enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Maas: Ayasofya kararı Türkiye-AB diyaloğuna katkı sunmuyor

Maas: Ayasofya kararı Türkiye-AB diyaloğuna katkı sunmuyor
25.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Ayasofya’nın yenide camiye dönüştürülmesi kararının karşılıklı anlayışa ve Türkiye ile AB arasındaki diyaloğa katkı sunmadığını savundu. Benzer bir tepki AB’den de geldi. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın (dpa,KNA,AFP/DÇÜ,HS)’ye dayandırdığı habere göre, Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesi ve 86 yılın ardından Ayasofya’da dün ilk defa namaz kılınmasına Almanya ve Avrupa Birliği’nden (AB) tepki geldi.

Almanya’daki General-Anzeiger ile Rheinische Post gazetelerine konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Ayasofya’nın müze statüsünden camiye çevrilerek ibadete açılmasını eleştirdi. Maas, bu kararın “karşılıklı anlayışa katkı sunmadığını” savundu.

Maas, “Bu bizim anlayabildiğimiz bir karar değil, çünkü Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan bu eşsiz bina Türkiye’nin çok ötesinde bir öneme sahip” dedi.

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararının AB ile Türkiye arasındaki diyaloğa yardımcı olmadığını belirten Alman Dışişleri Bakanı, iki taraf arasında düzgün bir diyalog kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Maas, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Ayasofya’nın Dünya Kültür Mirası listesindeki durumunu gözden geçireceğine işaret ederek “Umarım ki önümüzdeki dönemde Ayasofya’nın statüsünü tehlikeye atacak gelişmeler yaşanmaz” dedi.

AB’den jeopolitik konum uyarısı

Türkiye’nin Ayasofya kararına bir tepki de AB’den geldi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, bu kararıyla Ankara’nın Brüksel ile bağını zayıflattığını belirtti.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas

Schinas, “Türkiye’nin belirli bir noktada jeopolitik olarak nerede duracağına ve ileride kiminle birlik olmak isteyeceğine karar vermesi gerekiyor” dedi. “Türkiye, AB ile birlikte çalışmak ve AB değerlerini kendisine temel olarak almak isteyecek mi?” diye soran Schinas sözlerine “Eğer AB değerlerini temel almak istiyorsa o zaman bugün Ayasofya konusunda olanlar çok kötü bir başlangıç” diyerek devam etti.

Schinas, “Bir Yunan olarak oldukça üzüldüm. Karar konusunda oldukça kızgınım” dedi.

Temmuz başında Danıştay tarafından alınan bir kararla Ayasofya’ya müze statüsü veren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya’nın ibadete açılması için Diyanet’e devredilmesini öngören karara imza atmasının ardından yaklaşık 1500 yıllık tarihi geçmişi olan Ayasofya yeniden camiye dönüştürüldü. Ayasofya, 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.