enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

UNICEF: İklim değişikliğinin yükü çocukların omuzlarında

UNICEF: İklim değişikliğinin yükü çocukların omuzlarında
23.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İklim değişikliğinin çocuklara etkisini mercek altına alan UNICEF endişe verici sonuçlara ulaştı. UNICEF Direktörü Henrietta Fore, “ortaya çıkan resim hayal edilemeyecek kadar dehşet verici” açıklamasını yaptı.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı haberine göre, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) açıkladığı Çocukların İklim Risk Endeksi (CCRI) raporunda, iklim değişikliğinin savunmasız olan çocuklar için “büyük risk” oluşturduğu konusunda uyardı.

UNICEF’in ilk kez iklim değişikliğinin çocuklara etkisini mercek altına aldığı ve 163 ülkeden toplanan verilerin analiz edildiği rapor, “İklim krizi bir çocuk hakları krizidir” başlığını taşıyor.

Raporda, 33 ülkede sayıları bir milyara ulaşan çocukların, yani dünyadaki çocukların neredeyse yarısının “yüksek risk grubunda” yer aldığına dikkat çekiliyor.

Bununla birlikte UNICEF,  bu çocukların yaşadıkları ülkelerin, aslında iklim değişikliğinde, sera gazı emisyonunda, en az sorumluluğu bulunan ülkeler olduğunun altını çiziyor.

CCRI raporunda ayrıca dünya genelindeki çocukların neredeyse yarısının sel, kuraklık ve sıcak hava dalgası gibi “yüksek iklim riski” oluşturan tehlikelerle karşı karşıya bulunduğu belirtiliyor.

Çocukların hayatı için tehdit haline gelen risklerin iklim değişikliğinin etkileri hızlandıkça daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Ayrıca 920 milyon çocuğun su kıtlığı, 820 milyon çocuğun yüksek hava sıcaklığı, 400 milyon çocuğun kasırga, 330 milyon çocuğun da sel felaketi tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu aktarılıyor.

İklim değişikliğinin bulaşıcı hastalıklara da ivme kazandırdığına işaret edilen raporda özellikle sıtma ve sivrisineklerin bulaştırdığı dang hummasındaki artışa dikkat çekiliyor.

“Orta riskli” ülkeler arasında bulunan Türkiye, raporda 163 arasında 97’nci sırada yer alıyor.

Hükümetlere çağrı

UNICEF bu endişe verici bulgular ışığında hükümetlere iklim değişikliği ile daha kararlı mücadele sergilenmesi çağrısını yaparken, ivedilikle sera gazı emisyonlarının düşürülmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Çevrinin korunmasına yönelik eğitime, özellikle de gençlerde bu konuda daha güçlü farkındalık yaratılmasına daha büyük yatırımlar yapılması gerektiğine işaret eden UNICEF ayrıca raporunda çocukların iklim ile ilgili ulusal, bölgesel ve uluslararası karar alma süreçlerine dahil edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

“Dehşet verici”

UNICEF Direktörü Henrietta Fore, raporla birlikte ilk kez iklim değişikliğinin çocuklara etkilerine ilişkin kapsamlı veriler ortaya konduğunu işaret ederek, “ortaya çıkan resim hayal edilemeyecek kadar dehşet verici” diye konuştu.

İstisnasız her çocuğun hayatının iklim değişikliğinden etkileneceğine dikkat çeken Fore, iklim ve çevre kaynaklı şokların, çocuk haklarını batlaladığını hatta yaşama hakkını bile etkilediğini kaydetti.

Fore, “iklim değişikliği son derece adaletsiz. Artan küresel sıcaklıklardan hiçbir çocuk sorumlu olmasa da, en yüksek maliyeti onlar ödeyecek” diye konuştu.

EK Kaynaklar * AFP, dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.