlayan, yararlandığı kaynakları daha ileri çalışmalara zemin teşkil edebilmesi için gösterip listeleyen ve ilçenin geleceği için dikkate değer tekliflerde bulunan bir kitap hazırladı.

Bir 3 kişi görseli olabilir

1800’lerde Kırım, Ginolu ve Çatalzeytin” adlı kitabın tanıtım toplantısına, Emekli Amiral yazar Hasan Doğan, eğitimci yazar İsmail Özcan, şair Tahsin Şentürk, eğitimci büyüklerim Cemil Şentürk, Ahmet Şentürk ile Gülşen Şentürk katıldı.

Eğitimci-Yazar İsmail Özcan ve değerli eşi Fatoş Özcan’ın konukseverliğinde gerçekleşen toplantı, Fatoş hanımın muhteşem el emeği ikramlarıyla son buldu.

Konuklar, özellikle Fatoş Özcan’ın ikram ve İsmail Özcan’ın konukseverliği için teşekkür etti.

Gazeteci* Ataner YÜCE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.