Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 10. Cumhurbaşkanı Christian Wulff’a ‘Fahri Doktora’ töreninden notlar…
* Türkuaz Haber Ajansı Ankara Temsilcisi / Haber ve Yayın Koordinatörü Gazeteci Veysel Kavrayan, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ), Üniversite Senatosu’nun aldığı kararla, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 10. Cumhurbaşkanı Christian Wulff için düzenlenen fahri doktora unvanı törenini takip etti.
* Gazeteci Veysel Kavrayan’ın haberine göre, katılımın yoğun olduğu törende, Türk-Alman ilişkileri ve akademik iş birliği mesajları ön plana çıktı.
UHA / İnternational News Agency
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN
KOCAELİ, 27 NİSAN 2026

- Törenin Amacı: Wulff’a bu unvan; Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk bağlarına, toplumlar arası diyaloğa ve barış kültürüne sunduğu katkılar nedeniyle verilmiştir.
- Gençlere Mesaj (Köprü Kurma): Wulff, konuşmasında gençlere “köprü kurucu” olmalarını tavsiye ederek empati ve saygının önemini vurgulamıştır.
- Tarihi Göndermeler: Lübeck’teki ünlü Holstentor kapısında yazan “Concordia domi et foris pax“ (İçeride birlik, dışarıda barış) ifadesine değinen Wulff, bu sözün kendisine Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini hatırlattığını belirtmiştir.
- İlişkilerin Derinliği: Wulff, Türkiye ile Almanya arasındaki tarihi bağların dünyada eşine az rastlanır bir derinliğe sahip olduğunu ifade etmiş ve kendisine verilen bu unvandan büyük onur duyduğunu dile getirmiştir.
- Katılımcılar: KOSTÜ Konferans Salonu’nda gerçekleşen törene akademi dünyası, yerel yöneticiler ve basın mensupları yoğun katılım göstermiştir.
Üniversite kampüsünde düzenlenen törene diplomasi, siyaset ve akademi dünyasından pek çok önemli isim katıldı. Törende Almanya Federal Milletvekili Özcan Mutlu, Dışişleri Bakanlığı Daire Başkanı Pınar Gülün Kayseri, Kocaeli Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Berna Abiş ve Adalet Komisyonu Başkanı Kamil Kaya, KOSTÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Talip Emiroğlu, KOSTÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, hazır bulundu.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Berna Abiş iki ülkenin birliğine ve etkileşimine katkı çok önemli, şehrimize dünya kenti olan Kocaeli’mize hoşgeldiniz diye belirtti.
TC Dışişleri Bakanlığı adına Daire Başkanı Pınar Gülün Kayseri ilk Almanya elçiliği ilişkilerinden bugüne değin gelinen güzel noktalara değindi. Ülkemizin yurt dışındaki en büyük Türk nüfusunun Almanya’da olduğundan; ihracat oranlarının en üst noktaya geldiğinden ve ithalatla beraber dengeli gittiğinden; Wulff’un Türkiye ile ilişkilerinin devam ettiğinden bahsetti.
KOSTÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas hoşgeldiniz konuşmaları ardından, KOSTÜ’deki çalışmalardan, yapay zeka bağlamında neler yaptıklarından bahsedip ardından tevcih hakkında bilgi verip Almanya 10. Cumhurbaşkanı Christian Wullf’u konuşmaları için ve tevcih töreni için sahneye davet etti.
Christian Wullf’e konuşmalarının ardından KOSTÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Talip Emiroğlu ve KOSTÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ile beraber cübbeli giyim töreni ve ardından diploma tevcihinde bulunuldu.
Almanya 10. Cumhurbaşkanı Wullf’un konuşmasından bazı satır başları şöyledir.
“DÜNYA’DA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK”
Fahri Doktora Ünavanı alan Almanya 10. Cumhurbaşkanı Christian Wulff konuşmasında, “Bugün ülkemizin en büyüklerinden olan üniversitenizin fahri doktorasını almanın onurunu hissediyorum. Bu ödül ve nazik davetiniz için üniversitenize içtenlikle teşekkür ediyorum. İki ülkenin bağlantısı çok derin bir tarihe dayanmaktadır; dünyada başka iki ülke arasında böylesine güçlü bir bağ olmadığını biliyoruz.
TEŞEKKÜR ETTİ
Bana vermiş olduğunuz fahri doktora unvanı benim için çok kıymetlidir. Dostum Abdullah Gül’ün de bu üniversiteden böyle bir unvana sahip olduğunu biliyorum. Üniversitenizi son ziyaretimde, hocaların sağlık sektörü alanında yaptığı çalışmaları görünce çok mutlu olmuştum. Özellikle yaşlanan toplumlarda bu çalışmalar hayati önem taşıyor. Bu sene dünyada 60 yaşına giren insanların sayısı, 6 yaşına girenlerden çok daha fazla.
”DUVARLAR YERİNE KÖPRÜLER KURUN”
“Üniversite çalışmalarının yanı sıra insanların bir arada yaşaması, Hristiyanların ve Müslümanların dostluk içinde olması konusuna çok önem veriyorum. Papa Leo’nun ziyaretinden bahsetmek isterim; kendisi geldiğinde ben de onunla birlikteydim. anlatmak istediğim bu toprakların tarihsel önemidir.
Benim yaşımdaki bir insanın gençlere tavsiyede bulunması bazen farklı anlaşılabilir ancak şunu söylemek zorundayım. Sizin köprüler kurmaya devam etmeniz gerekiyor. Lütfen duvar örmeyin, köprü kurun. Burada asıl önemli olan, köprüler inşa edilirken empati kurmamız ve birbirimize saygı ile yaklaşmamızdır.
“Günümüz dünyasında savaşlar ve büyük gerilimler var; gerçekten zorlu zamanlardan geçiyoruz. Yakın geçmişte yaşadığımız pandemi bunlardan biriydi. Bu süreç bize birlikte düşünüp birlikte hareket etmemiz gerektiğini öğretti. Sorunlarımızı aşmak için bu vizyona ihtiyacımız var.
Lübeck’te bulunan ve Almanya’nın en ünlü anıtlarından birinde ‘Ülke içinde birlik, dışarıda barış’ yazar. Bu sözü ne zaman okusam aklıma Mustafa Kemal Atatürk geliyor. Kendisinin ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözüyle bu vizyon ne kadar da örtüşüyor. Eğer biz barışla yaşamayı başarabilirsek, çocuklarımız da gelecekte barış içinde bir dünyayı devralacaklar. Haberlerde içimizi sıkan birçok sorun görüyoruz. Ancak nerede olursanız olun, daima iyimser kalın. Belki bugün sıkıntılarınız var ama on yıl sonra dönüp baktığınızda ‘o günkü hayatım aslında ne kadar güzelmiş’ diyeceksiniz. Bu yüzden benim size en büyük tavsiyem iyimserlikten vazgeçmemenizdir. Daima dost kalalım.”
Federal Cumhurbaşkanı Christian Wulff, 19 Haziran 1959’da Osnabrück’te doğdu.
CDU’ya 16 yaşında katıldı ve 1978-1979 yılları arasında Aşağı Saksonya eyalet başkanlığının yanı sıra 1978-1980 yılları arasında Öğrenci Birliği’nin ulusal başkanlığını yaptı. 1983-1985 yılları arasında kendi eyaletinde Junge Union’ın başkanlığını yapmıştır.
Aşağı Saksonya’da 1984’ten bu yana CDU’nun eyalet yönetiminde yer alan Wulff, 1994’ten 2008’e kadar CDU’nun başkanlığını yaptı. Wulff 1986 ve 2001 yılları arasında Osnabrück Belediye Meclisi’nin seçilmiş bir üyesiydi. Osnabrück-Batı seçim bölgesinin doğrudan seçilmiş milletvekili olan nitelikli avukat, 1994’ten 2010’a kadar Aşağı Saksonya eyalet parlamentosunun bir üyesiydi.
Wulff, 1994 ve 1998 yıllarında eyalet seçimlerini kaybettikten sonra 2003 yılında Siegmar Gabriel’in yerine Bakan olarak Cumhurbaşkanı oldu. Bu görevi 30 Haziran 2010 tarihinde Federal Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar sürdürdü. Bellevue Sarayı’ndaki görev süresi boyunca İslam’ın Alman toplumuna entegrasyonunun tartışmalı bir şekilde teşvik edilmesine odaklandı.
Christian Wulff 17 Şubat 2012 tarihinde Federal Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etti.