enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
20:49 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
19:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
06:35 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğu Türkistanlı bilim insanı Mihriay Erkin, Çin toplama kamplarında yaşamını yitirdi

Doğu Türkistanlı bilim insanı Mihriay Erkin, Çin toplama kamplarında yaşamını yitirdi
09.06.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Doğu Türkistanlı bilim insanı Mihriay Erkin, Çin istihbaratının ısrarlı baskılarına dayanamayarak 2019’da döndüğü memleketi Kaşgar Yanbulak’taki Çin’in toplama kamplarında hayatını kaybetti.

Mihriay ERKIN | Nara Institute of Science and Technology, Ikoma | NAIST | Graduate School of Materials Science(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Kırım Haber Ajansı’nden aktardığı haberinde, Japonya Nara Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde biyoteknoloji alanında araştırmacı olarak görev yapan Erkin 29 yaşında genç bir bilim insanıydı.

Mihriay Erkin, Tokyo Havalimanı’nda Tokyo’daki arkadaşına, “Çocukluğumdan beri bana çocukların görevlerini anne babalarının yanında kalarak yapmaları gerektiği öğretildi. Huzur içinde ol. Ölürsem, mezarım varsa oraya bir demet kırmızı şakayık konulsun.”  mesajını göndermişti.

Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin baskı ve asimilasyon politikaları devam ederken; Çin yönetimi yurt dışındaki Doğu Türkistanlılara da baskılarını artırıyor. Çin istihbaratının ısrarlı baskılarına dayanamayarak, ailesinin yanına dönen Uygur Türkü Mihriay Erkin, memleketi Doğu Türkistan Yanbulak’taki ceza kampında yaşamını yitirdi.

“ÖLÜRSEM VE BİR MEZARIM VARSA ORAYA BİR DEMET KIRMIZI ŞAKAYIK KONULSUN”

Uygur aktivistler, 18 Haziran 2019’da Doğu Türkistan’a dönen 29 yaşındaki genç araştırmacıdan o dönemden itibaren haber alınamadığını ve geçen hafta itibarıyla vefat haberinin geldiğini duyurdu.

Doğu Türkistanlı Mihriay Erkin, memleketine dönmeden Tokyo’daki arkadaşına en son, “Çocukluğumdan beri bana çocukların görevlerini anne babalarının yanında kalarak yapmaları gerektiği öğretildi. Huzur içinde ol. Ölürsem, mezarım varsa oraya bir demet kırmızı şakayık konulsun.” mesajını göndermişti.

 Mihray (solda) ailesiyle birlikte.
Mihriay Erkin (29) ailesiyle

ARKADAŞLARININ DÖNMEMESİ İÇİN YAPTIĞI UYARILARA ALDIRMADI

Yurt dışında olan Doğu Türkistanlıların hemen hemen tamamı benzer bir şekilde tehditler alarak Çin yönetimince, memleketine dönmeye zorlanıyor.

Erkin’in ailesi, Çin yönetiminin baskıları ve tehditleri sonucu kızlarının Doğu Türkistan’a dönmesi için çağrıda bulundu.

Mihriay Erkin, ailesine yönelik tehditlere daha fazla dayanamayarak 2019’da Doğu Türkistan’a dönmek zorunda kaldı. Mihriay Erkin arkadaşlarının dönmemesi üzerine yoğun uyarılarına kulak asmadı.

Çin hapishanelerinde hayatını kaybeden genç Uygur bilim insanının amcası Norveç’te sürgünde olan Uygur yazar-aktivist Abduweli Ayup, Mihriay Erkin’in vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü, “Umutsuzluk içindeyim. Gerçeği kabul etmek çok zor. Kimseyi kurtaramadığım için kendimden nefret ediyorum ama yeğenimi orada kaybettim.” ifadelerini kullandı.

Japonya'da Mihray, her pazar gününü diaspora çocuklarına Uygur öğretmeni olarak gönüllü olarak harcıyor.
(Mihriay Erkin Japonya’daki Uygur Türkü çocuklara ders verirken)

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor.

Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Haziran  2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.