enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:53 Bakan Göktaş: Tokat’taki selzedeler için 20 milyon lira kaynak aktarıldı
21:41 Özgür Özel 300 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi
21:03 Burhanettin Duran: İsrailli bakanın, aktivistlere yönelik barbarlığı tarihin karanlık sayfalarında yerini almıştır
18:07 Avrupa Parlamentosu’nun taraflı politikasına ilişkin değerlendirme
15:51 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, “Belli ki sayın Özel gençlerimizin Cumhurbaşkanımıza olan ilgisinden rahatsız olmuştur”
15:10 Hac farizasını yerine getirmek için Türkiye’den kutsal topraklara gidecek son hacı kafilesi, yarın yola çıkacak.
14:35 Türk futbolunun Avrupa’daki gururu Kenan Yıldız Ayın Tarihi’ne konuştu
13:51 Gaziantep’te “Türkiye’nin Gastrodiplomasi Modeli: Sofra ve Miras” başlıklı etkinlik düzenlenecek
23:27 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Terörsüz Türkiye hedefi için aldığımız büyük sorumluğun yükü omuzlarımızdadır.”
23:02 Su Politikamızın Savunma Sanayindeki Vizyona ihtiyacı var ! İkisi de Ulusal Güvenlik Konusu
22:43 Ali Zeydi Hükümeti ve Irak’ın Yeni Siyasal Paradoksu
22:18 Avrupa’nın vizyon eksikliği ve Fransa’nın romantizmi felaketi haber veriyor
22:08 Burhanettin Duran: Terörle mücadele dijital mecralarda da kararlılıkla sürdürülmektedir
21:31 Amatörde Muhteşem Final: 1. Lig’in Son Yolcusu Derbent Esnaf Spor Oldu!
21:14 Bakan Gürlek: Dijital güvenliğimizi hedef alan her türlü girişim hüsranla sonuçlanacaktır
20:51 Aston Villa’nın tecrübeli kalecisi Emiliano Martinez, “Kendime ve takıma güveniyorum”
20:41 Dışişleri: Yunanistan işlediği vahşet suçlarının üzerini örtmeye çalışıyor
00:44 Bir Öğrenci Derneği’nden Daha Fazlası ve Hollanda’da Türk Gençliği’nin Yuvası ‘ANATOLİA’
00:37 Çocukları cezalandırmak şiddeti durdurmuyor: Çözüm, önleyici ve onarıcı sistemlerde
00:32 Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!

Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
01.01.2026
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığının ilk yıllarından bu yana konutu olmayan Türk vatandaşlarını konut sahibi yapmaya büyük ağırlık vermiştir.

Bu amaçla devlet olarak TOKİ’yi harekete geçirmiş, son 20 yılda milyonlarca vatandaşı konut sahibi yapmıştır. Çağdaş hiçbir ülkede 20 yıllık sürede Türkiye’de olduğu kadar insan konut sahibi yapılmamıştır. Tayyip Erdoğan başbakanlığının ilk yıllarında vatandaşı konut sahibi yapma seferberliği öncesi TOKİ yetkilerini çağırıp sormuş:

––Bir yılda ne kadar konut üretebilirsiniz?

Bir müddet düşünüp taşındıktan, kısa süreli bir hesap yaptıktan sonra cevap vermişler

––10 bin konut yapabiliriz.

Tayyip Erdoğan kızgınlıkla karşılık vermiş:

––Olmaz öyle şey! Yılda 10 bin konut üretimiyle sorunu çözemeyiz. Sizden 100 binli rakamlar istiyorum. Hesabınızı kitabınızı ona yapın!

Ülkemizde konut seferberliği böyle başlamış ve bugünkü sevindirici sonuçlara ulaşılmıştır.

Denebilir ki bugün konut sahibi olmayan çok vatandaş var. Doğru. Ama toplu konut seferberliği olmasaydı konut sahibi olmayan vatandaşların sayısı en az bunun iki katı olurdu.

Türkiye, konut üretimindeki bilgisini ve birikimini en açık seçik şekilde 26 Şubat 2023 depreminde yıkılan 11 ilin yeniden imar edilmesinde hayata yansıtmıştır. İki yıl gibi kısa bir zamanda yıkılan 11 ilde 450 binden fazla konut üretmiş ve sahiplerine teslim etmiştir. Üretilen konut ve işyerleriyle birlikte bunların elektrik, su, doğal gaz alt yapıları, sokak ve yolları da yeniden yapılmıştır.

Bilindiği kadarıyla dünyanın başka bir yerinde ülke nüfusunun ve yüzölçümünün yedide birini bir anda etkileyen bir deprem görülmemiştir. Aynen bunun gibi ülkesinin yıkılan yedide birini iki sene içinde en modern şekilde ayağa kaldıracak bir ülke de yoktur. Buna ABD de dahildir. Türkiye bu gücüyle, bu başarısıyla haklı olarak övünebilir.

Vatandaşı konut sahibi yapma seferberliği son aylarda yürürlüğe konan 500 bin yeni konut kampanyasıyla devam ediyor. Ülke genelinde illerin nüfusuna göre bu 500 bin konut paylaştırılmış olup müracaat sahipleri arasında kura çekilerek kazananlara evleri 2 yıl içinde yapılıp teslim edilecektir. İki yıl içinde 500 bin vatandaşı konut sahibi yapmak devletin millet için var olduğunu kanıtlayan gerçekten büyük bir kampanyadır.

Geçen 23 yılda ülkemizin imarı için başka birçok alanda verilen sözlerin tutulduğu gibi toplu konut kampanyalarında da verilen sözlerin tutulacağından vatandaşın hiç şüphesi yoktur. Bu yüzden 500 bin konutluk kampanyaya 8 milyon 450 bin müracaat yapılmıştır. Devlet, kuraya katılabilmek için çok doğru, objektif kriterler belirlediği için müracaat sahiplerinden kriterlere uymayanlar ayıklanmış, 5 milyon 250 bin kişi kuraya katılma hakkı kazanmıştır.

Devletin ülke genelinde depreme karşı yapıları güçlendirmek için eski ve dayanıksız yapıların yıkılıp yeniden yapılması amaçlı kentsel dönüşüme verdiği destek ise her türlü takdiri ve minneti hak etmektedir. Şu anda konut başına 1 milyon 750 bin lira olan bu destek yüz binlerce eski yapının yıkılıp yeniden yapılmasında hatırı sayılır bir finansman oluşturmakta ve vatandaşın işini büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Günümüzde vatandaşı için elini bu ölçüde taşın altına koyan başka bir devlet de yoktur. Devletin yaptığı tam bir “devlet babalık”tır.

Eksiklerine rağmen Türkiye’nin yapı stokuyla ilgili olarak şu noktayı da hatırlatarak konuyu bitirelim: Tayyip Erdoğan’ın 23 yıllık iktidarı boyunca Türkiye’nin bütün il ve ilçelerindeki hükümet konaklarının, adliye saraylarının, devlet hastanelerinin yüzde sekseni mimarinin son buluşlarına uygun olarak yenilenmiştir. Cumhuriyet tarihinde bu çapta bir konut ve devlet binası yapma seferberliği görülmemiştir.

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.