enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:57 İsrail’in abluka ve saldırısı altındaki Gazze Şeridi’nde gönüllü görev yapan Filistin asıllı Amerikalı hemşire Amanda Nasır, İsrail soykırımı Gazze’yi yok etti
22:46 Gazze “açlıktan” ölüyor!
22:29 Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), İsrail’in Gazze’de Filistinlileri kasıtlı olarak aç bırakmaya yönelik sistematik politika yürüttüğünü ortaya koydu…
22:17 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine yönelik saldırılarını “gösterişli” ve “alaycı” olarak nitelendirdi…
22:07 Hamas, Gazze’de ateşkes teklifini kabul etti
21:41 ABD Başkanı Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile Beyaz Saray’da bir araya geldi.
18:19 Dünyanın lanetlediği katil soykırımcı İsrail, Gazze’de operasyonları genişletiyor: Siviller için güneye geçiş hazırlığı
17:57 Trump-Zelenskiy görüşmesinden hemen önce düzenlenen Rus saldırılarında en az 7 kişi öldü
17:47 Avrupalı liderlerden Washington zirvesi öncesi Ukrayna ile birlik vurgusu
10:57 “İBB borsası” iddialarına adı karışan avukat Mücahit Birinci, AK Parti üyeliğinden istifa etti.
10:38 Kamu çalışanlarının ülke genelinde yaptığı bir günlük iş bırakma eylemi, İZBAN seferlerini de etkiledi…
08:52 Şok şok şok. Denk’te Büyük Deprem: Yönetim Kurulu istifa etti, kaptanlık Kuzu’da
07:53 Eğitime yönelik sigortalara ilgi artıyor
07:52 ABD’li şarkıcı Madonna, Gazze’deki çocukların yaşadığı insani krizle ilgili Papa 14. Leo’ya bölgeye gitme çağrısında bulundu
07:50 İngiliz The Telegraph gazetesi: Putin ve Trump’ın Teklifi Kiev İçin ‘Korkunç’ Ama Tek Seçenek
07:40 Son dönemlerde elektronik imza sahteciliği ile tapularda dolandırıcılık vakaları hızla artıyor!
07:38 Gazeteci Özlem BAY’ın Özel “Haber Ajandası”: İstanbul’un ‘Yeşil Soylulaştırma’ Gerçeği
07:31 Dünyanın en ünlü piyano virtüözü MAKSIM, Dünya Turnesi’nin duraklarından biri olan İstanbul’a geliyor!”
07:28 Aon, 2025 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı
07:22 Nobel ödüllü 23 ekonomi profesöründen, İsrail hükümetine Gazze konusunda çağrı yapan bir mektup kaleme aldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NATO Genel Sekreterliği için tek aday olan Mark Rutte kimdir?

NATO Genel Sekreterliği için tek aday olan Mark Rutte kimdir?
22.06.2024
A+
A-

* NATO’nun 32 üyesinin tamamının onayını alan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin ittifakın yeni genel sekreteri olması bekleniyor.

* “Trump’a fısıldayan adam”, “Teflon Mark” ve “Bay Hayır” gibi isimlerle nitelendirilen Rutte, yüksek ikna kabiliyeti ve liderlerle kurduğu iyi ilişkilerle biliniyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin hafta içinde Macaristan, Slovenya ve son olarakAbout us - Euronews Romanya da dahil tüm üye ülkelerin desteğini almasının ardından 9-11 Temmuz tarihlerinde yapılacak NATO Liderler Zirvesi’nde yeni genel sekreter olarak tanıtılması bekleniyor.

Perşembe günü Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in yarıştan çekildiğini açıklamasının ardından Rutte’nin tek aday olarak görevini devralacağı kesinlik kazanmış oldu.

Rutte, 2 Ekim’de 5 yıllık bir dönem için Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in yerine geçecek.

Rutte geçen Kasım ayından bu yana askeri ittifakın en üst düzey görevine seçilmek için kampanya yürütüyor.

Rutte geçen Kasım ayından bu yana askeri ittifakın en üst düzey görevine seçilmek için kampanya yürütüyor.

“Teflon Mark”

Rutte 2010 yılından bu yana Hollanda’da Başbakanlık görevinde bulunuyor. Bir dizi zorlu koalisyonu yöneten Rutte, 2 Temmuz’da görevi bırakacak.

“Macaristan Başbakan’ı Viktor Orban’dan sonra Avrupa Birliği’nde (AB) en uzun süre Başbakanlık koltuğunda oturan lider” olan Rutte, siyasi kriz ve çalkantılardan başarıyla kurtulması nedeniyle ülkesinde “Teflon Mark” olarak nitelendiriliyor.

Başbakanlık döneminde yaşanan çocuk bakım yardımı skandalı ve Groningen’deki doğal gaz arama faaliyetlerine rağmen Rutte görevini sürdürmeyi başarmıştı.

Rutte’ye kriz anlarında sorumluluk almaması sebebiyle eleştirilen siyasetçiler, “Sorunlar ve Rutte arasında her zaman sorumluluğu alan başka biri var” yorumunu yapıyor.

Kabinesinde görev yapan politikacılar Rutte’yi “sakin”, “çabuk sinirlenmeyen”, “dersine iyi çalışan” ve “kendini iyi pazarlayan” bir kişilik olarak tarif ediyor.

“Trump’a fısıldayan adam”

Rutte, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın yeniden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı olma ihtimaline de hazır görünüyor zira her ne kadar Ukrayna’ya askeri destek verilmesi ve ekonomi politikalarında Trump ile uyuşmasalarda Trump onu dost olarak tanımlıyor.

2018 yılında Rutte’nin ABD’ye yaptığı ziyarette dönemin Başkanı Trump’ın sözlerini “hayır” diyerek kesmesi akıllara kazınan Rutte’nin, yeni dönemde de Trump’ın alacağı kararların etkilerini iyi yönetebileceği düşünülüyor.

Yedi çocuklu ailenin en küçüğü

14 Şubat 1967’de başkent Lahey’de doğan Rutte, yedi çocuklu bir ailenin en küçük üyesi olarak dikkat çekiyor.

Gençliğinde piyanist olmayı hayal eden Rutte, üniversite yılları ve sonrasında, başında olduğu Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisinin (VVD) gençlik kollarına başkanlık etti.

Rutte, Leiden Üniversitesi Tarih Bölümünden mezun olduktan sonra 1992’de Unilever şirketine girdi. 2002’ye kadar burada çalışan Rutte, şirkette 10 yıl boyunca insan kaynakları alanında farklı görevler üstlendi.

Evli olmayan ve çocuğu bulunmayan Rutte, özel hayatından ve medeni durumundan memnun olduğunu belirtmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.