enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:54 Trump 2.0’da Dış Politika Öncelikleri
12:14 Hamas ve İsrail Arasında İmzalanan Ateşkes Anlaşması
09:38 Mehmet Ali Arslan: “Yeni Yüzyıl Partisi, Türkiye’nin Aydınlık Geleceğini İnşa Edecek”
09:29 Kötü anıları ve travmatik hatıraları silmek, ruh sağlığı sorunlarının tedavisinde devrim yaratabilir
08:17 Paşinyan’ın Batı Ermenistan açıklamaları ve kamuoyundaki gerçekler…
07:11 Avrasya İncelemeleri Merkezi’nin (AVİM) 2025 yılına bakışı…
20:50 Kelsterbach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Yeni Yönetim Kurulu
20:43 Kocaeli Kartepe’de Seramik Kursu’na büyük ilgi 
20:09 Yazı & Tura ile Doğaçlama Gecesi!
19:03 Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Hüseyin Baş, 9. Olağan İstanbul İl Kongresi konuştu
18:38 Tenzor Uluslararası Kış Serisi İkinci Ayağında Lider Değişmedi
11:43 Ermenistan Avrupa Birliğine mi Giriyor?
11:05 “ABD Bizi Esir Aldı”
07:59 Avrasya İncelemeleri Merkezi’nden (AVİM) 2024 yılının kısa bir özeti!
20:31 Cumhurbaşkanlığı Kamu Görevlileri Etik Kurul üyesi İbrahim Karaosmanoğlu’ndan, AK Parti ilçe teşkilatları ve belediye başkanları ziyaretleri
19:42 Gazze’de ateşkes başladı, Hamas’ın serbest bıraktığı üç rehine İsrail güçlerine teslim edildi
12:44 Erdoğan Trump’ın “dostu” olarak kalacak mı?
09:33 İmroz Baskını: Osmanlı Donanması’nın son savaşı
08:56 Milyonlarca Amerikalı neden yorgun?
07:47 Elon Musk’ın Trump’tan ne çıkarı olacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

HRW: İsrail, Gazze’de en az 8 yardım konvoyunu vurdu

HRW: İsrail, Gazze’de en az 8 yardım konvoyunu vurdu
15.05.2024
A+
A-

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail ordusunun savaşın başından beri Gazze’de yardım taşıyan konvoylara en az 8 kez saldırı düzenlediğini bildirdi. 

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW),İsrail ordusunun savaşın başından beri Gazze’de yardım taşıyan konvoylara en az 8 kez saldırı düzenlediğini bildirdi.

HRW’nin bugün yayımladığı raporda saldırıların, yardım kuruluşlarının kullanacağı koordinatları İsrailli yetkililerle önceden paylaşmasına rağmen gerçekleştirildiği savunuldu.

Söz konusu 8 saldırıda ikisi çocuk toplanda en az 15 kişinin öldürüldüğü, 16 kişinin de yaralandığı bildirildi. Birleşmiş Milletler’in (BM) 30 Nisan’da açıkladığı verilere göre Gazze savaşının başladığı 7 Ekim’den beri öldürülen yardım çalışanı sayısıysa 250’yi geçti.

Raporda, özellikle İsrail ordusunun 1 Nisan’da uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen’ın (WCK) konvoyuna düzenlediği saldırının kamuoyunda büyük yankı uyandırdığına dikkat çekildi.

ABD merkezli WCK, aralarında Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık (BK), ABD-Kanada ve Filistin uyruklu kişilerin yer aldığı 7 çalışanının öldürüldüğünü bildirmişti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, olayı “büyük bir hata” diye niteleyerek WCK’den özür dilemişti. Tel Aviv yönetimi, olayla ilgili inceleme başlatılacağını duyurmuştu.

İsrail ordusunun yardım konvoylarına veya yardım kuruluşlarının tesislerine düzenlediği diğer 7 saldırı şöyle sıralandı:

  1.  Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) konvoyuna saldırı, 18 Kasım 2023
  2. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) misafirhanesine saldırı, 9 Aralık 2023
  3. MSF barınağına saldırı, 8 Ocak 2024
  4. ABD merkezli Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ve BK merkezli Filistinliler için Tıbbi Yardım (MAP) misafirhanesine saldırı, 18 Ocak 2024
  5. UNRWA konvoyuna saldırı, 5 Şubat 2024
  6. MSF misafirhanesine saldırı, 20 Şubat 2024
  7. Amerikan Yakın Doğu Mülteci Yardım Kuruluşu (Anera) çalışanının kaldığı bir eve saldırı, 8 Mart 2024

Bunların yanı sıra raporda, Refah’taki Avrupa Hastanesi’ne giden BM aracına dün saldırı düzenlendiğine de işaret edildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, olayda bir BM çalışanının öldüğünü, bir kişinin de yaralandığını açıklamış, saldırıyı kimin düzenlendiğinin anlaşılması için inceleme başlatılacağını söylemişti.

HRW, rapordaki bulguların 1 Mayıs’ta İsrailli yetkililerle paylaşıldığını fakat Tel Aviv yönetiminin yorum yapmayı reddettiğini aktardı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah kentinin doğusuna 6 Mayıs akşamı kara harekatı başlatmıştı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), ertesi gün Refah sınır kapısının Gazze tarafının ele geçirildiğini duyurmuştu. Raporda, İsrail’in sınır kapısını kapattığı, bu nedenle yardım görevlilerinin Gazze’den ayrılamadığı belirtildi.

BM’nin 12 Mayıs’ta açıkladığı rakamlara göre, kara operasyonu nedeniyle yaklaşık 280 bin kişi yerinden edildi.

ABD Başkanı Joe Biden, kara harekatının tüm Refah’ı kapsayacak şekilde genişletilmesi halinde İsrail’e bütün silah sevkıyatını durduracaklarını açıklamıştı. Washington, halihazırda bazı ağır bombaların ve güdümlü bomba ekipmanlarının tedarikini askıya aldı.

Diğer yandan kimliğinin paylaşılmamasını isteyen ABD’li yetkililer, İsrail ordusunun Refah’a kapsamlı operasyon düzenleyecek sayıda askeri bölgeye konuşlandırdığını savundu.

xcWCK, İsrail ordusunun yardım çalışanlarını kasten hedef aldığını savunmuştu (AFP)

Amerikan medya kuruluşu CNN’e konuşan Biden yönetiminden iki yetkili, “henüz net bir karar verilmese de İsrail’in birkaç gün içinde Refah’a kapsamlı kara harekatını başlatabileceğini” öne sürdü.

Ayrıca yetkililer, İsrail’in Refah’tan sivilleri tahliye etmek için yeterli adımları atmadığını, hijyen, gıda ve barınma yeri gibi sorunların tam olarak çözülemediğini savundu. ABD’li kaynaklar, yaklaşık 1 milyon kişinin Refah’a sığındığını ve kapsamlı operasyonun çok tehlikeli olacağını belirtti. (Dış Haberler Servisi)

Independent Türkçe, CNN, HRW, Times of Israel, Guardian

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.