enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
08:04 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
07:58 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
07:46 Hatay Sörf Merkezi LC Waikiki sponsorluğunda yılın son sörf şenliğini gerçekleştirdi
07:19 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
07:19 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
07:06 İletişim Başkanı Duran, İstanbul’da1 Ocak’ta sabah namazının ardından yapılacak Filistin’e destek yürüyüşü için çağrıda bulundu
06:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu…
06:37 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
16:40 ABD Başkanı Trump: Venezuela’da gemilerin yanaştığı büyük bir tesis vuruldu
16:33 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Kiev yönetimi ve Batılı destekçileri bu toprak düzenini tanımak zorunda
16:24 Yemen hükümeti de ülkede Olağan Üstü Hal ilan edildiğini duyurdu.
16:16 Kremlin Sözcüsü Peskov: Putin’in konutuna saldırı girişimi terör eylemidir
13:49 HÜRJET, Avrupa ve NATO üyesi bir ülkenin envanterine giriyor.
11:52 Kahraman şehitlerimiz için veda töreni düzenlendi
05:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine ulaştı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail İlişkiler Normalleşse Bile BAE’ye F-35 Satışına Karşı

İsrail İlişkiler Normalleşse Bile BAE’ye F-35 Satışına Karşı
19.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen hafta imzalanan anlaşmayla kurulan ilişkilere rağmen Birleşik Arap Emirlikleri’ne Amerikan yapımı F-35 savaş uçakları satılmasına karşı çıkacaklarını kaydetti. Gerekçe, İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğünü korumak.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, anlaşmayla atılan adımın parçası olarak Trump yönetiminin BAE ile ”dev” bir F-35 anlaşması yapmaya hazırlandığını öne sürmüştü. Netanyahu’nun açıklaması, bu haberin ardından geldi.

Kudüs’teki ABD Büyükelçiliği ve BAE hükümeti, konuya ilişkin açıklama taleplerini yanıtsız bıraktı.

On yıllar öncesine dayanan ve 2008’de yasalaşan mutabakatlara göre Washington, İsrail’in ”niteliksel askeri üstünlüğünü” körelteceği gerekçesiyle Ortadoğu ülkelerine silah satışı yapmaktan kaçınıyor. Bu ilke, İsrail’in ABD yapımı F-35 savaş uçaklarını satın almasına ve kullanmasına rağmen aynı uçakların Arap ülkelerine satışını engelliyor.

Netanyahu’nun makamından yapılan açıklamada, ”(BAE ile ilişkilerin normalleşmesi anlaşması çerçevesinde) yapılan görüşmelerde İsrail, askeri dengenin değişmesine yol açabilecek silahların ve savunma teknolojilerinin Ortadoğu’daki herhangi bir ülkeye satışına istikrarlı olarak karşı çıkan tavrını değiştirmemiştir” ifadeleri yer aldı.

Açıklama, İsrail’in bu konudaki tavrının F-35 uçaklarının BAE’ye satışına ilişkin her türlü teklif için de geçerli olduğunun altını çizdi.

Trump yönetimi, geçen Perşembe açıklanan normalleşme adımından sonra BAE’nin Amerika’yla yeni bir silah anlaşması yapabileceğinin sinyalini vermiş, ancak anlaşmanın ayrıntılarına girmemişti.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Amerika’daki geçmiş yönetimlerin ”İsrail’in arzusu dışında” BAE’ye İsrail’in sahip olduğundan daha gelişmiş F-16, Suudi Arabistan’a ise F-15 savaş uçakları sattığını hatırlattı.

Bakan Steinitz, kamu radyosu Kan’a yaptığı açıklamada, Washington’un BAE’ye F-35 satması durumunda bile bunun İsrail açısından bir tehlike oluşturmayacağını söyledi. İsrailli bakan, bunun nedenini, iki ülke arasındaki mesafenin F-35’lerin havada yakıt ikmali yapmadan önceki menzilinden iki kat fazla olması şeklinde açıkladı.

Steinitz, ”BAE’nin eline geçecek F-35’ler bizi zaten memnun etmez, bölgede bu gibi silahlara sahip olacak ülkenin her zaman sadece İsrail olmasını isteriz. Ancak güvence veriyorum, BAE F-35 sahibi olursa, bizden de öte İran’a karşı tehdit oluşturur” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.