enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:44 İletişim Başkanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) haberler!
12:48 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Türkiye–Azerbaycan–Pakistan Üçlü Vizyonu: Ortak Medeniyet”

“Türkiye–Azerbaycan–Pakistan Üçlü Vizyonu: Ortak Medeniyet”
05.11.2020
A+
A-

UHA HABER / Diplomatik İlişkiler ve Politik Araştırmalar Merkezi’nce (DİPAM), “Türkiye–Azerbaycan–Pakistan Üçlü Vizyonu: Ortak Medeniyet” Online Paneli
ortak medeniyetin uyanması ile yeni alternatifler üzerinde üç ülkeden
konuşmacıların katılımıyla önemli tartışma gerçekleştirildi.

Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan'dan Los Angeles'ta dostluk mesajıTürkiye–Azerbaycan–Pakistan Üçlü Vizyonu: Ortak Medeniyet”adlı panel online olarak DİPAM ile Center for Global & Strategic Studies (CGSS) işbirliğinde gerçekleştirilen panel DİPAM Youtube kanalında canlı olarak da yayınlandı.

Moderatörlüğünü, DİPAM Başkanı Tolga SAKMAN’nın üstlendiği panelde, CGSS
Başkanı Tümg. (E) Syed Khalid Amir JAFFERY, Azerbaycan’dan Center of Analysis of International Relations (AIR Center) Başkanı Büyükelçi Dr. Farid SHAFİYEV, ve İİT Eski Temsilcisi Büyükelçi (E) Aydın NURHAN konuşmacı olarak katıldı.

Tolga Sakman – DİPAM Moderatör Tolga Sakman, konuşmacıları tanıtararak panelde tartışılacak konular hakkında bilgi verdi.

Sakman, ortak medeniyet üzerine üçlü vizyonun ne anlama geldiğini açıklayarak, panelde Türkiye-Pakistan-Azerbaycan ilişkileri ve işbirliklerinin de değerlendirileceğini söyledi.

Üç ülke, tek millet” denilen Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan’ın duruşunun, varoluşun sembolleri haline geldiğini hatırlatan moderatör Tolga Sakman, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Dağlık Karabağ ve Keşmir gibi farklı coğrafyalardaki çatışmaların temelde benzer olduğunu ifade etti.

Bu sorunların sürekli gündeme geldiğini ifade eden Sakman, bu sorunları “yeni döneme geçiş sancıları” olarak nitelendirerek, Türkiye-Pakistan-Azerbaycan ilişkilerinin sadece güvenlik merkezli olmadığını, üçlü arasında kültür ve tarih bağlarının olduğunu vurguladı.

Moderatör Tolga Sakman, Ortak hareket etmenin öneminden ve gerekliliğinden bahsederek konuşmacılara söz hakkı verdi.

CGSS Başkanı Tümg. (E) Syed Khalid Amir JAFFERY, üç devlet arasındaki tarihsel bağlardan bahsederek aralarında dostluk, işbirliği ve kardeşliğin bulunduğunu  belirterek, üçlü arasındaki bağların dünyada eşsiz
olduğunu ve ilişkilerin bozulamayacağını ifade etti.

Üç devlet bir millet‘ söylemini de değerlendiren  Syed Khalid Amir JAFFERY, üçlü arasında çok yönlü işbirliklerinin olduğunu hatırlatarak, Türkiye ve
Pakistan arasındaki startejik işbirliğinin bu ilişkilerin daha da geliştirilebileciğini ifade etti.

Syed Khalid Amir JAFFERY, özellikle, liderler arasındaki iletişimin güçlü olduğundan da söz  ederek, Bölgenin barışı ve istikrarında üçlünün etkisinin önemli olduğunu ve bu süreçte üç devletin birbirlerine destek olabileceğini kaydetti.

Center of Analysis of International Relations (AIR Center) Başkanı Büyükelçi Dr. Farid SHAFİYEV de yaptığı konuşmada, üç devletin de halklarının birbirine olan desteğinin öneminden bahsetti.

Türkiye – Azerbaycan – Pakistan Üçlü Vizyonu: Ortak Medeniyet” Online Paneli – DİPAMBüyükelçi Dr. Farid SHAFİYEV, Tarihsel bağlarının yanı sıra modern ve yakın zamanlarda da ilişkilerin çok boyutluluğun önemine değinerek, Türkiye ve Pakistan’ın Azerbaycan’ı tanıyan ilk devletlerden biri olduğunu söyledi.

Her üç devletin de farklı sorunlarla uğraştığını belirten Dr. SHAFİYEV, bu sorunların bu ülkelere siyasi ve daha birçok yönden zarar verdiğini, bu tür zamanlarda dayanışmanın önemli olduğunun altını çizdi.

Dr. Farid SHAFİYEV, Azerbaycan’ın BM’de Pakistan tarafından desteklemesinin çok önemli olduğunu hatırlatarak,  Ermenistan işgalinin uluslararası arenada duyurulmasında büyük rol oynadığını aktardı.

TASAM | TASAM'a Yeni Başkan Yardımcısı İİT Eski Temsilcisi Büyükelçi (E) Aydın NURHAN da panelde, ‘üç millet bir devlet’ söyleminin önemini vurgu yaparak, bu mottonun geleceğe de taşınması gerektiğini ifade etti.

Aydın NURHAN, son dönemlerde gündemde olan Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki durumu değerlendirerek, Ermenistan’ın tutumunu sert bir şekilde
eleştirdi.

.ABD, Rusya ve Fransa gibi ülkelerin etkisinden bahseden  Büyükelçi (E) NURHAN, Ermenistan’ın Türkiye olmadan batılı güçlerle ilişkisinin olamayacağını, Rusya ve Ermenistan ilişkileri konusunda ise Ermenistan’ın Rusya’nın kuklası olduğunu iddia etti

Büyükelçi (E) Aydın NURHAN, konuşmasının sonunda Karabağ sorunun
çözülmesiyle ancak bölgede güvenliğin ve istikrarın olabileceğine dikkat çekerek, Türkiye – Azerbaycan – Pakistan arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı ve işbirliklerinin daha da artması gerektiğini kaydetti.

Not: Dili İngilizce olan panelin kaydını DİPAM Youtube kanalından canlı izlemek mümkün.

HABER : Merve TAMER & Koordinatör | Coordinator

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.