enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:04 Kudüs Valiliği: İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ramazan ayı hazırlıklarını engellemeye devam ediyor…
00:03 “Türkiye nükleer silah yapabilir”
00:03 KAAN’ın yeni prototipleri sahnede: Neler değişti?
00:03 On bir ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazı, 18 Şubat Çarşamba günü kılınacak…
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’ya gidecek
00:02 İstanbul’daki uyuşturucu soruşturması kapsamında CHP’li Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ifadeye çağırıldı.
00:01 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:01 Sıcaklıklar önce düşecek sonra yükselecek
00:26 Moskova Crocus Expo’da dev gıda fuarına çok sayıda Türk şirketi katıldı
00:07 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:04 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:04 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
00:03 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:03 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:02 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:02 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
00:01 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
10:12 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:52 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:48 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Libya’da taraflardan ateşkes ilanı

Libya’da taraflardan ateşkes ilanı
22.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Libya’da Trablus ve Tobruk hükümetleri iki ayrı açıklama yaparak ülke genelinde ateşkes ilan edildiğini bildirdi. UMH, Mart ayında seçim çağrısı yaptı.

Libya’da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi iki ayrı açıklama yaparak ateşkes ilan etti.

BM tarafından tanınan UMH’dan yapılan açıklamada “UMH Başbakanı Fayiz Serrac’ın tüm askeri birliklere derhal silahların susması ve Libya topraklarının bütününde tüm muharip operasyonlara son verilmesi talimatını ilettiği” bildirildi.

UMH ayrıca stratejik önemdeki Sirte ve Cufra kentlerinin asker ve silahtan arındırılması çağrısı yaptı. Açıklamada, “Etkili bir ateşkesin sağlanabilmesi için Sirte ve Cufra bölgelerinin asker ve silahtan arındırılması, ayrıca iki taraftan güvenlik güçleri arasında bir güvenlik anlaşmasına varılması gerekmektedir” denildi.

  Sirte, kentin güneydoğusunda uzanan ve “Libya hilali” olarak adlandırılan zengin petrol yataklarına sahip bölgeye açılan kapı konumunda. Sirte’nin güneyinde bulunan Cufra vilayeti de askeri hava üssüne ev sahipliği yapıyor. Sirte ve Cufra, UMH’ya karşı savaşan ve Tobruk hükümeti tarafından desteklenen Halife Hafter güçlerinin kontrolünde bulunuyor.

UMH, ateşkesin nihai hedefini “Libya’nın toprakları üzerindeki tam egemenliğinin sağlanması ile yabancı güçler ve paralı askerlerin ülkeyi terk etmesi” olarak açıkladı. Libya’da iki taraf için savaşan, Rusya, Suriye ve Sudan’dan gelen binlerce paralı asker bulunuyor.

Mart ayında seçim çağrısı

UMH açıklamasında ayrıca Mart ayında ülkede meclis ve devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmesi çağrısı yapıldı.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Akile Salih de ayrı bir açıklama yaparak ateşkes ilan etti ve tarih vermeden seçim çağrısında bulundu. Salih ayrıca Sirte kentinin seçimle işbaşı yapacak yeni hükümetin geçici merkezi olmasını önerdi.

Hafter’e “blokaja son ver” mesajı

İki açıklamada da ülkedeki petrol üretimine yönelik blokajın kaldırılması talep edildi. Hafter güçleri Ocak ayından bu yana petrol kuyularının bulunduğu alanlarda üretime izin vermiyor.

Geçen yıl Nisan ayında başkent Trablus’u ele geçirmek üzere harekat başlatan Hafter güçleri, Aralık ayından itibaren Türkiye’nin UMH güçlerine verdiği askeri desteği artırmasıyla püskürtülmüş ve stratejk önemdeki çeşitli bölgelerden geri çekilmek zorunda kalmıştı. Hafter’e bağlı güçlerin Trablus bölgesinden geri çekilmesinin ardından Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Salih’in Hafter karşısında nüfuzu artmıştı.

Petrol gelirleri için özel hesap önerisi

Hem Trablus hem de Tobruk’tan yapılan açıklamalarda petrol gelirlerinin de Libya Ulusal Petrol Kurumu’na ait yurt dışı banka hesabına aktarılması çağrısında bulunuldu.

Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) da petrol üretimine yönelik blokajın kaldırılması ve bir anlaşmaya varılana kadar petrol gelirlerinin özel bir banka hesabına yatırılmasına destek verdi. NOC’dan yapılan açıklamada “Petrol tesislerinin askeri işgalden kurtarılması ve kurum çalışanlarının güvenliğinin sağlanması” çağrısı yaptı. Açıklamada, “Bu koşullar yerine getirildikten sonra mücbir sebep durumunu sona erdirip petrol ihracat faaliyetlerine başlayabileceğiz” denildi.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMİL) da her iki açıklamadan da memnuniyet duyduğunu bildirerek Libya’daki tüm yabancı güçler ve paralı askerlerin ülkeden çıkması çağrısı yaptı.

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Ağustos 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.