enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:55 Olmadı Bay Kuipers: Hollandalı yazarın Jön Türk anlatımı… Yazıdaki gerçekler, eksikler ve oryantalist sapmalar 
07:54 Oyunculuk yanında İran’da ticaretle de uğraşan Niloufar Rosa Ghodsifar, aynı sistemini Türkiye’de kuruyor.
07:43 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat farkı açtı! 12 Ekim reytinglerinde TRT 1 zirvede
07:40 Ankara Gastronomi Festivali 24-26 Ekim’de, tarih ve lezzet başkent sofralarında buluşuyor.
07:28 Gazze’ye yardım taşıyan 17. İyilik Gemisi yola çıktı
07:24 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze soykırımını durdurma noktasında önemli bir adım attık”
07:23 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanvekili Nuri Aslan İmamoğlu’nun yerine seçilmişti! Aslan için hapis talebi
07:18 Filistin’in Başkenti Doğu Kudüs’ten derlediğimiz haber turu!
07:17 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda yarışacak 8 aday, yoğun kampanya dönemine girdi.
07:16 Bu hafta sıcaklıklar mevsim normallerinin 1-2 derece altında seyretmeye devam edecek. Kar yolda…
07:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özel, Brüksel’de laf üretirken biz Anadolu’da eser üretiyoruz
06:57 Ekol TV’de sarsıcı gelişmeler yaşanıyor. Kanalın Ankara bürosu kapatıldı, İstanbul’da ise çok sayıda çalışanla yollar ayrıldı.
00:57 Türk dünyasının ortak ruhunu, milli dirilişini ve bağımsızlık idealini temsil eden Ahmed Cevad, “Unutulmadı”…
22:08 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: KKTC Cumhuriyet Meclisinde bugün önemli bir adım atıldı
07:53 Malezya Milli Günü Kutlaması ve 2026 Malezya Ziyaret Yılı tanıtımından notlar…
07:47 Gençlik ve Spor Bakanlığı ile (TÜBİTAK) iş birliğinde gençler için “uzay ve havacılık” kampı
07:41 Güvenlik uzmanı ve yazar Mete Yarar, “Bugün Gazze’de yapılanları onaylayanların oranı yüzde 70″
07:38 ABD’li teknoloji şirketi Google, gelecek beş yıl içinde en büyük yapay zeka merkezini Hindistan’da kuracak
07:37 Tataristan helal ürün ihracatını artırmayı planlıyor
07:34 Açıklanan Condé Nast Traveler 2025’in “Okur Seyahat Ödülleri” listesine, Afyonkarahisar İkbal Termal Otel & SPA da girdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FETÖ’nün ABD’deki okulları en büyük finans kaynakları arasında

FETÖ’nün ABD’deki okulları en büyük finans kaynakları arasında
16.07.2022
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

WASHİNGTON – TÜHA HABER / FETÖ’nün ABD’deki en büyük finans kaynağı, Chater olarak bilinen sözleşmeli okullar. Terör örgütü, işlettiği okullar için ABD’den her yıl yaklaşık 800 milyon dolar fon alıyor. TRT Haber, FETÖ’nün ABD’deki okullarıyla ilgili detayları araştırdı.

ABD, FETÖ’nün en fazla örgütlendiği ve siyasi destek bulduğu ülkelerin başında geliyor.

Terör örgütü ekonomik anlamda da ABD’den yararlanıyor.

FETÖ’nün ABD’deki okul ağı

Özellikle Charter olarak bilinen sözleşmeli okullar örgüt için ciddi finans kaynağı oluşturuyor.

Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan, “Bu okulun binasının kirasını devlet veriyor. Çalışanların maaşını devlet veriyor. Aslında her şeyini devlet veriyor. Sadece özel vakıf ve dernek bunu işletiyor. Bu charter sistemi. ABD’nin bir çok eyaletinde var ve FETÖ’cüler bunu çok iyi kullanıyor. Bunu iki amaçla kullanıyorlar. Kendi personeline iş veriyorlar, öğretmen olarak. Dolayısıyla kendi elemanlarını iş olanağı yaratmış oluyorlar” açıklamasını yaptı.

Neredeyse her eyalette okul var

Okullardan FETÖ’ye aktarılan paranın yıllık 800 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. FBI kayıtlarına göre okullarda çalışan öğretmenlerin maaşlarının yüzde 40’ı FETÖ’ye aktarılıyor.

Bir süre bu okullarda öğretmenlik yapan ve sonra örgütü dava eden Ersin Konkur TRT’ye konuşmuş, “Bunlar ABD’de mafya örgütü olarak kabul edilmeli” demişti.

Örgüt üyeleri istihdam ediliyor

FETÖ’yü dava eden eski öğretmen Ersin Konkur, “Sözleşmeli okullar sözde kar gütmeyen okullar. Kağıt üzerinde kar gütmeyen vakıf kuruluşları. Fakat bütün para kullanılan paranın miktarı da büyük meblağlar. Öğrenci başına 10 bin dolardan bahsediyoruz. Ve bu para bunların kontrolünde ve bir şekilde Gülen’in şirketlerine transfer ediliyor” sözleriyle arka planı anlattı.

Okulların bağlı olduğu bir üst kuruluş bulunmuyor. Farklı eyaletlerde bulunan okullar, farklı yasal yapılarla işletiliyor. Bunlar, Türkiye’nin hukuki anlamda mücadelesini de zorlaştırıyor.

Maaşların bir kısmı örgüte gidiyor

Mehmet Özkan, “Hukuki anlamda FBI farklı araştırmalar yapıyor, şu an için net bir karar verilmiş değil. Amerikan hükümeti için bir güvenlik sorunu haline gelirse federal anlamda bir müdahale olur. Ama şu anda olay bir yerel hukuki mesele olarak görülüyor. Ama siyasi anlamda ABD FETÖ konusunda desteğini kesmiş değil” diyor.

ABD’de FETÖ’ye bağlı yaklaşık 600 okulun olduğu tahmin ediliyor. Örgüt, ülkedeki yayılma stratejisi ve kurumsallaşmasını da bu okulları merkeze alarak kurguluyor.

Resim

Haber: Ali Artmaz

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Temmuz 2022]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.