enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve uygulanacak Trafik cezaları…
00:07 Ayşegül Aldinç, D&R’da hayranlarıyla buluşacak
00:06 Avrupa Haberleri: Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı: ‘Ruslar gerçekten barış istiyor mu?’
00:05 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Akın Gürlek’i “doğramakla” tehdit etmişti! Küfürbaz Özgür’e yakışan ziyaret
00:04 ABD’nin Orta Doğu’daki Askerî Gücü
00:03 Avrupa Haberler: AP Başkanı Metsola: ‘İki vitesli Avrupa’, birlik için bir yol olabilir
00:03 Avrupa Haberleri: ‘NATO 3.0’: ABD ve Avrupa’dan gücün yeniden dengelenmesi mesajı
00:02 Nar tanelerini ayırırken ezilmesin ve mutfak kırmızıya boyanmasın!
00:02 Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov Erakçi’yi tebrik etti
00:01 Avrupa Haberleri: Avrupa enerjisinde yeni oyuncular: Yunanistan’ın Dedeağaç stratejisi
15:25 Münih Güvenlik Konferansı başlıyor: Batı ittifakı sınavda
13:00 CASCFEN’in Teşkilatlanmasında Yeni Aşama…
00:14 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Guterres Kıbrıslı Türklerin hayal kırıklıklarının farkında”
00:13 ABD Başkanı Donald Trump, “İran’la bir anlaşma yapmak istiyoruz ve müzakereler sürüyor”
00:07 Dr. Ender Saraç: Dünyayı proteinle beslenen toplumlar yönetiyor
00:06 Gazeteci Özlem BAY’ın Haber Ajandası: İş yerine taşınan hayat, yüzde 30 verim kaybı yaratıyor
00:05 Rusya’nın tankerleri 2025’te neredeyse her gün Danimarka sularındaydı
00:04 NATO Genel Sekreteri Rutte, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından basına açıklamalarda bulundu….
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Vucic ile Ankara’da bir araya geldi.
00:02 Avrupa Haberleri: Von der Leyen, kritik Draghi zirvesi öncesinde iki vitesli Avrupa fikrini savundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güney Afrika: Cezaevine gönderilen eski cumhurbaşkanı ‘aşırı doluluk’ nedeniyle serbest bırakıldı

Güney Afrika: Cezaevine gönderilen eski cumhurbaşkanı ‘aşırı doluluk’ nedeniyle serbest bırakıldı
12.08.2023
A+
A-

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa tarafından yetkilendirilen Af Komisyonu, 9 bin 400’den fazla mahkumun hapisten çıkartılıp, adli denetimle gözetim altında tutulmasını kararlaştırdı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Güney Afrika’nın eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma, şartlı tahliyesinin geçersiz sayılmasının ardından önce tutuklandı, aşırı dolu cezaevlerindeki mahkum sayısının düşürülmesiyle ilgili yeni program uyarınca iki saat sonra serbest bırakıldı.

Mahkemeye itaatsizlikten daha önce 15 ay hapis cezası alan 81 yaşındaki siyasetçinin cezaevine girdikten hemen sonre serbest bırakılması, kendisine ayrıcalıklı muamele yapıldığı tartışmasını da beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa tarafından yetkilendirilen Af Komisyonu, 9 bin 400’den fazla mahkumun hapisten çıkartılıp, adli denetimle gözetim altında tutulmasını kararlaştırdı.

Bu kararın ardından Zuma, daha önce aldığı 15 ay hapis mahkumiyetinden kalan 13 aylık cezayı çekmek üzere sabah saatlerinde Kwa-Zulu’daki Estcourt Cezaevi’ne götürüldü.

Zula, Af Kolisyonu’nun son kararı uyarınca, iki saat sonra tahliye edildi.

Muhalefetten tepki

Ana muhalefet partisi Demokratik İttifak’ın lideri John Steenhuisen, Zuma’nın serbest bırakılmasına ilk tepki gösteren siyasetçi oldu.

Steenhuisen, “Sürpriz! yeni uygulamanın ilk yararlanıcısı o oldu. Bu, adalet sisteminin alaycı bir manipülasyonu.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Adalet Bakanı Ronald Lamola ise Zula’ya ayrıcalık yapılmadığını söyledi.

Zuma davası

Zuma hakkında daha önce yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama dahil 16 suçlamadan dava açıldı.

Zuma, iddiaları soruşturan Eyalet Soruşturma Komisyonunun çağrısına rağmen defalarca mahkeme karşısına çıkmayı reddettiği gerekçesiyle 2021 yılında “mahkemeye itaatsizlik” suçundan ertelemesiz 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Zuma, iki ay cezaevinde kaldıktan sonra sağlık durumu gerekçe gösterilerek şartlı serbest bırakılmış, ancak bir üst mahkeme bu şartlı tahliye kararını iptal etmişti.

Cumhurbaşkanlığı görevine 2009’da seçilerek ülkeyi 9 yıl yöneten Zuma’nın adı yolsuzluk iddialarına karışmış ve devlet bütçesinden şahsi harcamalar yaptığı öne sürülmüştü.

Zuma’nın, 1999’da Güney Afrika ile Fransız Thales firması arasındaki milyar dolarlık silah anlaşmasının imzalanması için rüşvet aldığı da iddia edilmişti.

İlk kez 2005’te savcılar tarafından yolsuzlukla suçlanan Zuma hakkındaki suçlamalar yıllar içinde düşürülmüştü.

Zuma, yolsuzluk iddiaları nedeniyle partisinden gelen yoğun baskılar sonucu 2018’de devlet başkanlığından istifa etmişti.

Ek kaynaklar • AP
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.