enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:53 ABD merkezli düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nden Türk Devletleri Teşkilatı’na övgü
09:02 Türk ANTTEQ, Moskova projelerini yüksek tempoyla gerçekleştiriyor”
00:41 AB, Kazakistan ve Özbekistan’ı göçmen kamplarına dönüştürecek
00:38 Araştırmacı Zeynep Gizem Özpınar: Türkiye NATO’da Yeni Döneme Hazırlanıyor
00:34 İsrail işgallerini derinleştiriyor
00:06 Orta Doğu’nun icadı: Coğrafi bir terimin sömürgeci kökenleri
00:04 Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İklim değişikliği insanlarda kaygı ve umutsuzluk gibi duyguları açığa çıkarıyor”
21:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP içindeki gerilimler bizi ilgilendirmez
19:28 CHP’de ‘grup toplantısı’ krizi: TBMM Başkanı Kurtulmuş açıklama yaptı
19:06 CHP’de Özgür Özel ve ekibinin olağanüstü kurultay için beklediği imza sayısına ulaşıldı
17:09 Türkiye’den İsrail’in Lübnan’daki işgalini genişletmesine sert tepki
11:39 Karabağ Sonrası Normlar ve Egemenlik Gerilimi: ‘‘Azerbaycan–Avrupa Birliği İlişkileri’’
00:52 İşletmelerin Ortak Sorunsalı Turnover
00:25 KİAMP Heyetinden Tiran’da Stratejik Temas: TİKA ile İş Birliği ve Gelecek Vizyonu
18:47 Kocaeli’de dev bir organizasyon daha: Dünyanın Gözü Kocaeli’de Olacak
18:00 CANiK sporcuları Avrupa’da madalya mücadelesine çıkıyor
22:55 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 108. Yıl Dönümü dolayısıyla, Mehmet Emin Resulzade’nin Mirası İstanbul’da Anıldı
22:18 Kurban Bayramı’nda üreticilerin elinde kalan kurbanlıklar, 1-7 Haziran tarihleri arasında Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınacak
21:49 Türkiye’nin elektrik kurulu gücü, nisan sonu itibarıyla 125 bin 410 megavata yükseldi.
21:36 Emlak vergisi ödemelerinde son gün pazartesi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İlahiyat Koleji Konusunu Ne Kadar Biliyoruz?

İlahiyat Koleji Konusunu Ne Kadar Biliyoruz?
01.12.2025
A+
A-

* Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 20 Kasım Perşembe günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile ara bölgede dostane bir görüşme için bir araya geldi. Bir tarafta heyetler, diğer tarafta da iki lider baş başa görüşme yaptılar.

* İşte detayı!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Prof. Dr. Ata ATUN, KKTC

KKTC’nin yeni tartışma konusu Mağusa’da açılması planlanan İlahiyat Koleji. Tartışmanın odağını maalesef din karşıtlığı oluşturuyor zira konuyla ilgili olarak televizyonlara çıkıp ahkam kesenler bile okulun fiziki yapısını, öğrencilerin servislerine kadar verilecek hizmetleri, her yönden mükemmelin hedeflendiğini inkar edemiyor.

Konuyla ilgili olarak yapılan eleştirileri dikkate alarak konuya biraz farklı yaklaşmak ve de farklı açılardan bakabilmek, konunun esasını daha iyi ortaya koyacak gibi.

Esas olan eğitim kalitesiyse tüm okulların ve açılması planlanan İlahiyat Kolejinin müfredatı.

Bu okullarda düşünüldüğü veya tanıtılmak istendiği gibi tamamen dini eğitim ağırlıklı bir müfredat yok.

Öncelikle Kolejin bir Türkçe Eğitim veren Lise bölümü, bir de İngilizce eğitim veren bölümü olacak.

Aşağıda ders başlıklarını verdiğim müfredat, öncelikle KKTC Milli Eğitim Bakanlığının Lise dengi okullar için şart koştuğu müfredata uygun. Buna ilaveten yüksek eğitime giriş için de YÖK’ün ve YÖDAK’ın içerik olarak şart koştuğu bir müfredat.

Özetle okutulan dersler, Devlet Liselerindeki derslerle ve de Kolejlerde okutulan derslerin tamamen aynısı. İlahiyat Kolejinde bu derslere ilave olarak dini eğitim ile ilgili dersler de bulunmakta.

İlahiyat Kolejinin Lise ve Kolej bölümlerinden mezun olan öğrenciler, KKTC’de istedikleri üniversiteye kabul alabilirlerken, Türkiye de Üniversite Giriş Sınavındaki başarılarına göre seçebilecekleri herhangi bir üniversitenin ilgili Fakültesine ve sevdiği bölüme, yurtdışında da kabul görüldüğü bölüme rahatlıkla girebilmekte.

KKTC’ye irtica geleceği endişesini taşıyanlara bir hatırlatma daha yapalım; Eğitim sistemini öve öve bitiremediğimiz Güney Kıbrıs’ta devlet okulları ile American Academy of Larnaca, The English School Nicosia gibi kolejlerde din eğitimi zorunlu ve buna ilaveten dini kimlikli veya inanç temelli eğitim veren cimnasiyo (Lise) ve kolejler 1812’den beri faaliyette. Ermeni, Maronit, Latin Katolik ve benzeri özel cemaat okulları da dini ağırlıklı olarak faaliyet gösteriyor.

Bugün dünyadaki birçok ülkenin dini eğitim ile ilgili prensibi ve uygulaması, dini eğitimin devlet denetiminde verilmesi. Bu resmi denetim altındaki uygulama ile eğitim çağındaki gençlerin dini bilgilere doğru ve sağlıklı bir şekilde ulaşmaları sağlanıyor. Çocuklarının genel lise derslerine ilaveten dini konularda da bilgi sahibi olmasını isteyen aileler bu okulları tercih ediyor. Yani bir bardak suda fırtına koparanların iddia ettikleri gibi kimse kimsenin çocuğunu zorla o okullara kaydettirmiyor.

“İlahiyat koleji yerine, diğer okullar tamir edilsin, bütçe buraya harcanmasın” diyenlere de bir ek bilgi; Türkiye ve KKTC arasında 2O23 yılında imzalanan protokole göre Gazimağusa’ya yapılması planlanan (içinde Lise ve Kolejin yer alacağı) İlahiyat Kolejinin yapım maliyetinin tümü de Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanacak. KKTC hükümetinin 2026 yılı bütçesinde ve daha sonraki yılların bütçelerinde İlahiyat Kolejinin giderleri için herhangi bir kalem yer almayacak.

İLAHİYAT KOLEJİ ORTA KISMI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ

Türkçe Eğitim İngilizce Eğitim

Türkçe Turkish

Matematik Mathematics

Fen Bilimleri* General Science*

Sosyal Bilgiler Social Studies

Kıbrıs Tarihi Cyprus History

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TR Revolution History and Ataturkism

İngilizce English

Tarih History

Coğrafya Geography

Resim Art

Müzik Music

Beden Eğitimi, Sağlık ve Spor Physical Education (PE)

Bilgi ve İletişim Teknolojisi Information and Communications Technology

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Religion Culture and Ethics

Kur’an-ı Kerim Kur’an-ı Kerim

Arapça Arabic

*Fen Bilimleri dersi, 8’inci sınıfta 2 saat Fizik, 2 saat Kimya ve 2 saat Biyoloji olarak uygulanacaktır.

İLAHİYAT KOLEJİ, İLAHİYAT LİSESİ PROGRAMI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ

Türkçe Eğitim İngilizce Eğitim

Türkçe Turkish

Matematik Mathematics

Fen ve Teknoloji Science and Technology

Sosyal Bilgiler Social Studies

Kıbrıs Tarihi Cyprus History

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TR Revolution History and Ataturkism

İngilizce English

Resim Art

Müzik Music

Beden Eğitimi, Sağlık ve Spor Physical Education (PE)

Teknoloji ve Tasarım Technology and Design

Bilgi ve İletişim Teknolojisi Information and Communications Technology

Sınıf Saati ve Rehberlik Class Time and Guidance

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Religipn Culture and Ethics

Kur’an-ı Kerim Kur’an-ı Kerim

Arapça Arabic

***

Prof. Dr. (İnş. Müh.), Doç. Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN

Akademisyen,

KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.