enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:54 Spor basınının tanınmış isimlerinden gazeteci yazar Faik Çetiner, yaşamını yitirdi.
07:59 500 bin sosyal konut projesinin detayları belli oldu
07:11 Türkçülük fikrinin mimarı: Ziya Gökalp
07:06 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, küresel bir güce dönüşüyor. Bugün barış, huzur, istikrar denince akla ilk Türkiye geliyor. Şefkat ve merhamet, adalet denince zihinlerde ilk bu aziz millet canlanıyor.” dedi.
06:43 Türk soylu topluluklar ‘yabancı’ sayılmayacak
00:58 İstanbul’da zehir tacirlerine operasyon: 10 gözaltı
00:45 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Muğa’nın Yatağan Girme Barajı’nda su tutulmaya başlandı
00:43 İnsani yardımın islam dünyasında ihtiyaç duyulmasının arka planı
00:33 Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Avrupa Birliği bugün en stratejik ortak olarak TDT ve Orta Asya’yı almalı”.
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millet için yaptıkları çalışmaları ve ortak gelecek vizyonunu “Türkiye Yüzyılı Buluşmaları”nda çok net şekilde ortaya koyduk”
22:24 Başkan Büyükakın, Kocaelispor’u tebrik etti; “Muhteşem bir oyun, harika bir galibiyet!”
21:16 İstanbul’da zehir tacirlerine operasyon: 10 gözaltı
07:56 Uygun koşullarda yapılması önemli
07:50 Türkiye’de her 100 bin kadından 43’ü meme kanseri tanısı alıyor…
07:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu Konuşması: Bir Küresel Adalet Manifestosu
07:46 RTÜK Başkanlığı’na Mehmet Daniş seçildi
07:40 Kazakistan’da Türk Yönetmen Cenk İZGÖREN’in, Uzun Metrajlı filmi “Rayların Ötesinde” dereceye girdi…
07:38 Yorum: Türkiye-Ermenistan Normalleşme Süreci ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi
07:32 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’u BM Merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz
07:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazze’nin yeniden inşa sürecinde “laf değil icraat zamanı” vurgusuyla İslam dünyasına çağrıda bulundu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uluslararası Kriz Grubu SPD Hidropolitik Akademi’yi ziyaret etti

Uluslararası Kriz Grubu SPD  Hidropolitik Akademi’yi ziyaret etti
29.05.2024
A+
A-

 

 

 

 

Uluslararası Kriz Grubu Türkiye & Kıbrıs Direktörü Nigar Göksel, Kıdemli Irak Analisti Lahib Higel ve Kıdemli Türkiye Analisti Berkay Mandıracı’dan oluşan bir heyet Su Politikaları Derneği’ni (SPD) ve Hidropolitik Akademi’yi ziyaret etti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Su Politikaları Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, ziyarette Su Politikaları Derneği ; Kuraklık kaynak sularını kurutuyor. Kaynak sularından çekim azaldı! – Su Politikaları DerneğiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22  ziyareti sırasında güvenlik, su yönetimi ve enerji alanları üzerinde uzlaşılan çerçeve de su yönetimi konusundaki anlaşmanın  hayata geçirilmesine yönelik fırsatlar ve riskler ele alındı.

Uluslararası Kriz Grubu’ndan gerçekleştirilen ziyaretin amacının ise Türkiye -Irak ilişkileri konusunda hazırlanacak olan raporda, sınıraşan su ilişkileri konusunda Türkiye’nin yaklaşımlarının hakkaniyetli bir şekilde yansıtabilmek ve yapıcı bir katkı sunabilmek şeklinde olacağı açıklandı.

Toplantıyla ilgi açıklamada bulunan Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) ve Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun Yıldız ,Türkiye’nin Fırat ve Dicle Havzası’ndaki sınıraşan su politikaları konusunda bilgiler verdi.

Türkiye’nin bu havzada suyu bir barış ve işbirliği aracı olarak kullanma politikalarını örnekleriyle açıklayan Dursun Yıldız, bu politikanın sürdüğünü belirtti.

Başkan Yıldız, Dicle ve Fırat Havzası’nda su kaynaklarının iklim değişikliğinden olumsuz etkilendiğini de hatırlatarak, bu durumun ve bu havza için yapılan iklim değişikliği projeksiyonlarının bile tek başına  kıyıdaş ülkelerin işbirliğine zorunlu olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

“Bölge ülkeleri arasındaki güven bunalımının ve bölgenin savaş yoğun kaotik yapısının kıyıdaş ülkeler arasındaki işbirliğinin gelişmesine engel olduğunu  ifade eden Dursun Yıldız, şunları söyledi:

“Bölge ülkelerinin su, doğalgaz ve petrol konusunda karşılıklı bağımlılık ilişkilerini geliştirmelerini ve suya dayalı ortak gelişme ve kalkınma projeleri yürütmeleri  gerekiyor. Ancak bunun için bölgede istikrar ve güven ortamına ihtiyaç var. Türkiye bu konuda 2011 ‘de başlayan iç savaş öncesinde Suriye ile çok ileri düzey ilişkiler geliştirmek için çaba gösterdi, ancak bölge büyük bir istikrarsızlığa yuvarlandı. Türkiye, halen bölgenin en istikrarlı ülkesi durumundadır”.

Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) Yıldız, Dicle ve Fırat havzasında suyun kıyıdaş ülkelerarasında paylaşımına yönelik anlayışın yerini sudan elde edilecek faydaların paylaşımının alması gerektiğini belirtti ve bölgenin karşı karşıya olduğu Gıda Güvencesi sorunu için  de bölgesel ortak gelişme ve kalkınma projelerinin üretilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ve Irak’ın isteği üzerine Ilısu Barajının doldurulmasının üç kez ertelediğini ve Irak’ın her ilave su bırakılması talebinin ise her defasında karşıladığını hatırlatan Başkan Yıldız, bu konuda Türkiye’nin Irak ile  su işbirliği için bir çerçevede anlaştığını dile getirdi.

“Burada suyun bölgede en verimli şekilde kullanılması için bir VİZYON geliştirilmesi zorunluluğu öne çıkıyor” diyen Dutsun Yıldız, “Buna yönelik her iki ülke arasında teknik ve  su yönetimi konusunda  işbirliğinin artacağı görülüyor. Bölgenin buna ihtiyacı var” dedi.

Başkan Dursun Yıldız, Uluslararası Kriz Grubu heyetinin üyeleri tarafından yapılan açıklamalara teşekkür etti ve Hidropolitik Akademi olarak,  bu konuda yaptığı rapor ve makale çalışmalarını talep ettiklerini aktardı.

Dursun Yıldız, konuklarına bu çalışmalara  Hidropolitik Akademi’nin web sayfasından ulaşabileceklerini belirterek, şayet ulaşamadıkları taktirde sözkonusu makalelerin kendilerine gönderebileceklerini kaydetti.

Brüksel merkezli, bağımsız, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Uluslararası Kriz Grubu, dünyanın altmıştan fazla ülkede yaşanan ihtilaflar üzerin çalışan, çatışmaların önlenmesi ve çözülmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Uluslararası Kriz Grubu, Türkiye ofisi olarak 2007 yılından beri İstanbul’da faaliyet gösteriyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.