enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:55 Türkiye, Sudan konulu beşinci istişare toplantısına katıldı
10:54 Binlerce Alıcı, Bebek ve Çocuk Ürünleri İçin İstanbul’a Gelecek
10:54 Ömer Çelik, “Karanlık siyasetlerin takip edildiğini görüyoruz”
10:09 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:47 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 kasım ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı.
00:42 Bakan Göktaş, “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu 2. Toplantısı”nda konuştu
00:40 Devlet Bahçeli: ABD Başkanı’nın savunduğu küresel çeteleşmedir
00:37 Ticaret Bakanlığı tüm gümrük işlemlerinde dijitalleşme ve şeffaflık konularında yeni adım attı…
00:36 Hong Kong’da bulunan Sultan Boztepe, Türk Öğrenci Birliğinin kurulmasına öncülük etti…
00:36 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
00:28 Araştırma: Dişlerinizin durumu erken ölüm riskinin habercisi olabilir
00:15 Upcycle İstanbul’un İlham Verici Topluluk Buluşmaları “Salon’dayız” Etkinlikleriyle Başlıyor
00:10 Diyanet İşleri Başkanlığı fitre miktarını belirledi
00:05 Özel haber: Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola’dan ‘miadını doldurmuş’ İran rejimine karşı harekete geçme çağrısı
00:03 Miraç Kandili bugün idrak edilecek
18:01 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
09:22 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:58 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye, Sudan konulu beşinci istişare toplantısına katıldı

Türkiye, Sudan konulu beşinci istişare toplantısına katıldı
15.01.2026
A+
A-

* Türkiye, Sudan’da barışın tesisi ve uluslararası çabaların koordinasyonu amacıyla Mısır’da düzenlenen üst düzey toplantıya katılım sağladı.

* İşte detayı!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

ANKARA, 15 OCAK 2026 – Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mısır’ın ev sahipliğinde ve Birleşmiş Milletler (BM) iş birliğiyle dün Kahire’de gerçekleştirilen “Sudan’da Barış Girişimleri ve Çabalarının Koordinasyonunun Geliştirilmesine İlişkin Beşinci Danışma Toplantısı”nda Türkiye, gözlemci statüsünde yer aldı. Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Musa Kulaklıkaya temsil etti.

Ateşkes ve insani yardım vurgusu

Toplantı marjında yapılan hitaplarda, Sudan’da devam eden çatışmaların sona erdirilmesi için bölgesel ve uluslararası toplumun eş güdüm içinde hareket etmesinin önemi üzerinde duruldu. Katılımcılar; acil bir ateşkesin desteklenmesi, sivillerin korunması ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine engelsiz bir şekilde ulaştırılmasının kolaylaştırılması çağrısında bulundu.

Görüşmelerde ayrıca, Sudan’ın birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasının altı çizilirken, Sudan halkının güvenlik ve istikrar beklentilerini karşılayacak kapsamlı bir siyasi sürecin hayata geçirilmesinin gerekliliği vurgulandı.

Geniş uluslararası katılım

Kritik öneme sahip toplantıya Türkiye’nin yanı sıra ABD, Almanya, Angola, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Cibuti, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Irak, Katar, Mısır, Norveç, Rusya Federasyonu ve Suudi Arabistan’dan temsilciler katıldı.

Toplantıda ayrıca Afrka Birliği, Avrupa Birliği, Arap Ligi, Birleşmiş Milletler ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gibi önde gelen uluslararası ve bölgesel kuruluşlar da hazır bulundu.

Sürecin geçmişi

Sudan’daki çatışmaların barışçıl yollarla çözümü için uluslararası paydaşları bir araya getiren “Danışma Toplantıları” serisinin ilki 12 Haziran 2024’te Kahire’de yapılmıştı. Süreç kapsamında daha sonra 24 Temmuz 2024’te Cibuti’de, 18 Aralık 2024’te Nuakşot’ta ve 26 Haziran 2025’te Brüksel’de bir araya gelinmişti.

Kahire’de beşincisi düzenlenen bu son toplantı, Sudan’da kalıcı barışın sağlanması yolunda yürütülen diplomatik çabaların en güncel ve geniş kapsamlı halkalarından birini oluşturdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.