enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsveç ve Finlandiya heyetleri Türkiye’ye gelecek

İsveç ve Finlandiya heyetleri Türkiye’ye gelecek
17.05.2022
A+
A-

STOKHOLM, ANKARA -TÜHA HABER / İsveç ve Finlandiya heyetleri, NATO üyelik başvurularını görüşmek için Türkiye’ye gelecek.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nın Türkiye’yi ziyaret edeceğine ilişkin yaptığı açıklamayı düzeltti.

Bakanlıktan yapılan yeni açıklamada, Finlandiyalı ve İsveçli üst düzey temsilcilerden oluşan diplomatik heyetin Türkiye’ye gideceği duyuruldu.

İsveç ve Finlandiya'dan bir Türkiye duyurusu daha! Açıklama düzeltildi - Haber 7 DÜNYA

Ayrıca, Linde ve Haavisto’nın Ankara ziyaretine dair daha önce yapılan açıklamanın düzeltildiği ifade edildi.

İsveçli Bakan Linde, haber ajansı TT’ye yaptığı açıklamada, diplomatik heyetin bu hafta içinde Ankara’da görüşmelere başlayacağını söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı daha önce Linde ve Haavisto’nın, iki ülkenin NATO’ya üyelik başvurularını görüşmek için Ankara’ya gideceğini açıklamıştı.

Recep Tayyip Erdoğan haberleri

Erdoğan: Bizi ikna etmek için gelecekler ise kusura bakmasınlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, heyetlerin ziyaretiyle ilgili “Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık net bir tavrı söz konusu değil. İsveç terör örgütlerinin kuluçka merkezi. Teröristleri parlamentolarında konuşturuyorlar. Biz bunların neyine güveneceğiz. Her şeyden önce Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz. Pazartesi bizi ikna etmek için gelecekler ise kusura bakmasınlar.” açıklamasını yaptı.

TRT_Francais_680*100 banner

İsveç ve Finlandiya NATO’nun kapısında: Neler yaşandı?

Moskova’ya karşı Soğuk Savaş’tan bu yana tarafsızlık politikası izleyen Finlandiya ve İsveç, NATO’nun kapısında. İki ülke, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sonrası NATO üyeliğine başvurma kararı aldı.

İsveç'te ülkenin ilk kadın başbakanı olarak seçilen Magdalena Andersson saatler sonra görevini bıraktı - BBC News Türkçe

İsveç hükümeti, NATO üyeliğine başvuru kararı aldıklarını duyurdu. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, dün parlamentoda yapılan görüşmeler sonrasında İsveç hükümetinin NATO’ya başvuru yapma kararı aldığını açıkladı.

Parlamentoda geniş çoğunluğun NATO üyeliğini desteklediğini kaydeden Andersson, bunun, ülkenin güvenliğini ve çıkarlarını korumak için ana muhalefet partisiyle aldıkları ortak bir karar olduğunu söyledi.

Andersson, NATO üyelik başvurusunu Finlandiya ile yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, salı günü resmi bir ziyaret için İsveç’e gelecek. Finlandiya ve İsveç’in, salı ya da çarşamba günü NATO üyelik başvurusunu beraber yapması planlanıyor.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Finlandiya'nın katılım süreci pürüzsüz ve hızlı olacaktır

Üyelik için tüm ülkelerin onayı gerekiyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başvurulara sıcak baktığını söylese de kararı ittifak üyeleri verecek. Yeni üyeliğin, NATO’ya dahil tüm ülkelerin kendi parlamentolarında oylanarak onaylaması gerekiyor.

ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa; İsveç ile Finlandiya’nın olası üyeliğine destek veriyor. Ancak uluslararası kamuoyunda Rusya’nın kışkırtıldığı, bu yüzden yeni saldırılar düzenleyebileceği yorumları yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç ve Finlandiyaya NATO kapısını kapattı: Biz bunlara nasıl inanacağız?

Erdoğan: İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi

İttifakın güçlü ortaklarından Türkiye ise iki ülkenin terör örgütlerine verdikleri destek nedeniyle üyeliklerine karşı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler ve Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı NATO’yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK’sı, DHKPC’si İsveç’te, Hollanda’da yuvalanmış durumdalar. Ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil.” açıklamasını yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “NATO’nun genişlemesine karşı değiliz ama teröre destek verilmesini kabul edemeyiz” ifadelerini kullanarak teröre destek veren ülkelerin NATO müttefiki olmaması gerekiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO hesabı tutmadı - Dünyadan Haberler

Rusya tepkili: Sonuçları olur

Rusya, üyelik tartışmalarına tepki gösteriyor. Moskova, Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının askeri sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Rusya ayrıca İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği halinde Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad’da nükleer silah ve hipersonik füze konuşlandıracağını da duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de NATO’nun İsveç ve Finlandiya’ya genişlemesinde Rusya’ya doğrudan tehdit olmadığını ancak askeri altyapının bu bölgeye genişletilmesinin tepkilerini tetikleyeceğini söyledi.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

Uzun süre NATO’ya uzak duran Finlandiya, bu ayın başında NATO tatbikatına ev sahipliği yaptı. Rusya karşılık olarak, Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad’da nükleer simülasyon ile bir savaş oyunu düzenledi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO şemsiyesine girmesinin, Ukrayna-Rusya savaşının yayılmasına yol açabileceğinden, hatta 3. Dünya Savaşı’na sebep olmasından endişe ediliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.