enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:00 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor!
08:39 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
06:51 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:53 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:36 Bakan Göktaş, 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 82 bin 626’ya ulaştı
00:34 Hollanda Türk Gazeteciler Birliği, 10 Ocak’ı bu kez “Anma” ruhuyla yaşattı
00:28 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) İstanbul ve Ankara’da 10 Ocak buluşmaları
00:24 Türkiye’de rüzgardan elektrik üretimi 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
00:19 Yüzyılın konut projesinde yeni haftanın kura takvimi
00:16 Türk Dünyası’ndan Haberler!
00:13 Milli Savunma Bakanı Güler, “Gazze Şeridi’nde İsrail için bir tehdit oluşturmuyor”
00:10 Oğuz Türklerine ait 9-10. yüzyıldan kalma Kültöbe Yazıtı keşfedildi
07:36 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
06:19 BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ABD’ye sert tepki
06:16 Bir bardak portakal suyunun şaşırtıcı faydaları
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:37 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:20 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
00:07 Türkiye ve Avustralya COP31’i birlikte nasıl yönetecek?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gündemin öne çıkan haberi: Göcek Barselona’dan 10 kat daha pahalı

Gündemin öne çıkan haberi: Göcek Barselona’dan 10 kat daha pahalı
25.06.2024
A+
A-

* YATED Başkanı Murat Bekiroğlu, CNBC-e’ye verdiği röportajda “Barselona’da 30 metrelik bir tekneyi bugün aylık 2 bin 500 Euro’ya marinaya bağlarken bu ülkemizde 25 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Biz Avrupa’dan en 10 kat pahalıyız” dedi.

* Marinalardaki yüksek fiyatlara vurgu yapan YATED Başkanı Murat Bekiroğlu, “Bize gelmesi gereken tekne sahibi Avrupalılar Hırvatistan’a, Yunanistan’a ve İtalya’ya gidiyor” diye konuştu.

* Bekiroğlu, bu ortamda iç pazarda insanların tekne alma kararlarını ertelediğini ve yurt içinde de yurt dışında da tekne kiralamaya yöneldiğini söyledi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

CNBC-e Muhabiri Emre ESER, “Gündemin Öne Çıkan Başlıkları” başlığı altında hazırladığı ve Linkedin.com’da yayınladığı ‘YATED Başkanı Murat Bekiroğlu: Göcek Barselona’dan 10 kat daha pahalı‘ başlıklı haberi…

YATED Başkanı Murat Bekiroğlu: Göcek Barselona'dan 10 kat daha pahalı

[(YATED) Başkanı Murat Bekiroğlu]

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkanı Murat Bekiroğlu, CNBC-e’ye verdiği röportajda Türkiye’nin Avrupa’dan yat ve tekne çekmek için fiyat anlamında rekabetçi olmadığını söyledi.

Bekiroğlu röportajda “Türkiye’de marinalar aşırı pahalı. Avrupa’nın en lüks marinalarında gecelik 650 Euro olan gecelik bağlama ücreti Göcek’te en az 1200 Euro. Barselona’da 30 metrelik bir tekneyi bugün aylık 2 bin 500 Euro’ya marinaya bağlarken bu ülkemizde 25 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Biz Avrupa’dan en 10 kat pahalı kalıyoruz çoğu yerde.” dedi.

Avrupa'nın gözdesi Monaco - Tatil Seyahat Haberleri

“Monaco’dan bile pahalıyız”

Avrupalı turistlerin bu pahalı ortamda Türkiye’ye gelmek için sebep bulamadığını ifade eden Bekiroğlu, “Dünyadaki en lüks marinalardan bile pahalı kalıyoruz. Göcek, Barselona’dan 10 kat pahalı. Marinalarda hem tekne bağlama ücretleri hem de elektrik gibi yan hizmetler çok pahalı. Barselona’da 39 cent olan elektrik bizde 80 centten başlıyor. Monaco’dan bile pahalıyız” dedi.

Türkiye’nin tekne bağlama kapasitesi 26 bin

Fiyatlardaki aşırı artışın yanında marinalardaki bağlama kapasitesinin de oldukça yetersiz olduğunu dile getiren Murat Bekiroğlu, “Fransa’da 350 bin, İtalya’da 220 bin, İspanya’da 180 bin tekne bağlama kapasitesi varken Türkiye’deki marinaların toplam tekne kapasitesi 26 bin. Bu rakamlarla Avrupalı tekne sahiplerini Türkiye kıyılarına çekemeyiz. Bu imkansız. Evet, marinalarımız dolu ama kapasitemiz de çok düşük. Biz hızla Yap-İşlet-Devret modeli ile marinalar inşa edilmesi için ilgili bakanlıklarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Doğuş Grubu, Atina Marinası'na yüzde 50 ortak oluyor - Gündem - Turizm News

“Tekneleri Hırvatistan, Yunanistan ve İtalya’ya kaptırıyoruz”

Akdeniz çanağındaki kızışan turizm rekabetine de vurgu yapan Murat Bekiroğlu, “Marinalardaki bu durum turizmimizi çok negatif etkiliyor. Ve göstergeler uzun vadede de bunu gösteriyor. Bize gelmesi gereken tekne sahibi Avrupalılar Hırvatistan’a, Yunanistan’a ve İtalya’ya gidiyor. Bizim bu tekneleri Türkiye kıyılarına bağlatmamız lazım. Büyük tekneler yazın geldikten sonra kış için de bakım onarım faaliyetlerinde Türkiye’yi tercih ettiğinde çok büyük bir gelir oluşuyor. Personelleri burada kalıyor. Hem yapım onarım sektörü hem turizm sektörü kazanıyor. Ama şu an o tekneler Türkiye kıyılarına gelip fiyatları görünce bir hafta dolamadan geri dönüyor” dedi.

“Artık kiralama seçeneği öne çıkmaya başladı”

Bekiroğlu, bu ortamda iç pazarda insanların tekne alma kararlarını ertelediğini ve yurt içinde de yurt dışında da tekne kiralamaya yöneldiğini söyledi.

Tekne ve yat sektörünün yıllık 2 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu belirten Bekiroğlu, “Sektörümüz şu an kriz haline. Satışlarda belirsizlik var” diye konuştu.

Emre Eser (@emreeser0) / X

Gazeteci* Emre ESER

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.