enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

HRW: İsrail, Gazze’de en az 8 yardım konvoyunu vurdu

HRW: İsrail, Gazze’de en az 8 yardım konvoyunu vurdu
15.05.2024
A+
A-

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail ordusunun savaşın başından beri Gazze’de yardım taşıyan konvoylara en az 8 kez saldırı düzenlediğini bildirdi. 

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW),İsrail ordusunun savaşın başından beri Gazze’de yardım taşıyan konvoylara en az 8 kez saldırı düzenlediğini bildirdi.

HRW’nin bugün yayımladığı raporda saldırıların, yardım kuruluşlarının kullanacağı koordinatları İsrailli yetkililerle önceden paylaşmasına rağmen gerçekleştirildiği savunuldu.

Söz konusu 8 saldırıda ikisi çocuk toplanda en az 15 kişinin öldürüldüğü, 16 kişinin de yaralandığı bildirildi. Birleşmiş Milletler’in (BM) 30 Nisan’da açıkladığı verilere göre Gazze savaşının başladığı 7 Ekim’den beri öldürülen yardım çalışanı sayısıysa 250’yi geçti.

Raporda, özellikle İsrail ordusunun 1 Nisan’da uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen’ın (WCK) konvoyuna düzenlediği saldırının kamuoyunda büyük yankı uyandırdığına dikkat çekildi.

ABD merkezli WCK, aralarında Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık (BK), ABD-Kanada ve Filistin uyruklu kişilerin yer aldığı 7 çalışanının öldürüldüğünü bildirmişti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, olayı “büyük bir hata” diye niteleyerek WCK’den özür dilemişti. Tel Aviv yönetimi, olayla ilgili inceleme başlatılacağını duyurmuştu.

İsrail ordusunun yardım konvoylarına veya yardım kuruluşlarının tesislerine düzenlediği diğer 7 saldırı şöyle sıralandı:

  1.  Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) konvoyuna saldırı, 18 Kasım 2023
  2. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) misafirhanesine saldırı, 9 Aralık 2023
  3. MSF barınağına saldırı, 8 Ocak 2024
  4. ABD merkezli Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ve BK merkezli Filistinliler için Tıbbi Yardım (MAP) misafirhanesine saldırı, 18 Ocak 2024
  5. UNRWA konvoyuna saldırı, 5 Şubat 2024
  6. MSF misafirhanesine saldırı, 20 Şubat 2024
  7. Amerikan Yakın Doğu Mülteci Yardım Kuruluşu (Anera) çalışanının kaldığı bir eve saldırı, 8 Mart 2024

Bunların yanı sıra raporda, Refah’taki Avrupa Hastanesi’ne giden BM aracına dün saldırı düzenlendiğine de işaret edildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, olayda bir BM çalışanının öldüğünü, bir kişinin de yaralandığını açıklamış, saldırıyı kimin düzenlendiğinin anlaşılması için inceleme başlatılacağını söylemişti.

HRW, rapordaki bulguların 1 Mayıs’ta İsrailli yetkililerle paylaşıldığını fakat Tel Aviv yönetiminin yorum yapmayı reddettiğini aktardı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah kentinin doğusuna 6 Mayıs akşamı kara harekatı başlatmıştı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), ertesi gün Refah sınır kapısının Gazze tarafının ele geçirildiğini duyurmuştu. Raporda, İsrail’in sınır kapısını kapattığı, bu nedenle yardım görevlilerinin Gazze’den ayrılamadığı belirtildi.

BM’nin 12 Mayıs’ta açıkladığı rakamlara göre, kara operasyonu nedeniyle yaklaşık 280 bin kişi yerinden edildi.

ABD Başkanı Joe Biden, kara harekatının tüm Refah’ı kapsayacak şekilde genişletilmesi halinde İsrail’e bütün silah sevkıyatını durduracaklarını açıklamıştı. Washington, halihazırda bazı ağır bombaların ve güdümlü bomba ekipmanlarının tedarikini askıya aldı.

Diğer yandan kimliğinin paylaşılmamasını isteyen ABD’li yetkililer, İsrail ordusunun Refah’a kapsamlı operasyon düzenleyecek sayıda askeri bölgeye konuşlandırdığını savundu.

xcWCK, İsrail ordusunun yardım çalışanlarını kasten hedef aldığını savunmuştu (AFP)

Amerikan medya kuruluşu CNN’e konuşan Biden yönetiminden iki yetkili, “henüz net bir karar verilmese de İsrail’in birkaç gün içinde Refah’a kapsamlı kara harekatını başlatabileceğini” öne sürdü.

Ayrıca yetkililer, İsrail’in Refah’tan sivilleri tahliye etmek için yeterli adımları atmadığını, hijyen, gıda ve barınma yeri gibi sorunların tam olarak çözülemediğini savundu. ABD’li kaynaklar, yaklaşık 1 milyon kişinin Refah’a sığındığını ve kapsamlı operasyonun çok tehlikeli olacağını belirtti. (Dış Haberler Servisi)

Independent Türkçe, CNN, HRW, Times of Israel, Guardian

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.