enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsveç ve Finlandiya heyetleri Türkiye’ye gelecek

İsveç ve Finlandiya heyetleri Türkiye’ye gelecek
17.05.2022
A+
A-

STOKHOLM, ANKARA -TÜHA HABER / İsveç ve Finlandiya heyetleri, NATO üyelik başvurularını görüşmek için Türkiye’ye gelecek.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nın Türkiye’yi ziyaret edeceğine ilişkin yaptığı açıklamayı düzeltti.

Bakanlıktan yapılan yeni açıklamada, Finlandiyalı ve İsveçli üst düzey temsilcilerden oluşan diplomatik heyetin Türkiye’ye gideceği duyuruldu.

İsveç ve Finlandiya'dan bir Türkiye duyurusu daha! Açıklama düzeltildi - Haber 7 DÜNYA

Ayrıca, Linde ve Haavisto’nın Ankara ziyaretine dair daha önce yapılan açıklamanın düzeltildiği ifade edildi.

İsveçli Bakan Linde, haber ajansı TT’ye yaptığı açıklamada, diplomatik heyetin bu hafta içinde Ankara’da görüşmelere başlayacağını söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı daha önce Linde ve Haavisto’nın, iki ülkenin NATO’ya üyelik başvurularını görüşmek için Ankara’ya gideceğini açıklamıştı.

Recep Tayyip Erdoğan haberleri

Erdoğan: Bizi ikna etmek için gelecekler ise kusura bakmasınlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, heyetlerin ziyaretiyle ilgili “Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık net bir tavrı söz konusu değil. İsveç terör örgütlerinin kuluçka merkezi. Teröristleri parlamentolarında konuşturuyorlar. Biz bunların neyine güveneceğiz. Her şeyden önce Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz. Pazartesi bizi ikna etmek için gelecekler ise kusura bakmasınlar.” açıklamasını yaptı.

TRT_Francais_680*100 banner

İsveç ve Finlandiya NATO’nun kapısında: Neler yaşandı?

Moskova’ya karşı Soğuk Savaş’tan bu yana tarafsızlık politikası izleyen Finlandiya ve İsveç, NATO’nun kapısında. İki ülke, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sonrası NATO üyeliğine başvurma kararı aldı.

İsveç'te ülkenin ilk kadın başbakanı olarak seçilen Magdalena Andersson saatler sonra görevini bıraktı - BBC News Türkçe

İsveç hükümeti, NATO üyeliğine başvuru kararı aldıklarını duyurdu. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, dün parlamentoda yapılan görüşmeler sonrasında İsveç hükümetinin NATO’ya başvuru yapma kararı aldığını açıkladı.

Parlamentoda geniş çoğunluğun NATO üyeliğini desteklediğini kaydeden Andersson, bunun, ülkenin güvenliğini ve çıkarlarını korumak için ana muhalefet partisiyle aldıkları ortak bir karar olduğunu söyledi.

Andersson, NATO üyelik başvurusunu Finlandiya ile yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, salı günü resmi bir ziyaret için İsveç’e gelecek. Finlandiya ve İsveç’in, salı ya da çarşamba günü NATO üyelik başvurusunu beraber yapması planlanıyor.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Finlandiya'nın katılım süreci pürüzsüz ve hızlı olacaktır

Üyelik için tüm ülkelerin onayı gerekiyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başvurulara sıcak baktığını söylese de kararı ittifak üyeleri verecek. Yeni üyeliğin, NATO’ya dahil tüm ülkelerin kendi parlamentolarında oylanarak onaylaması gerekiyor.

ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa; İsveç ile Finlandiya’nın olası üyeliğine destek veriyor. Ancak uluslararası kamuoyunda Rusya’nın kışkırtıldığı, bu yüzden yeni saldırılar düzenleyebileceği yorumları yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç ve Finlandiyaya NATO kapısını kapattı: Biz bunlara nasıl inanacağız?

Erdoğan: İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi

İttifakın güçlü ortaklarından Türkiye ise iki ülkenin terör örgütlerine verdikleri destek nedeniyle üyeliklerine karşı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler ve Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı NATO’yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK’sı, DHKPC’si İsveç’te, Hollanda’da yuvalanmış durumdalar. Ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil.” açıklamasını yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “NATO’nun genişlemesine karşı değiliz ama teröre destek verilmesini kabul edemeyiz” ifadelerini kullanarak teröre destek veren ülkelerin NATO müttefiki olmaması gerekiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO hesabı tutmadı - Dünyadan Haberler

Rusya tepkili: Sonuçları olur

Rusya, üyelik tartışmalarına tepki gösteriyor. Moskova, Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının askeri sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Rusya ayrıca İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği halinde Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad’da nükleer silah ve hipersonik füze konuşlandıracağını da duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de NATO’nun İsveç ve Finlandiya’ya genişlemesinde Rusya’ya doğrudan tehdit olmadığını ancak askeri altyapının bu bölgeye genişletilmesinin tepkilerini tetikleyeceğini söyledi.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

Uzun süre NATO’ya uzak duran Finlandiya, bu ayın başında NATO tatbikatına ev sahipliği yaptı. Rusya karşılık olarak, Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad’da nükleer simülasyon ile bir savaş oyunu düzenledi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO şemsiyesine girmesinin, Ukrayna-Rusya savaşının yayılmasına yol açabileceğinden, hatta 3. Dünya Savaşı’na sebep olmasından endişe ediliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.