enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:06 İngiltere, Avustralya ve Kanada’dan sonra Portekiz de Filistin’i devlet olarak tanıdı
11:44 Batı’nın Filistin devletini tanıması ne işe yarayacak?
11:12 Spor Yazarı Gazeteci Mustafa SALMAN’ın Fenerbahçe Kulübünde gerçekleştirilen olağanüstü seçimli genel kuruldan notları…
07:59 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’ın Afyonkarahisar’da düzenlenen 7. Uluslararası GastroAfyon Festivali’nden izlenimleri…,
07:34 Umut Davası: Mehmet Ağar ifade verecek mi?
07:34 Teknolojinin günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen yapay zeka uyarısı: “Her Söyleneni Doğru Kabul Etmeyin”
07:31 Hayatta İyilik Var: Gazzeli Ailelere Gıda Yardımı…Mısır’da 150 Gazzeli Aileye Gıda Yardımı Ulaştırıldı
07:23 Trump’ın kızı Türk iş insanının lüks yatında tatil yaptı
07:20 Netanyahu denilen kanlı katilin kafasına taktığı Sloam Tableti
07:16 Su Kurullarında alınan kararlar hayata geçiriliyor!
07:00 ABD medyası nasıl Trump’ın yörüngesine giriyor?
18:26 İngiltere, Kanada ve Avustralya Filistin’i tanıdı
07:59 Peygamber Efendimiz (S.A.S)’in, ‘Öyle bir zaman gelecek ki, kişi, malını helâlden mi yoksa haramdan mı elde ettiğine bakmayacak!
07:43 Okyanusun dibindeki gizemli halkalar, ‘zehirli sırrı’ açığa çıkardı
07:40 Z kuşağı günümüz dünyası için ne düşünüyor, ne talep ediyor, neleri beğeniyor, neleri beğenmiyor?
07:23 AB, yeni yaptırımlarla Rus gazını, bankaları, kriptoları ve ‘gölge filoyu’ hedef alıyor
07:20 SPD Başkanı YILDIZ: Türkiye’de Etkili bir Su Yönetiminin Yol Haritasını açıkladı.
07:08 AB, Rus LNG’sine yönelik ilk yaptırımlarla tabuları yıkıyor
07:04 Belgrad’da askeri geçit töreni Sırbistan’ın dış politikası hakkında ne anlatıyor?
07:04 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Pazartesi günü BM Genel Kurulu’nda Filistin Devleti’ni tanıyacağını tekrar teyit etti.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa: Türkiye’ye misilleme gündemimizde değil

Fransa: Türkiye’ye misilleme gündemimizde değil
27.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Fransa Ticaret Bakanı, Erdoğan’ın boykot çağrısının ardından Türk mallarına yönelik bir misilleme planlamadıklarını söyledi. Pek çok Müslüman ülkede Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a yönelik tepkiler bugün de sürdü. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın (Reuters,AP/BK,HS)’ye dayandırdığı habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransız mallarına boykot çağrısının ardından Fransa Türkiye’ye misillemenin gündemlerinde olmadığını açıkladı.

Fransa Ticaret Bakanı Franck Riester

Fransa Ticaret Bakanı Franck Riester

Fransa Ticaret Bakanı Franck Riester, boykota Türk mallarını boykot ederek karşılık vermek gibi bir planları bulunmadığını belirterek Türkiye ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ile ilişkileri ve görüşmeleri sürdüreceklerini kaydetti.

Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yönelik ifadelerini kınadıklarını yineleyen Fransa Ticaret Bakanı, dünya çapında Müslüman ülkelerde yapılan boykot çağrılarının etkilerini değerlendirmek için henüz erken olduğunu belirterek etkinin henüz sınırlı olduğunu ve çoğunlukla ihraç edilen tarım ürünlerini kapsadığını bildirdi.

Erdoğan’dan Fransız mallarını boykot çağrısı 

Fransa’da Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan Muhammed Peygamber resimlerini derste ifade özgürlüğüne örnek olarak işleyen bir öğretmen, 16 Ekim’de 18 yaşındaki bir Çeçen mülteci tarafından başı kesilerek öldürülmüştü. Öğretmen Fransa’da laikliğin sembolü haline gelirken cenaze töreninde konuşan Macron, Müslümanlar arasında öfkeye yol açan karikatürleri ve ifade özgürlüğünü savunmuştu.

“İslami ayrılıkçılık”a karşı yasa

Macron, Fransa’nın laik değerlerini “İslami ayrılıkçılığa” karşı korumak üzere bir yasa hazırlandığını açıklamıştı. “İslami ayrılıkçılığın” Fransız yasa ve normlarını reddeden paralel bir kültür yarattığını iddia eden Macron, “İslam’ın tüm dünyada kriz içindeki bir din olduğunu” ve Müslümanların tutumlarının giderek katılaştığını söylemişti.

Macron’un İslam ile ilgili ifadelerine Müslüman ülkelerden tepki gelirken Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Macron denilen zatın İslam ile Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var”sözleri gündeme damgasını vurmuş ve ikili ilişkilerde krize yol açmıştı.

Erdoğan, Pazartesi günü Fransız mallarını boykot çağrısı yaparken pek çok Müslüman ülkede de Fransa’ya karşı boykot çağrıları birbiri ardına geldi.

Müslüman ülkeler tepkili

Pakistan Başbakanı İmran Han da Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u Müslüman karşıtı duyguları harekete geçirmeye çalışmak ve Peygamber resmi çizilmesini teşvik ederek Müslümanları kışkırtmakla suçladı. Pakistan’daki Fransız Büyükelçi’ye nota verilirken meclis, hükümeti Paris Büyükelçisini geri çekmeye çağıran bir karar tasarısını kabul etti.

Bangladeş Macron’a karşı protesto gösterilerine sahne olurken İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, “Müslümanlara hakaretin, ifade özgürlüğünün fırsatçı bir suistimali olduğunu ve sadece aşırıcılığı körüklediğini” kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Sosyal medyada boykot çağrıları

Sünni İslam’ın ilmî merkezi olarak kabul edilen Mısır’daki El Ezher Üniversitesi Baş İmamı Şeyh Ahmed el-Tayyib, tartışmaları “İslam’ı siyasi çatışma ve ihtilafların içine çekmeye yönelik sistematik bir kampanya” olarak nitelendirerek kınadı.

Katar Üniversitesi planlanan Fransız kültür haftasını iptal ederken Twitter’da Arapça boykot çağrıları gündeme damgasını vurdu. Kuveyt’te pek çok market raflardan Fransız ürünlerini kaldırdı, Fransız marketler zinciri Carrefour’un Ortadoğu bölümü, marketlerin tamamen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mecid el Futtaim grubuna ait olduğunu duyurdu. Şirketin açıklamasında grubun 37 bin bölge insanına istihdam sağladığına dikkat çekildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.