enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:35 Kocaeli’deki depo yangınıyla ilgili 7 kişi açığa alındı
00:17 Demir Perdenin Ardında: Yıkılışının 36. Yılında Berlin Duvarı ve Dönüşen Dünya
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Şerif ile görüştü
00:12 Bakan Kurum, “Karabük Afet Konutları Temel Atma Töreni”nde konuştu…
00:09 Bakan Göktaş, “Türkiye’nin sosyal yapısını daha dirençli bir hale getireceğiz.”
00:08 Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının “Ev Sahibi Türkiye” başvuruları,10 Kasım Pazartesi günü başlayacak…
00:04 Adalet Bakanı Tunç, “Adaleti, herkese hak ettiğini vermek”
00:03 Türkiye, üst üste 3. kez UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi
00:03 Bakan Işıkhan: Lösemili çocuklarımızın tedavisinde kullanılan 77 ilacı karşılıyoruz
12:09 Amsterdam, Amsterdam olalı böyle bir gece yaşamadı: Cim bom tezahüratı Büyükelçimiz ile daha da gürleşti… 
00:12 Okullarda ara tatil dün başladı…
00:10 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:10 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:08 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
00:05 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:05 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:04 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:03 AK Parti’nin iktidara gelişlerinin 23. yıl dönümü dolayısıyla “#SizBunuOkurken” isimli kampanya
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sağlık Bakanı Koca, Ulusal UMKE Haftası Etkinliğine Katıldı

Sağlık Bakanı Koca, Ulusal UMKE Haftası Etkinliğine Katıldı
12.08.2023
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, bakanlığın Bilkent Yerleşkesi’nde 7-13 Ağustos Ulusal UMKE Haftası dolayısıyla düzenlenen ve 81 ilden UMKE gönüllülerinin bulunduğu programa katıldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bu yıldan başlayarak 7-13 Ağustos haftasını, “UMKE haftası” olarak kutlayacaklarını dile getiren Koca, UMKE gönüllülerinin afet ve felaketlerde çok kritik görevler üstlenerek milletimizin medarıiftiharı olduğunu ifade etti.

“Kurumsal ve toplumsal düzeyde değişimleri gerçekleştirmek zorundayız”

Gelecekte UMKE’nin daha nitelikli, yenilikçi bir gelişim süreci yaşamasını önemsediklerini belirten Koca, “Buna mecburuz. Depremlerin, yaşadığımız coğrafyanın yadsınamaz gerçeği olduğunu acı tecrübelerle biliyoruz. Geleceği daha güvenli ve sağlıklı yaşayabilmek için, çıkardığımız derslerden hareketle, kurumsal ve toplumsal düzeyde gereken değişimleri gerçekleştirmek zorunda olduğumuzun farkındayız” diye konuştu.

Marmara depreminden çıkarılan dersle, acil sağlık hizmetleri çatısı altında 2003 yılında UMKE’nin kurulduğunu hatırlatan Koca, “Bugün 30 Bölge ve 81 ilde örgütlü, 15 bin 200 UMKE gönüllüsü sağlık çalışanımız var. 2020 yılında afetlerde ve acil durumlarda sağlık hizmetleri yönetmeliği çıkartarak sağlık hizmetlerini etkin ve verimli kılacak süreçlerin usul ve esaslarını belirledik. Tüm UMKE gönüllülerimiz Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası EMT Tip 2 verifikasyonuna sahip” bilgisini paylaştı.

“UMKE’yi arama kurtarma ve medikal destek sağlayan bir yapıya kavuşturacağız”

Kahramanmaraş depremlerinde en büyük ihtiyacın arama kurtarma ekibinde yaşandığına işaret eden Koca, “Bu nedenle, daha çok medikal yardım amaçlı kurulan UMKE’yi, arama kurtarma faaliyetlerini de içeren bir eylem genişliğine taşıma kararı aldık. UMKE çatısı altında UMKE ATAK adında bir yapı oluşturuyoruz. UMKE gönüllülerimiz ulusal ve uluslararası sertifikalı eğitimleri alarak, bundan sonra deprem ve diğer afetlerde erken dönem kurtarma faaliyetleri de yürütecekler. Dünyada eşine az rastlanan bu gönüllülük hareketini hem arama kurtarma yapan hem de medikal destek sağlayan bir yapıya kavuşturacağız” dedi.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi “Atak” araçlarıyla arama-kurtarmada daha aktif rol alacak

Tüm personelin fedakarca çalıştığını vurgulayan Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“UMKE gönüllerimizin sayısı 15 bin 200. Özellikle afet ve acil durumlarında erken dönemde sahaya ulasan ekip olduğu için vatandaşımızın haklı olarak medikal destek, medikal hizmet vermek üzere sahaya inen UMKE ekibinden arama kurtarma faaliyetini beklediğini biliyoruz. Yer yer bu konularda bu beklentinin farklı noktalara taşındığına da şahit olduk Bundan sonraki süreçte bu sahadaki durumu da görerek UMKE’nin medikal kurtarma hizmeti dışında arama kurtarma faaliyetini de yapmak üzere UMKE çatısı altında ‘UMKE Atak’ adında bir yapı oluşturduk.

Bu gönüllüler, özellikle sağlık ekibinden oluşan ve arama kurtarma faaliyetini yapan ekip olacak. Dolayısıyla bundan böyle UMKE sadece medikal hizmet sunan bir yapı olmaktan öte aynı zamanda arama kurtarma faaliyetini de de aktif yapan bir yapı olacak. Bundan sonraki süreçte de sayılarını her geçen gün artırarak, ilgili gönüllülerin sayısını artırarak acil ve afetlerde daha etkin bir fonksiyon üslenmesini sağlayacağız.”

Koca, tüm gönüllülere teşekkür ederek, “Dünyada benzeri olmayan sadece gönüllü sağlık çalışanlarından oluşan 15 bin 200 kişinin aynı zamanda hem medikal hizmet sunan hem arama kurtarma hizmeti sunan uluslararası boyutuyla tanınan ender bir yapı olduğunu da hatırlatmak istiyorum.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.