enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:49 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:36 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
17:31 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
17:07 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘İdlib’de 900 Testten Pozitif Sonuç Yok Ancak Risk Büyük’

‘İdlib’de 900 Testten Pozitif Sonuç Yok Ancak Risk Büyük’
29.03.2020
A+
A-
Seksenler_2019 banner

TÜHA HABER / Corona virüsü salgını tüm dünyayı etkisi altına alırken, 9 yıldır iç savaşın devam ettiği Suriye’de 5 vaka tespit edildiği geçtiğimiz günlerde bildirildi. Ancak uzmanlar, salgının daha fazla yayılmaya başlaması halinde, sağlık sistemi oldukça yıpranmış olan ülkede büyük sıkıntılarla karşılaşılacağı uyarısında bulunuyor.

İki yüzden fazla mülteci kampının yer aldığı Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’le ilgili kaygılarsa öne çıkıyor. VOA Türkçe muhabiri Onur Erdoğan’ın sorularını yanıtlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Hedinn Halldorsson, sağlık sistemleri ve ekonomik altyapıları güçlü olan ülkelerin bile bu salgınla mücadele konusunda ciddi problemlerle karşılaştığına dikkat çekiyor ve 4 milyon kişinin yaşadığı Suriye’nin kuzeybatısında şu an sağlık sisteminin “tamamen çökmüş durumda” olduğuna vurgu yapıyor.

Bölgedeki sağlık merkezleri ve hastanelerin yarısının savaşta tahrip olduğunu söyleyen Halldorsson’ın aktardığına göre şu an sağlık hizmeti veren 300 tesis var ve binlerce sağlık çalışanı ülkeyi terketmiş durumda.

Halldorsson tıbbi malzeme, ilaç ve sağlık çalışanı sayısındaki eksikliklerin yanı sıra bölgedeki halkın Corona virüsünden korunmak için ihtiyaç duyulan kişisel malzemelerden de yoksun kaldığını ve özellikle kuzeybatı Suriye’nin “bu malum nedenlerden dolayı COVID-19 gibi bir salgınla mücadele için çok hazırlıksız” olduğunu söylüyor.

‘Türk yetkililerle koordinasyon içindeyiz’

Bölgede 900 Corona virüsü testi yapıldığına ve pozitif sonuç çıkmadığına değinen Halldorsson, ilerleyen günlerde bölgeye Türkiye sınırından 5 bin test daha gönderileceğini aktardı. Halldorsson ayrıca Türkiye sınırındaki İdlib’de olan çalışmalarında Türkiye ile koordinasyon içinde olduklarını da belirtti.

DSÖ ve diğer bazı kurumların da bölgeye kişisel korunma malzemesi gönderdiğini söyleyen Halldorsson, tüm dünyada bu malzemelerin tedariğinde sıkıntı yaşandığına da işaret ederek bölgede özellikle sağlık çalışanlarının ve halkın korunma önlemleri almalarını sağlamaya odaklanıldığını ifade etti. DSÖ yetkilileri bölgedeki sağlık çalışanları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlara virüsten korunmayla ilgili eğitim vermeyi sürdürüyor.

‘Salgın bölge halkının dertlerine bir dert daha kattı’

Halldorsson, bölgedeki milyonlarca mültecinin ve bölge halkının şu an öncelikli sorununun dünyanın her yerinde olduğu gibi bu salgın olup olmadığı sorusuna şu ifadelerle yanıt verdi: “Şu an oradaki insanlar yerlerinden, yurtlarından olmuş, hayatta kalma mücadelesi veren insanlar. Bu insanların çoğunun başlarını sokabilecekleri bir yerleri yok, bırakın temel sağlık hizmetlerine erişimi. Yemek, temiz su bile bulamıyorlar. O yüzden bu, dertlerine dert katmış oldu.”

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Mart 2020]

Ya İstiklal Ya Ölüm
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.