enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:20 Bilgisayar Bilimi Alanında Birinciliği Kazanan Bedir TEKİNERDOĞAN Hollanda’da Zirveye Oturdu
10:21 Bursa’da OYAK Renault ve TOFAŞ’ın fabrikalarında yılın ilk çeyreğinde üretilen otomobillerin yarısı yurt dışına gönderildi…
00:12 Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan kış lastiği uygulaması bugün itibarıyla sona erdi
23:48 (BTK)’ya iletilen tüketici şikayetlerinde ilk sırada “internet servis sağlayıcılığı” hizmeti yer alıyor
23:21 ABTTF Başkanlık Kurulu 4. olağan toplantısını gerçekleştirdi
22:36 Ortadoğu’da Yeni Stratejiler ve Oyuncular
21:50 Taş Yerinde Ağırdır…Ama Kocaelispor Taşları Yerinden Oynatır!
21:36 Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Bulut’tan Kadın Yöneticili KOBİ’lere TURWIB Programı çağrısı
21:16 Irak’tan gelen aile, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi’yle, umuda tutundu
20:57 Kocaeli 1. Amatör Lige Yükselen 5 Takım Belli oldu. Gözler 6. Grup’ta
20:33 Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’ndan (ABTTF),Yunanistan’ın Evrensel Periyodik İncelemesi’ne yazılı katkı
11:58 (SETA) Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan Gündeme Dair Haberler
10:58 ALTERNATİF GÜNDEM: Artemis II Pasifik Okyanusu’na indi
09:47 10 Maddede Bu Hafta
09:14 Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2026)
23:04 Bakan Fidan: Dünya İsrail’in muhtemel sabotaj hamlelerine karşı hazır olmalı
22:41 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan ‘ara seçim’ açıklaması
22:03 Alman Dış Politikasında Güncel Zorluklar ve İnandırıcılık Sorunu
21:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü
21:18 Savaşa ‘ateşkes’ arası: İstihbarat örgütleri sınıfta mı kaldı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”

Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
01.03.2026
A+
A-

* Ege Üniversitesi Birgivi İlahiyat Fakültesi ve Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı (DTMK) iş birliğinde düzenlenen Ramazan etkinliğinde öğrenciler, akademisyenler ve çalışanlar iftar sofrasında bir araya gelirken; Tasavvuf Musikisi Konseriyle manevi duygular zirveye taşındı.

* İşte detayı!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Genç Yetenekler, Üniversiteden iş hayatına geçerken, En doğru adımı atma heycanınıza ortak olmak için sabırsızlanıyoruz. 18 Şubat'ta Adnan Menderes Üniversitesi'nde buluşmak üzere... | Gül Kabacaoğlu

Gazeteci* Gül KABACAOĞLU

İZMİR,  01 MART 2026 – Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE), EÜ Edebiyat Fakültesi ve İzmir Azerbaycan Derneği (İZAZDER) iş birliğiyle “34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri” konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Hocalı Katliamı’nın 34. yılında yaşanan tarihi gerçekler ve bölgedeki güncel diplomatik süreçler uzmanlarca değerlendirildi.

EÜ Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Arslan Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan, İZAZDER Yönetim Kurulu Başkanı Perviz Altay  ve Azerbaycan Diaspora Bakanlığı Türkiye Dairesi Başkanı Cavid İsmayil’in yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı. TDAE Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vefa Kurban’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde; Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Umut Kedikli ve Prof. Dr. Zafer Atar konuşmacı olarak yer aldı.

Komşularımızı iyi tanımak zorundayız”

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren İZAZDER Yönetim Kurulu Başkanı Perviz Altay, Hocalı Katliamı’nın insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biri olduğunu vurguladı. Altay, “34 yıl önce yaşanan bu facia, 613 şehidimiz ve yok edilen ailelerle yüreklerimizi hala yakmaktadır. O gece silahsız siviller; kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dondurucu soğukta katledildi. Bu katliamda sadece Ermeni birlikleri değil, Rus 366. Motorize Piyade Alayı da bizzat iştirak etmiştir. Bu etkinlik, geçmişin unutulmaması ve geleceğimizi daha sağlam kurmamız adına hayati önem taşımaktadır. Komşularımızı iyi tanımak ve ilişkilerimizi buna göre şekillendirmek zorundayız” dedi.

Hocalı Katliamı yaşandığı sırada hissettiği derin çaresizliği dile getiren Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan, “Hocalı olayları yaşandığında üniversite öğrencisiydim ve devlet olarak bir yardımımızın dokunamaması bizde büyük bir çaresizlik hissi oluşturmuştu. Bir süre sonra bu duygu, yerini öfkeye bıraktı. Bahtiyar Vahapzade’nin ‘Silahın yoksa nefretini bir mermi gibi yüreğinde taşırsın’ ifadesinde olduğu gibi, biz o zaman bu duyguyu bizzat yaşadık. Bugün bu görüntüleri tekrar izleyince aynı hisler yeniden canlandı” diye konuştu.

Cavid İsmayil

“Türk milletinin adaleti bir kez daha ortaya çıkmıştır”

Azerbaycan Diaspora Bakanlığı Türkiye Dairesi Başkanı Cavid İsmayil, Ermeni faşizminin Hocalı’yı sırf Türk ve Müslüman oldukları için yeryüzünden silmeye çalıştığını belirtti. İkinci Karabağ Savaşı sonrası yaşanan sürece dikkat çeken İsmayil, “Hocalı’da katliam yapanların daha sonra Ermenistan’da en üst makamlara gelmesi dikkat çekicidir. Ancak 2023 yılındaki operasyon sonrası bölgeden ayrılan Ermenilerin güvenli geçişi ile Hocalı’da kaçmaya çalışan sivil halkın yaşadıkları arasındaki fark, Türk milletinin savaş ahlakını ve adaletini bir kez daha ortaya koymuştur. Galip gelen Azerbaycan, mağlup Ermenistan’a tazminat talep etmeden barış elini uzatmıştır” dedi.

Prof. Dr. Vefa Kurban

“Kalıcı barışın nasıl sağlanacağı konuşuluyor”

Panelin moderatörü Prof. Dr. Vefa Kurban, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki sarsılmaz bağa vurgu yaparak, “Bir millet, iki devlet olan bu iki ülkenin ortak hafızasının önemli bir kısmını Ermeni meselesi oluşturmaktadır. 1921 yılında Kazım Karabekir Paşa’nın Doğu Cephesi’nde tasvir ettiği acı manzaraların benzerlerini, yıllar sonra 1992’de Hocalı’da gördük. Ancak 2020 yılında Azerbaycan ordusu, milleti ve devletiyle bir bütün olarak kendi topraklarını kurtarmıştır. Bugün artık bölgede kalıcı barışın nasıl sağlanacağını konuşuyoruz” dedi.

“Haklı davalar savunulmaya devam edilmeli”

Karabağ’ın tarihsel kökenlerini ve demografik değişim süreçlerini anlatan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Atar, bölgenin iki yüz yıl önce bir Türk hanlığı olduğunu hatırlattı.

Atar, “Rusya’nın bölgedeki tampon bölge oluşturma politikası sonucunda demografik yapı bilinçli olarak değiştirilmiştir. Genç nesillerimiz; Karabağ’dan Doğu Türkistan’a, Kıbrıs’tan Gazze’ye kadar tüm millî meselelerde duyarlı olmalı ve kazanılan zaferlerin ardından rehavete kapılmadan bu haklı davaları savunmaya devam etmelidir” diye konuştu.

Coğrafya kaderdir”

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Kedikli, Hocalı’da yaşananların uluslararası hukuk nezdinde bir soykırım olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Kedikli, “Aliya İzzetbegoviç’in ‘Unutulan soykırım tekrarlanır’ sözünde olduğu gibi, toplumsal hafızayı canlı tutmak zorundayız. Azerbaycan, 44 günlük savaş sürecinde ordusunu güçlendirmenin yanı sıra uluslararası hukuk platformlarında da haklılığını sabırla savunmuş ve meşru müdafaa hakkını kullanarak öz vatan topraklarını işgalden kurtarmıştır. Coğrafya kaderdir; yaşananları unutmadan, bilinçli ve uyanık bir şekilde ilerlemeliyiz” dedi.

Etkinliğin sonunda, Türk Dünyasına yönelik farkındalık oluşturan katkılarından dolayı panelistlere ve konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.