enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:17 Terör örgütüne ‘Gürz’ darbesi: 55 gözaltı
00:15 Türkçülük fikrinin babası: Ziya Gökalp
00:14 Türkiye, İsrail’in İran’a saldırısını ‘en güçlü şekilde’ kınadı
00:13 Bakan Murat: Hızımızı daha da artıracağız, yıl sonunda 200 bin konuta ulaştıracağız…
00:13 Ömer Çelik: Netanyahu şebekesinin İran’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaptığımız nakdi yardımların toplamı 36 milyar 150 milyon lirayı aştı”
00:10 Erdoğan: Terörün olmadığı bir Türkiye’yi mutlaka inşa edeceğiz
00:10 “Yenidoğan Çetesi” Skandalı ve Özel Hastaneler
00:09 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Parlamenterler Arası Kudüs ve Filistin Platformu üyelerini kabul etti
00:09 MİT’ten PKK’ya TUSAŞ Harekatı
00:08 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “Sadece Bir Savcı Görevini Yapınca Ülkede Yer Yerinden Oynadı!”  
00:07 Uluslararası Hukuk Açısından Kudüs’ün Statüsü
00:06 Bölgemizde Amerika’nın bıraktığı güç boşluğunu kim dolduracak?
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yılın ilk 8 ayında istihdam artışının 654 bin kişi oldu”
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası hukuk tamamen rafa kaldırılmış durumda”
00:03 MSB, Somali Deniz Görev Grubu’nun Oruç Reis’e refakat görüntülerini paylaştı
00:02 Suriye’nin kuzeyinde 17 terörist etkisiz hale getirildi
00:02 Açılım süreci: Durumlar ve sorunlar
00:01 Bakan Işıkhan, “Türkiye’yi, dünyanın en önemli üretim üslerinden birisi haline getirmekte kararlıyız”
11:50 Sakaryalılar 8 yıl aradan sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ADARAY’a kavuşuyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve gösterişli; enginar

Sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve gösterişli; enginar
17.03.2023
A+
A-

Güçlü bir antioksidan olan enginar, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekleyen önemli bir besindir. Her zaman kıymetli bir ürün olarak görülen enginara mitolojik hikâyelerde rastlayabileceğiniz gibi enginar çiçeği motifini porselenlerde ve ipek şallarda da görebilirsiniz. Papatyagiller familyasından mor ve mavi renkli çiçekler açan çok senelik bu bitkinin sezonu Ege mutfağında ayrı bir şölendir. Kuzu etli ve zeytinyağlı yemeği, pilavı, dolması, çiğden salatası en bilinen tariflerdendir.

Dilek Yetkiner (dilekyetkiner) - Profile | Pinterest

Dilek Yetkiner

Ege Mutfağı Eğitmen Şefi, Yemek Stilisti & Menü Danışmanı

Anavatanı, Akdeniz ve Kuzey Afrika olan enginarın dünyadaki en eski yiyeceklerden biri olduğu ve 100’den fazla cinsinin olduğu biliniyor. Toplumda çoğunluğun sebze olduğunu düşündüğü bu bitki, yemeklerimiz için sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve gösterişli bir malzeme. Türkiye’de yaygın olarak bildiğimiz enginar çeşitleri İstanbul ve Bursa’da yetişen Bayrampaşa ve Urla yarım adasında yetişen coğrafi işaretli Urla sakız enginarıdır. Mayıs ve Haziran aylarında olgunlaşan sert yapraklı top şeklinde yapısı olan Bayrampaşa enginarı daha çok çanak kısmı tüketilen konserve sanayisinde kullanılmaktadır. Yaprakları ve sapları da yenilebilen sakız enginarının ise hasadı Ocak – Şubat ayları gibi başlayıp Haziran ayına kadar devam eder. Çiçek tablasından yapraklarına, sapından yaprağının lifli damarlarına kadar tüketilebilmektedir. Sütünden sakız yapılan enginarın kokusunu özellikle hibrit olmayan ata tohumu coğrafi işaretli sakız enginar da net şekilde alırız.

Besleyici ve lezzetli enginar tarifi: Enginar yemeği nasıl yapılır? Zeytinyağlı enginar için malzemeler - Sebze Yemekleri Haberleri

Enginar her dönemde kıymetli görülmüş

Enginarın mitolojide bile yeri vardır, botanik adı olan Cynara Scolymusmitolojideki bu hikâyeden gelmektedir. Zeus Poseidon’u ziyaret ederken deniz kıyısında genç ve güzel bir kıza âşık olur ve onu tanrıçaya dönüştürerek Olimpos Dağı’na götürür. Kızın adı Cynara’dır. Cynara gizlice kaçmaya çalışınca Zeus öfkelenip onu enginara dönüştürür. Her zaman kıymetli bir ürün olarak görülmüş enginar Osmanlı’da saray sofralarının süslenmesinde kullanılmış, enginar çiçeği motifleri porselenlere, ipek şallara işlenmiştir.

Enginarın yetiştirilmesi büyük emek ister. Çok yıllık bir bitki olan enginar soğuk hava şartlarından, keskin mevsim değişikliklerinden hemen etkilenir. Temizlenmesi, ayıklanması ustalık ister.

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi, Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım) - Yemek .com

Enginarın sağlık açısından faydaları

Güçlü bir antioksidan olan enginar son yıllarda gıda takviyesi olarak da alınmaya başlandı. Enginar toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler. Enginarda bulunan “sinarin” kandaki kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerinden oldukça zengindir, lifli yapısı sindirim sistemine yardımcı olur.

Zeytinyağlı Enginar Tarifi, Nasıl Yapılır? - Ferishtah.com

Coğrafi işaretli Urla sakız enginarı

2015 yılında İzmir’in Urla ilçesinde ilki gerçekleştirilen Uluslararası Urla Enginar Festivali’nin ardından bölgedeki enginar yetiştiriciliği yeniden artmaya başladı. Ata tohumu coğrafi işaretli Urla sakız enginar çok yıllık bir bitkidir. Etli çanak yapısı, bardak formundaki gövdesi ve uzun sapı ile diğer enginar çeşitlerinden ayrılır. Bu ürün 2017 yılında coğrafi işaret aldı. Bölgede özellikle ata tohumu enginar üreticileri de desteklenmektedir. Hibrit tohumda bir kökten 20-25 adet alınırken ata tohumunda maksimum 10 adet alınması üreticiyi hibrite yönlendiriyor olsa da az sayıdaki üretici hala coğrafi işaretli ata tohumu Urla sakız enginarını dikmeye devam ediyor. Çocuklarımıza güvenilir gıdalar bırakmak için ata tohumuna sahip çıkmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yılın ilk aylarında başlayan hasat Nisan ayında en hareketli döneme girer, Haziran ayına kadar da hasat devam eder. Sonrasında tarlalarda çiçeğe dönmeye başlayan enginar mor ve mavi çiçekleri ile görsel bir şölen oluşturur.

URLA ENGİNAR FESTİVALİ TURU 05-07 MAYIS 2023 - corlutravel.com

Enginar festivali sayesinde oluşan farkındalık ile bölgede birçok katma değerli ürün de üretilmeye başlandı. Konserve, turşu, reçel, çay gibi ürünler hazırlandı. Vakumlu olarak tüm yurda gönderim yapılmaya başlandı. Urla Kadın Kooperatifi ve birçok kadın girişimci sezonda sakız enginar işlemeye ve web siteleri üzerinden satış yapmaya başladı. Desteklenen üretici coğrafi işaretli ürününe sahip çıkarak tarım alanlarını koruyarak dikim yapmaya devam ediyor.

Enginar yemekleri

Ege mutfağında Enginar sezonu ayrı bir şölendir. Kuzu etli ve zeytinyağlı yemeği, pilavı, dolması, çiğden salatası en bilinen tariflerdir. Bahar ayları ile birlikte sakız baklalı enginar, bezelyeli enginar da en sevilen yemeklerdir. Enginarı ayıklarken kararmaması en önemli noktadır. O yüzden hemen limonlu su içine koyulmalı veya limonla ovulmalıdır.

Dilek Yetkiner’den

Fırında ızgara sakız enginar

Malzemeler

  • 3 adet sakız enginar
  • Sızma zeytinyağı
  • Tuz
  • Taze çekilmiş karabiber
  • 1 adet limon suyu

Hazırlanışı:

Sakız enginarın taze sapı ile birlikte dış çanak yapraklarından bir sıra alarak ayıklayın. Ortasındaki tüylü kısmı bir tatlı kaşığı yardımı ile çıkartın. Enginarları limonlu su içinde yaklaşık 7-8 dakika haşlayıp süzgece alın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin, üzerine zeytinyağı gezdirin, tuz ve değirmen karabiber serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Dip soslar veya acı biber reçeli ile servis edin.

Gastronomi Turkey

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.