enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güney Afrika: Cezaevine gönderilen eski cumhurbaşkanı ‘aşırı doluluk’ nedeniyle serbest bırakıldı

Güney Afrika: Cezaevine gönderilen eski cumhurbaşkanı ‘aşırı doluluk’ nedeniyle serbest bırakıldı
12.08.2023
A+
A-

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa tarafından yetkilendirilen Af Komisyonu, 9 bin 400’den fazla mahkumun hapisten çıkartılıp, adli denetimle gözetim altında tutulmasını kararlaştırdı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Güney Afrika’nın eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma, şartlı tahliyesinin geçersiz sayılmasının ardından önce tutuklandı, aşırı dolu cezaevlerindeki mahkum sayısının düşürülmesiyle ilgili yeni program uyarınca iki saat sonra serbest bırakıldı.

Mahkemeye itaatsizlikten daha önce 15 ay hapis cezası alan 81 yaşındaki siyasetçinin cezaevine girdikten hemen sonre serbest bırakılması, kendisine ayrıcalıklı muamele yapıldığı tartışmasını da beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa tarafından yetkilendirilen Af Komisyonu, 9 bin 400’den fazla mahkumun hapisten çıkartılıp, adli denetimle gözetim altında tutulmasını kararlaştırdı.

Bu kararın ardından Zuma, daha önce aldığı 15 ay hapis mahkumiyetinden kalan 13 aylık cezayı çekmek üzere sabah saatlerinde Kwa-Zulu’daki Estcourt Cezaevi’ne götürüldü.

Zula, Af Kolisyonu’nun son kararı uyarınca, iki saat sonra tahliye edildi.

Muhalefetten tepki

Ana muhalefet partisi Demokratik İttifak’ın lideri John Steenhuisen, Zuma’nın serbest bırakılmasına ilk tepki gösteren siyasetçi oldu.

Steenhuisen, “Sürpriz! yeni uygulamanın ilk yararlanıcısı o oldu. Bu, adalet sisteminin alaycı bir manipülasyonu.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Adalet Bakanı Ronald Lamola ise Zula’ya ayrıcalık yapılmadığını söyledi.

Zuma davası

Zuma hakkında daha önce yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama dahil 16 suçlamadan dava açıldı.

Zuma, iddiaları soruşturan Eyalet Soruşturma Komisyonunun çağrısına rağmen defalarca mahkeme karşısına çıkmayı reddettiği gerekçesiyle 2021 yılında “mahkemeye itaatsizlik” suçundan ertelemesiz 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Zuma, iki ay cezaevinde kaldıktan sonra sağlık durumu gerekçe gösterilerek şartlı serbest bırakılmış, ancak bir üst mahkeme bu şartlı tahliye kararını iptal etmişti.

Cumhurbaşkanlığı görevine 2009’da seçilerek ülkeyi 9 yıl yöneten Zuma’nın adı yolsuzluk iddialarına karışmış ve devlet bütçesinden şahsi harcamalar yaptığı öne sürülmüştü.

Zuma’nın, 1999’da Güney Afrika ile Fransız Thales firması arasındaki milyar dolarlık silah anlaşmasının imzalanması için rüşvet aldığı da iddia edilmişti.

İlk kez 2005’te savcılar tarafından yolsuzlukla suçlanan Zuma hakkındaki suçlamalar yıllar içinde düşürülmüştü.

Zuma, yolsuzluk iddiaları nedeniyle partisinden gelen yoğun baskılar sonucu 2018’de devlet başkanlığından istifa etmişti.

Ek kaynaklar • AP
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.