III. Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali Van’da Başlıyor
* T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle Van’da gerçekleşecek olan III. Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali, Azerbaycan, Gürcistan, Irak, İran’dan uluslararası düzeyde tiyatro grupları ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen ulusal çapta geniş katılımlı tiyatro topluluklarını ağırlayacak.
* 18, 27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek III. Uluslararası Üvercinka Tiyatro festivali Aşık Veysel’in izinden şarkılarla temasıyla gerçekleşecek. Ayrıca III. Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali bu yılı Ragıp Ertuğrul Yılı olarak ilan etti.
Biz de Uluslararası Haber Ajansı (UHA) ve Türkuaz Haber Ajansı olarak yılın önemli sanat etkinliklerinden biri olan III. Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festival proğramını takip edeceğiz…
Üvercinka Kültür Sanat, 2016 yılında Fatih Taşdemir tarafından Van’da kurulmuş bir kültür, sanat merkezidir.
Üvercinka Kültür Sanat Merkezi tiyatro, sinema, edebiyat ve müzik alanlarında yüzlerce etkinlik gerçekleştirmiş, gerek yurtiçinden, gerek yurtdışından onlarca sanatçıyla Van şehri arasında bir bağ kurmuştur. Kendi bünyesinde yaptığı oyunlarla ve yetiştirdiği sanatçılarla taşrada ürettiği sanatı Türkiye’nin her bölgesine taşımış ve taşımaya da devam etmektedir.
Üvercinka Kültür Sanat Merkezi’nin logosu bir anlamda kadını da temsil eden Mor renkten ibaret. Üvercinka Kültür Sanat Merkezi’nin kurucusu Fatih Taşdemir seçtiği oyunların çoğunun kadın içerikli, kadın figürlü oyunlar olduğunu bize ifade etti. Bu durumu çok önemsediğini, özellikle taşrada kadınlar üstünde kurulan tahakkümü ortadan kaldırmak için kendi alanında çok fazla çaba sarfettiğini sözlerine ilave etti.
Üvercinka ne demek? diye sorduğumuzda Fatih Taşdemir bize; “Üvercinka Cemal Süreya’nın türettiği bir sözcüktür, güvercin ve kadın sözcüklerinin birleşiminden oluşturulmuş. Cemal Süreyya’nın bu sözcüğü kadının özgürlüğü olarak ifade ettiğinide belirtmek gerek” diyerek açıklamada bulundu.
2018’de Van’ın ilk özel tiyatro festivalinin ilkini gerçekleştirmiş olan Merkez, Üvercinka Tiyatro Festivali’ni uluslararası boyutta görücüye çıkarmış ve adı Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali olmuş.
Üvercinka Uluslararası Tiyatro Festivali yarattığı sinerjiyle TÜİK verilerine göre 2019 yılında Türkiye’de en çok tiyatro oyunu oynanan iller sıralamasında Van şehrini 6. sıraya taşımış.
Bu yıl da 18, 27 Eylül tarihlerinde Van’da gerçekleştirilecek III. Uluslararası Üvercinka Tiyatro festivali Aşık Veysel’in izinden şarkılarla temasıyla gerçekleşecek. Ayrıca III. Uluslararası Üvercinka Tiyatro Festivali bu yılı Ragıp Ertuğrul Yılı olarak ilan etti.
Zengin içeriklerle dolu bir festivale ev sahipliği yapacak olan ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle gerçekleşecek III. Uluslararası Üvercinka Festivali’ne Azerbaycan, Gürcistan, Irak, İran’dan Uluslararası düzeyde tiyatro gruplarının ve ulusal çapta da geniş bir katılımın olduğu bilgisine ulaştık.
Azerbaycan Devlet Pantomim Tiyatrosu Palto oyunuyla, Gürcistan Tskhinvali Machabeli Theatre harika bir tiyatro oyunuyla, Irak Duhok Tiyatrosu Şanogeriya Dino oyunuyla, İran Daylemun Tiyatrosu Karava oyunuyla, İstanbul Devlet Tiyatrosu Tongopera oyunuyla, Amed Şehir Tiyatrosu Scapien’in Dolapları oyunuyla, Yaralarım Aşktandır oyunuyla Nazan Kesal, Celile oyunuyla Ayşegül Yalçıner, Madonna Kürk Mantolu oyunuyla Osman Tarkan Akan, Dışarıda Hiçbir Şey Var oyunuyla Betül Arım, Tuvaldeki Kadınlar oyunuyla Beldem Şengül, Lale Başara, Gizem Duman Şeşen, Sardunya Kokan Kadınlar oyunuyla Ferda Kaynar, Ten Rengi oyunuyla Müge Saut, Bernarda oyunuyla Özge Arslan proğramda yer alan bazı oyunlardır.
Ayrıca Yönetmen Zöhre Zamani, Dilek Türker, Şair Seyyidhan Kömürcü, Yazar Faruk Duman, Çevirmen&Yönetmen Doç. Dr. Senem Cevher, Tiyatro Sanatçısı Cüneyt Yalaz ve Turgay Ön davetli olarak katılım gösterecek tiyatro dünyasına hizmet etmiş sanatçılar proğramda yer alacak.
Grup Gündoğarken festivale şarkılarıyla renk katarak güzel bir konser gerçekleştirecek.
Ragıp Ertuğrul Kimdir? Türk Tiyatrocu Ragıp Ertuğrul, 7 Temmuz 2022 tarihinde amansız bir hastalığa yenik düşerek aramızdan ayrıldı. Tiyatro sanatına oyuncu, yönetmen, eleştirmen, oyun yazarı olarak emek verdi. 2015, 2022 yılları arası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanlığı’nı ve Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği yönetim kurulu üyeliğini yürüttü. Covid-19 pandemisi sırasında Türkiye’de tiyatro sektöründe çalışanların haklarını savunmak için adlı “Tiyatromuz Yaşasın” İnisiyatifi’nin yürütücü kurulunda yer aldı.
Fatih Taşdemir Kimdir? 1985 yılında doğan Fatih Taşdemir; 2002 yılında arkadaşlarıyla birlikte Alternatif Bilim Kültür Sanat, 2006 yılında ise Kelime Edebiyat dergilerini çıkardı. Van’da çıkan çeşitli yerel gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yaptı. 2008 yılında kendi matbaasını kurdu. Aynı yıl sanatsal organizasyonlar yapmaya başladı. Sonraki yıllarda birçok yayın evine kitap kapakları tasarladı, editörlük ve redaktörlük yaptı. İlk oyunculuk deneyimine Orhan Asena’nın “Ölümü Yaşamak” adlı eserinde Mustafa karakterini oynayarak başladı. Tiyatronun birçok alanında çalıştı. 2016 yılında kendi tiyatrosunu kurdu. Uluslararası tiyatro festivalleri yaptı. Tiyatro oyunları yazmaya başladı. Farsça ve Kürtçeden çeviriler yaptı. Çevirisini yaptığı oyunları sahneledi. Şu anda oyunları hâlâ oynanmaktadır. Festival filmlerine katkıda bulundu. Proje danışmanlığı, oyunculuk ve yapımcılık yaptı. Uluslararası bir dizide oyuncu olarak oynadı. 2020 yılında pandemi ile birlikte kurulan “Tiyatromuz Yaşasın” İnisiyatifi’nin yönetim kurulu üyeliğini yapmaktadır.
Gazeteci* Veysel Kavrayan
Yorumlar