enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 Dünya Tekvando Şampiyonası’nda Emine Göğebakan, kadınlar 46 kiloda ve Nafia Kuş Aydın, kadınlar +73 kiloda altın madalya kazandı…
00:04 Nizip Ticaret Odası’ndan Nizip Meslek Yüksekokulu’na Laboratuvar desteği…
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eurofighter anlaşması için imzaları attık
00:03 Türkiye, İngiltere’den 20, Katar ve Umman’dan 24 Eurofighter savaş uçağı almayı planlıyor.
00:03 Bağımlılığı olan çocuğa destek!
00:02 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Bakan Uraloğlu, “Turistik Doğu Ekspresi, 2025-2026 kış sezonu seferleri 22 Aralık’ta başlayacak”
00:02 Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo’nun 27-29 Kasım’da Türkiye’ye resmi ziyarette bulunması bekleniyor.
00:01 Dünyada ilk savaş uçağını Türkler düşürdü
00:01 Adalet Bakanı Tunç, Ekrem İmamoğlu hakkında “casusluk” iddiasıyla yürütülen soruşturmaya ilişkin soruyu yanıtladı
00:01 Prof. Dr. Kürşad Zorlu: Ankara 2026 Türk Dünyası Başkenti seçildi
00:00 Mahmudhoca Behbûdî’nin Seçilmiş Eserleri, Ankara’da Türk Dünyası’na tanıtıldı
00:00 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Dezenflasyon süreciyle birlikte gelir dağılımında, toplumsal refahı güçlendirmeyi hedefliyoruz.”
00:00 Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu, 2026 yılı hac hazırlıklarını tamamladı. Hac kurası 5 Kasım Çarşamba günü saat 10.30’da çekilecek.
18:25 Takım olabilmenin verimi!…
07:46 Türk Devletleri Teşkilatı yeni üye devletleri kabul edecek mi?
07:11 Türkçülük fikrinin mimarı: Ziya Gökalp
07:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Dijital bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturuyoruz”
07:04 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) : Tele1 emekçilerinin yanındayız
07:03 Türkiye ve Orta Doğu’da Su Güvenliği: Fırat-Dicle’den Nil Havzası’na Uzanan Rekabetin Akdeniz Politikalarına Etkisi
00:58 Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Trabzonspor sahasında karşılaştığı Eyüpspor’u 2-0 mağlup eden karşılaşmayı spor yazarları kaleme aldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail’in hedefindeki Refah neden önemli?

İsrail’in hedefindeki Refah neden önemli?
08.05.2024
A+
A-

Ordu, 100 bine yakın Filistinli’ye saldırı öncesi Han Yunus ve El Mevasi bölgelerine gitmeleri çağrısı da yaptı.

TÜHA / TÜRKUAZ  İnternational News Agency

Bazı Filistinli ailelerin Refah’ın doğusundan ayrıldığı görüntüler medyaya yansıdı.

Birleşmiş Milletler (BM) Refah’ta bir insani felaket yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Evlerinden edilmiş 1,4 milyona yakın Filistinlinin yaşadığı tahmin edilen şehir, Gazze’de yedi aydır süregelen savaştan kaçan sivillerin son sığınaklarından biriydi.

Peki Refah nasıl bir bölge ve tarihi hakkında ne biliniyor? BBC Arapça Servisi derledi.

Neden önemli?

Refah, Gazze Şeridi’ni güneyde, Mısır’daki Sina Yarımadası’ndan ayıran sınırda bulunuyor.

Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki en büyük şehri.

55 kilometre karelik bölge, güneybatısındaki Kudüs’ten 107 km uzaklıkta.

Gazze ile Mısır arasındaki tek sınır geçişi olduğu için on yıllardır bölgeye insani yardım buradan sağlanıyor. Yaralıların tedavisi için güvenli bölgelere taşınması açısından da kritik.

Bu nedenle uluslararası medyada sık sık Refah ismini duyuyoruz.

Refah

Geçtiğimiz on yıllar içinde Gazze-Mısır sınırında gayri resmi şekilde uzatılan onlarca tünel, Mısır tarafından yıkılmıştı.

Çoğunluğu Mısır’dan Gazze’ye mal akışı için gizlice kazıldığı düşünülen bu tünellere ne olduğu bilinmiyor.

Dolayısıyla Refah, Gazze Şeridi için ekonomik ve ticari açıdan kritik öneme sahip

Savaş başlamadan önce Refah üzerinden Gazze’ye her gün yüzlerce tır buradan giriyordu.

Refah sınırı
Refah sınırı

Şehrin tarihi

Tarihi antik şehirler arasında sayılan Refah, bundan 5 bin yıl önce kuruldu ve Antik Mısır, Asurlular, Antik Yunanlar ve Romalılar tarafından fethedildi.

Firavunlar ‘Rubihui’, Asurlular ‘Rafihu’, Romalılar ve Antik Yunanlılar ise ‘Rafia’ ismini kullandılar . Daha sonra Araplar buraya Refah ismini verdi.

1917’de Filistin ve Refah, İngiliz hâkimiyeti altındaydı. 1948’de Mısır ordusu şehre girdi ve hâkimiyet Mısır’a geçti.

1956’da şehrin kontrolü İsrail’e geçse de, 1957’de Mısır kontrolü yeniden ele geçirdi. 1967’de İsrail burayı yeniden işgal etti.

1956'da İsrail'in Gazze'yi kısa süreli işgali sırasında ordu güçleri Refah'ta
1956’da İsrail’in Gazze’yi kısa süreli işgali sırasında ordu güçleri Refah’ta

Mısır ve Hayfa arasında bu bölgeden geçen bir demiryolu hattı kurulmasıyla önemi arttı. Bu hat daha sonra 1967’de yok edildi.

Mısır’ın Sina Yarımadası’nı geri aldığı ve İsrail’le 1978’de imzalanan Camp David Sözleşmesi ile Refah, dikenli teller ile ikiye bölündü.

Refah’ta yaşayanların çoğunun kökenleri Han Yunus, Necef Çölü ve Sina Çölü’ne dayanıyor.

Felaket Günü olarak da bilinen 1948’deki Nakba sonrası çevre köylerden Refah’a gelen göçmenler buraya yerleşti.

Nüfusu 5 kat arttı

BM’ye göre Refah, Gazze nüfusunun yarıya yakınına, yani evlerinden edilmiş 1,3 milyon Filistinliye ev sahipliği yapıyor.

Bu ailelerden bazıları İsrail’in saldırılarından kaçmak için neredeyse 6 kez ev değiştirdi.

Hamas’ın 7 Ekim saldırısı sonrası tahliye emirlerinin verilmesi ile buraya kaçan sivillerle beraber, bölgenin nüfusu 5 kat arttı.

Bölge halkı, okullarda, sokaklarda, nefes dahi alınamayacak kadar kalabalık sığınaklarda acımasız koşullarda yaşıyorlar. Bazıları Mısır ve İsrail sınırları ile çevrilen küçük arazilerde yaşamını sürdürüyor.

refah halkı
Refah halkı gıda kıtlığı ile mücadele ediyor.

Doktorlar ve yardım kuruluşları temel ihtiyaçları sağlama ve hastalıkların yayılmasını önlemede zorluklar yaşıyor. Ancak bu insanların güvenli bölgelere getirilmesi, İsrail güçleri kuzeyde olduğu için mümkün görülmüyor. Yardımların bölgeye sokulması için gereken izinler alınamıyor.

Sivillerin çoğu buralarda ağaç kütükleri ya da metal çubuklardan çadırlar yapıp, üstünü kumaş ya da plastik örtülerle örtüyor.

Önemli bir bölümü doğudaki İsrail sınırından saldırı tehdidine karşılık şehrin batısında denize yakın kısımlarda kalmayı tercih ediyor.

BBC’nin yayınladığı uydu görüntülerinde Aralık başından bu yana Refah’ta Mısır sınırı yakınlarında binlerce çadırın kurulduğu, sayılarının savaşın başından beri arttığı görülüyor.

Refah’ta yaklaşık 3,5 kilometre karelik bir bölgenin çadırlarla kaplandığı tahmin ediliyor.

Güncel uydu görüntüleri, Refah’ın kuzeybatısındaki neredeyse tüm boş arazilerin savaştan kaçanlar için sığınaklara dönüştürüldüğünü gösteriyor.

Kısacası eskiden Refah’ta bir mülteci kampı varken, artık şehrin kendisi dev bir mülteci kampına dönüşmüş durumda.

Şimdi Refah için akıllara gelen ilk soru şu:

Bu insanlar bu defa nereye kaçacaklar ve savaşın ucu nereye kadar uzanacak? (Dış Haberler Servisi)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.