enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, “Teknolojiyi Ekonomik Değere Dönüştürüyoruz”

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, “Teknolojiyi Ekonomik Değere Dönüştürüyoruz”
02.05.2026
A+
A-

* Gebze Teknik Üniversitesi, Türkiye’nin Patent Raporu 2025’e göre  yüksek bedelli patent ticarileştirme başarısıyla Türkiye’nin en başarılı kurumlara arasında yer aldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

KOCAELİ (Gebze), 02 MAYIS 2026 -Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Türkiye’nin teknoloji üretim kapasitesini ve üniversite-sanayi iş birliği performansını gözler önüne seren “Türkiye’nin Patent Raporu 2025” sonuçları kamuoyuyla paylaştı.

Gebze Teknik Üniversitesi, araştırmaya odaklandı; Sanayicinin çözüm ortağı oldu - KobiEfor Aylık Sanayi Ekonomi Dergisi

(GTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar

Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, rapora göre, Gebze Teknik Üniversitesi’nin (GTÜ), özellikle yüksek bedelli patent ticarileştirme alanında gösterdiği üstün performansla Türkiye’nin en başarılı yükseköğretim kurumları arasında zirveye oturduğunu belirterek, bu başarının, üniversitenin Ar-Ge odaklı yaklaşımının somut bir göstergesi olarak değerlendirğinin altını çizdi.

Nitelikli Ticarileşmede GTÜ’den Önemli Başarı

2025 yılı verilerinin, üniversitelerin sadece patent sayısına değil, bu patentlerin ekonomik değerine de odaklandığını ortaya koyduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, raporla ilgili olarak şunları söyledi:

“100.bin TL ve üzeri değere sahip Yüksek Bedelli Patent Ticarileştirme sözleşme sayıları incelendiğinde, Gebze Teknik Üniversitesi, iki büyük sözleşmeyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Türkiye ikinciliğini paylaştı. Yüksek bedelli kategoride ticarileşen patent sayısı açısından ise GTÜ, toplam üç patent ile Türkiye genelinde üçüncü sırada konumlandı. Bu sonuçlar, GTÜ’nün nitelikli ve ekonomik değeri yüksek buluşlara imza attığını gösteriyor”.

Genel Ticarileştirme Performansında Güçlü Konumunu Korudu

Gebze Teknik Üniversitesi’nin, sadece yüksek bedelli patentlerde değil, tüm ticarileştirme faaliyetlerinde de güçlü bir performans sergilediğini ifade eden Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, 2025 yılında toplam üç sözleşme ve ticarileşen dört patent ile ulusal sıralamadaki yerini koruyan GTÜ’nin, özellikle katma değeri yüksek projeleriyle dikkat çektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Üniversitenin bu başarısının, teknoloji transfer stratejisinin “pazarda karşılığı olan ve yüksek ekonomik değer üreten teknolojiler” üzerine kurulu olduğunu bir kez daha kanıtladığını hatırlatarak, “Sanayi ile iç içe olan kampüs yapısı ve Ar-Ge odaklı akademik kadrosuyla GTÜ, Türkiye’nin teknolojik bağımsızlık vizyonuna önemli katkılar sunmaya devam ediyor” dedi.

Rektör Mantar: “Teknolojiyi Ekonomik Değere Dönüştürüyoruz”

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, elde edilen bu başarıyı değerlendirerek üniversitenin ticarileştirme vizyonunu açıkladı ve şöyle devam etti:

“Gebze Teknik Üniversitesi olarak temel önceliğimiz, sadece akademik yayın üretmek değil, bu bilgiyi toplumun ve sanayinin hizmetine sunacak katma değerli teknolojilere dönüştürmektir. Türkiye’nin Patent Raporu 2025 sonuçları, bu stratejik odaklanmamızın meyvelerini verdiğini açıkça göstermektedir. Özellikle ‘Yüksek Bedelli Patent Ticarileştirme’ kategorisindeki başarımız, nicelikten ziyade niteliğe verdiğimiz önemin bir göstergesidir”.

Rektör Prof. Dr. Mantar, Üniversitenin, sanayinin tam kalbinde yer alan konumu ve güçlü Ar-Ge altyapısıyla, laboratuvarlarda geliştirilen buluşların raflarda kalmasını değil, ekonomik değere dönüşerek ülkemizin teknolojik bağımsızlığına katkı sunmasını hedeflediğini dikkat çekti.

“100.bin TL ve üzeri ticarileştirme bedelleriyle elde ettiğimiz ulusal başarı, patentlerimizin pazar karşılığının ve teknolojik olgunluk seviyesinin ne kadar yüksek olduğunu kanıtlamaktadır” diyen Prof. Dr. Hacı Ali Mantar,  havacılıktan savunmaya, biyoteknolojiden yapay zekaya kadar geniş bir yelpazede yürütülen çalışmalarla yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmeye devam edileceğini belirterek, emeği geçen tüm akademisyenleri ve Teknoloji Transfer Ofisi çalışanlarını tebrik etti.

Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, GTÜ’nün yüksek teknoloji üretiminde Türkiye’nin öncü gücü olma vizyonunu sürdüreceği vurgulandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.