enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:10 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:42 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
07:39 İslamofobi mi Yoksa İslam Düşmanlığı mı?
07:34 Rusya’da bilime ve akla yatırım
07:20 İsrail ve Yunanistan bu gelişmeyi, sadece güvenlik değil, nüfuz mücadelesi açısından da kritik bir eşik olarak okuyor…
07:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
07:16 WWF’ten plastik kirliliğine karşı güçlü ve hukuken bağlayıcı bir küresel anlaşma çağrısı
07:11 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
06:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Savaş korkusu artarken Lübnan’daki yabancı uyruklulara ülkeden ayrılmaları çağrısı

Savaş korkusu artarken Lübnan’daki yabancı uyruklulara ülkeden ayrılmaları çağrısı
15.08.2024
A+
A-

İran ve müttefikleri, Hamas liderlerine yönelik üst düzey cinayetlerden sorumlu tuttukları İsrail’e yanıt vermeye hazırlanırken, Pazar günü yabancı uyruklulara Lübnan’ı terk etmeleri için yapılan acil çağrılar arttı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

İran ve müttefikleri, Hamas liderlerine yönelik üst düzey cinayetlerden sorumlu tuttukları İsrail’e yanıt vermeye hazırlanırken, Pazar günü yabancı uyruklulara Lübnan’ı terk etmeleri için yapılan acil çağrılar arttı.

Fransa, Kanada ve Ürdün, vatandaşlarına Lübnan’ı terk etmeleri çağrısında bulunan son hükümetler arasında yer aldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “son derece istikrarsız bir güvenlik ortamında” Fransız vatandaşlarından Lübnan’a seyahat etmekten kaçınmaları ve halihazırda ülkede bulunanlardan da “mümkün olan en kısa sürede, ülkeyi terk etmek için gerekli düzenlemeleri yapmaları” “acilen” istendi.

ABD ve İngiltere de hafta içinde benzer uyarılarda bulunmuştu.Havayolu şirketleri Ortadoğu ülkelerinin hava sahalarından kaçınıyor

Birçok Batılı havayolu şirketi bölgeye uçuşlarını askıya aldı.

Pazar günü de Qatar Airways, “Lübnan’daki son gelişmeler ışığında” Doha-Beyrut hattının en azından Pazartesi gününe kadar “sadece gündüz saatlerinde çalışacağını” bildirdi.

İsrail’in Beyrut’ta Hizbullah’ın askeri şefini öldürmesinden saatler sonra, Hamas’ın siyasi kanadının lideri İsmail Haniye’nin Çarşamba günü Tahran’da öldürülmesi, İran destekli silahlı gruplardan oluşan “direniş ekseni “nin intikam yeminlerini tetikledi.

Haniye’nin ölümüne neden olan saldırıyı gerçekleştirmekle suçlanan İsrail, bu konuda doğrudan bir yorum yapmadı.

Ekim ayında Gazze savaşının patlak vermesinden bu yana İsrail güçleriyle neredeyse her gün çatışan Lübnan’ın İran destekli Hizbullah hareketi, savaşçılarının gece boyunca İsrail’in kuzeyine roket yağdırdığını duyurdu.

İsrail ordusu Lübnan’dan 30 roket fırlatıldığını ve bunların çoğunun etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Ürdün devrede

Öte yandan İran devlet medyasının bildirdiğine göre Ürdün Dışişleri Bakanı Eyman Sefadi, Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesinin ardından İranlı mevkidaşıyla bölgesel gelişmeleri görüşmek üzere Pazar günü İran’a gidiyor..

Sefadi’nin İran ziyareti, ABD ve Fransa, İngiltere, İtalya ve Mısır’ın da aralarında bulunduğu ortaklarının bölgesel gerilimin daha da tırmanmasını önlemek amacıyla Cumartesi günü sürdürdükleri diplomatik temasların ardından gerçekleşiyor.

İran ve Ürdün, Amman’ın Suriye’deki İran yanlısı milisleri ülkeye uyuşturucu sokmakla suçlaması ve geçen Nisan ayında İran’ın İsrail’e yönelik ilk doğrudan saldırısının engellenmesinde rol almasıyla ilgili son gerginliklerin ardından ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor.

13 Nisan’da İran, Tahran’ın Şam’daki konsolosluğundaki Devrim Muhafızları’nı öldüren bir saldırının ardından İsrail topraklarına ilk doğrudan saldırısını gerçekleştirmiş, insansız hava araçları ve füzelerden oluşan saldırıların çoğu engellenmişti.

Hamas yetkililerinin yanı sıra bazı analistler ve İsrail’deki protestocular, Başbakan Benyamin Netanyahu’yu iktidardaki aşırı sağcı koalisyonunu korumak için savaşı uzatmakla suçluyor.

Netanyahu Pazar günü kabinesine, rehinelerin iadesi için “her türlü çabayı gösterdiğini” ve bunun için “uzun bir yol kat etmeye” hazır olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.