enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 TÜBİSAD, Türkiye’nin Dijitalleşme Karnesini Açıkladı
00:47 Türkiye-Yunanistan Siyasi Diyaloğu ve Muhtemel Senaryolar
00:45 Siber Güvenlik Başkanlığı’nın teşkilat yapısındaki değişiklik Resmi Gazete’de…
00:29 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Komisyonumuz tarihi bir görev icra etmektedir”
00:23 Asgari Ücretin Asıl Talihlileri: Esnaf Ağaları!
00:22 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlana’yı vuslatının 752. yılında sema mukabelesinde andı
00:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistinlilerin kanı elinde olanların hadsizliği teneke tıngırtısı hükmündedir
00:03 Trump Neden Grönland Diyor? Haritalar, Grafikler ve Arktik’te Güvenliğin Yeniden Tanımı
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP vesayete teslim olmuş, baskılara direnememiş, sürecin önünü açacak hiçbir somut teklif getirememiştir.”
00:29 Karadağ, Türk vatandaşlarına vize muafiyetini yeniden başlatıyor
00:14 Dışişleri Bakanı Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:06 11. Yargı Paketi Meclis’te kabul edildi
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu…
00:01 “Aşkabat Forumu: Çok Kutuplu Düzen Arayışında Barış ve Güvenin Yeni Parametreleri”
11:14 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
10:35 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
09:27 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:56 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:44 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde 452 bin konut ve iş yerini iklim değişikliğine uyumlu inşa ediyoruz

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde 452 bin konut ve iş yerini iklim değişikliğine uyumlu inşa ediyoruz
16.10.2024
A+
A-

* Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerine en hızlı şekilde ulaşmakta kararlı olduklarını vurguladı.

* Bakan Murat Kurum “Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde başlattığımız, 7 yılda 7 kıtada iz bırakan Sıfır Atık Hareketimizle, daha temiz bir dünya için çalışıyoruz. Son 22 yılda sosyal konut ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ürettiğimiz 3.3 milyon konutumuzu çevreye saygılı, sıfır atık uyumlu olacak şekilde inşa ettik. Bugün deprem bölgesinde de 452 bin yeni konut ve iş yerimizi iklim değişikliğine uyumlu şekilde inşa ediyoruz” dedi.

* “Bugün Filistin’de, Lübnan’da katledilen çocukların acısını, hüznünü yüreklerimizde yaşıyoruz” diyen Bakan Kurum, “Biz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Filistin’in özgürlüğü, dünyadaki tüm mazlumların kurtulması, Ukrayna’daki dramın bitmesi için ‘Yeryüzü Mazlumlarının Küresel Sesi’ olmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da ICC Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Avrupa ve Asya Zirvesi’ne katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Bakan Kurum, “İnsanoğlu yeni bir yıkımla, yeni bir varoluş sorunuyla karşı karşıyadır” diyerek, Bosna Hersek ve Brezilya’da yaşanan sel felaketlerini, ABD’de on milyarlarca dolar hasara yol açması beklenen Milton Kasırgasını örnek verdi.

“TÜRKİYE İKLİM KRİZLERİNİ İZLEYEN BİR ÜLKE OLMADI”

Bakan Kurum, iklim krizinin gıdadan temiz suya, ticaretten sanayiye kadar pek çok alanda sorunlara neden olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemiz Akdeniz Havzasında yer alıyor ve her geçen gün iklim krizinin olumsuz etkilerini daha fazla hissediyor. Ülkemizin her yerinde, sel, yangın, kuraklık gibi afetler yaşıyoruz. Türkiye ne kendi yaşadığı bu acılarda ne de diğer ülkelerin zor günlerinde hiçbir zaman krizleri tribünden izleyen bir konumda olmamıştır. İnsanlığı bekleyen tehlikelerde, başını kuma gömenlerden, sorunları görmezden gelenlerden olmamıştır” diye konuştu.

“İKLİM ŞURASINDA TÜM PAYDAŞLARI BİR ARAYA GETİRDİK”

2022 yılındaki İklim Şurası ile tüm paydaşları bir araya getirdiklerini söyleyen Bakan Kurum, “Bilim insanlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, özel sektörümüzle yeni bir yol haritası çizdik. Burada alınan kararlar doğrultusunda Ulusal Katkı beyanımızı, İklim Kanunumuzu, uzun dönem stratejimizi, azaltım ve uyum stratejilerimize bir altlık oluşturduk. Bugün şirketlerimizin, verimlilik ve enerji tasarrufuyla giderlerini azaltmak istediklerini görüyoruz. Yeni teknolojilerle rekabet üstünlüğünü yakalama arzularını takip ediyoruz. Küresel yatırımcılar için daha çekici şirketler haline gelme motivasyonlarından dolayı da mutluluk duyuyoruz” dedi.

“3.3 MİLYON KONUTU SIFIR ATIK UYUMLU OLACAK ŞEKİLDE İNŞA ETTİK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerine en hızlı şekilde ulaşmakta kararlı olduklarının altını çizen Bakan Kurum, yapılan çalışmaları anlattı:

Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde başlattığımız, 7 yılda 7 kıtada iz bırakan Sıfır Atık Hareketimizle, daha temiz bir dünya için çalışıyoruz. Ulusal Depozito Yönetim Sistemi’ni de hayata geçirerek özel sektörle birliktelik yürüteceğiz. Özel sektörün sürecin içinde dahil olduğu 2035 yılında ülkemizdeki geri kazanım oranımızı yüzde 60’a yükseltmeyi hedefliyoruz. Ülkemizin atık su yönetiminde yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyoruz. Ülkemizde 2018 yılında yüzde 1,2 olan arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranını yüzde 5,5’e çıkardık, 2030 yılında ise yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyoruz. Son 22 yılda dünyada hiçbir ülkede göremeyeceğimiz sosyal konut ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ürettiğimiz 3.3 milyon konutumuzu çevreye saygılı, sıfır atık uyumlu olacak şekilde inşa ettik. Bugün deprem bölgesinde de 452 bin yeni konut ve iş yerimizi iklim değişikliğine uyumlu şekilde inşa etmeye devam ediyoruz“.

TESİSLERE SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM BELGESİ

Bakan Murat Kurum, ‘sıfır kirlilik’ prensibiyle çalışan tesislere Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi: Bu belgeyi alan tesislerin, çevre yatırım fonlarından faydalanmaları için gerekli tüm adımları atıyoruz. Sanayi sektöründe, düşük karbonlu yol haritalarımızla, 2053 yılına kadar alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 emisyon azaltımı sağlayacağız, gübre sektöründe ise hedefimiz sıfır emisyona ulaşmak. Enerji sektöründe, toplam elektrik kurulu gücü içerisindeki yenilenebilir enerjinin payını 2035’te yüzde 65’e yükselteceğiz. Ülkemizde yeni uygulanmaya başlayacak Emisyon Ticaret Sistemi ve karbon kredileriyle ilgili düzenlemeleri yapıyoruz. İşletmelerin sera gazı emisyon izni almalarını zorunlu hale getiriyoruz. Bu sistemden elde edilen geliri, kamu olarak tekrar özel sektöre aktaracağız. Ulusal Yeşil Taksonomi mevzuatını hazırlayacağız. Bu sayede özel sektörümüzün, esnek finansal yapılara daha kolay erişmesini sağlayacağız. İklim Kanunumuzu bu yıl sonuna kadar Meclisimizden geçirerek uyum sürecini daha da hızlandıracağız.

“COP31’E EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTA KARARLIYIZ”

Geçen hafta Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, PreCOP29’a katıldığını hatırlatan Bakan Kurum, “Başta gelişmiş ülkeler, iklim finansmanın milyarlardan trilyonlara ulaşabilmesinin tek yolunun küresel bir yatırım hedefinden geçtiğinde hemfikirler.

Bu sene COP29’a güçlü bir katılım sağlayarak, ülkemizin 2053’e giden yol haritasını paylaşacağız. Ayrıca COP31’in ev sahipliğini yapma noktasındaki kararlılığımızı bir kez daha vurgulayacağız” diye konuştu.

“FİLİSTİN’DE VE BEYRUT’TA YAŞANAN ZULÜM, YENİ DEĞİL”

Bakan Murat Kurum, konuşmasında yapılan tüm çalışmaların çocuklar ve gelecek için yapıldığını ifade ederek, “Bizler de sadece kendimiz ve ülkemiz için değil, tüm insanlık için çalışacağız. Bugün Filistin’de, Lübnan’da katledilen çocukların acısını, hüznünü yüreklerimizde yaşıyoruz. Filistin’de ve Beyrut’ta yaşanan zulüm, yeni değildir. Bundan 50 yıl önce de aynı acılar, aynı zalimler eliyle yaşatılıyordu. Aradan geçen yarım asra rağmen bugün hala Filistin, Beyrut’un evleri yakılmakta, anneler gözyaşlarıyla sevdiklerini kaybetmektedir. Filistin, bir sınav kâğıdı olarak tüm insanlığın önünde durmaya devam etmektedir. Biz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Filistin’in özgürlüğü, dünyadaki tüm mazlumların kurtulması, Ukrayna’daki dramın bitmesi, barışın, huzurun, kardeşliğin ve birlikteliğin artması için ‘Yeryüzü Mazlumlarının Küresel Sesi’ olmaya devam ediyoruz” dedi.

“TÜM DÜNYA HALKLARI BARIŞ İÇİNDE YAŞASIN”

Çocukların olmadığı bir dünyada iklim değişikliği ile mücadele etmenin anlamının olmayacağını vurgulayan Bakan Kurum, “Biz Rusya ve Ukrayna’daki kriz bitsin, Filistin’deki dram bitsin istiyoruz. Dili, dini, mezhebi ne olursa tüm dünya halkları barış içinde yaşasın istiyoruz. Bu toplantıda alınacak kararlar, özel sektörümüz ve odalarımızın yapacağı yatırımlar geleceğimiz adına çok önemli adımlar olacaktır” şeklinde konuştu.

Programa, TOBB ve ICC Dünya Odalar Federasyonu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Philippe Varin, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreteri John W.H. Denton AO katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.