enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:05 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:52 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:41 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:07 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:50 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:37 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
17:23 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
14:20 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:36 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:06 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:42 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı…
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:11 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:41 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
14:05 Bahçeli: “Terörsüz Türkiye adımlarının hızlanmasıyla provokasyonlar da tehlikeli ölçüde tırmandı”
13:43 Adalet Bakanı Tunç, “Bayrağımıza yönelik saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve 14 kişi gözaltına alındı”
13:14 TRT’nin ‘Gökkuşağı Faşizmi’ belgeseli LGBT lobisini tedirgin etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstanbul Milletvekili Özdemir’den, cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan çocuklar hakkında soru önergesi

İstanbul Milletvekili Özdemir’den, cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan çocuklar hakkında soru önergesi
22.05.2025
A+
A-

* İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan çocukların durumunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

* Detayı haberimizde!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

İYİ Parti İstanbul Milletvekili istifa etti

ANKARA, (TBMM) 22 MAYIS 2025 – Nimet Özdemir, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, bu çocukların gelişimsel haklarından yaşamsal ihtiyaçlarına, cezaevlerinin fiziksel koşullarından kamusal şeffaflık eksikliğine kadar pek çok kritik başlığa dikkat çekti.

Milletvekili Özdemir önergesinde, cezaevlerinde kalan çocukların herhangi bir suça karışmamış olmalarına rağmen, ceza infaz kurumlarının kısıtlayıcı ve travmatik ortamında büyümek zorunda kaldıklarını vurguladı. Bu durumun, Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Özdemir, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerinin tehlike altında olduğuna dikkat çekti.

Özdemir, önergesinde şu sorulara yanıt arıyor:

  • Cezaevlerinde annesiyle birlikte kalan çocukların sayısı ve yaş dağılımları nedir?
  • Bu çocuklar için oyun alanları, grup etkinlikleri gibi sosyalleşme olanakları sağlanmakta mıdır?
  • Çocuklu annelere özel birimler tahsis edilmiş midir, yoksa genel koğuşlarda mı barındırılmaktadırlar?
  • 0-6 yaş arası çocuklar 6 yaşını doldurduğunda ne tür bir süreç izlenmektedir, hangi kurumlara yönlendirilmektedir?
  • Bu çocuklara yeterli içme suyu, özel beslenme ve sağlık hizmetleri sağlanmakta mıdır?
  • Annesi cezaevinde olan ama kendisi dışarda kalan çocuklardan kaç tanesi koruyucu aile yanına yerleştirilmiştir?
  • Devlet korumasına alınan bu çocuklar ne sıklıkla denetlenmekte, anneleriyle görüşme hakkı nasıl uygulanmaktadır?
  • Pedagojik gözlem, travma izleme, gelişim takibi gibi uygulamalar ne düzeydedir, uzman kontrolleri düzenli midir?
  • Cezaevi personeline kadın ve çocuk mahpuslara yönelik özel bir eğitim programı uygulanmakta mıdır?
  • Ceza infaz kurumlarının faaliyet raporları ve cezaevi istatistiklerinin kamuoyuyla paylaşılmamasının gerekçesi nedir?

Ayrıca Özdemir, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ceza infaz kurumlarına dair istatistikleri artık yayımlamamasının gerekçesini de sorgulayarak, bu durumun kamu denetimini ve politika üretimini zorlaştırdığını belirtti.

Milletvekili Nimet Özdemir’in önergesi, cezaevlerinde büyüyen çocukların görünmezliğine dikkat çekerken, cezaevi sistemindeki şeffaflık ve denetim eksikliklerini de yeniden gündeme taşıdı. Özdemir’in çağrısı, ceza infaz kurumlarındaki çocukların “mahpus değil çocuk” olduğunu hatırlatıyor. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.