enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:01 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:29 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
09:22 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:58 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:53 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:47 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:32 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:26 Ticaret satış hacmi, Kasım 2025’te yıllık bazda yüzde 7,1, perakende satış hacmi de yüzde 14,2 yükseldi…
00:21 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:19 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:11 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:07 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:07 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
20:19 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
06:14 TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu ebedidir
00:58 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ermeni ve Azeri Bakanlar Barış Görüşmeleri İçin Cenevre’de

Ermeni ve Azeri Bakanlar Barış Görüşmeleri İçin Cenevre’de
01.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları Dağlık Karabağ’da yaşanan krize çözüm arama amacıyla İsviçre’nin Cenevre kentinde görüşmelerde bulunuyor.

Cenevre’deki diplomatların Reuters haber ajansına verdiği bilgilere göre, Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesindeki Minsk grubunun eş başkanları olan Fransa, Rusya ve ABD’nin temsilcileriyle bir araya geldi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 30 yıla yakın süredir uzlaşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ’da 1990’lı yıllardan bu yana en şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Eylül ayının sonunda yeniden alevlenen bu çatışmalar sonucu yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Şimdiye kadarki ateşkes girişimleri başarısız olurken, bölgenin Azerbaycan’dan Avrupa’ya açılan petrol ve doğalgaz boru hatlarına yakın olması da krizi uluslararası boyuta taşıyan etkenler arasında.

Ermenistan’ın Azerbaycan’ın Barda kentine misket bombasıyla saldırdığının doğrulanmasının ardından insan hakları kuruluşları da çatışmaların durdurulması ve ağır silahların devre dışı bırakılması çağrılarını yineledi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada, krizin çözülmesinde daha büyük bir rol üstlenme niyetini dile getiren Türkiye’nin de görüşmelerde yer alması gerektiğini savundu.

Bugün gazetecilere konuşan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da bölgeye barış güçlerinin ancak her iki tarafın da onayının ardından gönderilebileceğini söyledi.

Azerbaycan sınırları içinde bulunan ancak ağırlıklı nüfusu oluşturan Ermeniler tarafından kontrol edilen Dağlık Karabağ’da Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991-1994 yılları arasındaki çatışmalarda yaklaşık 30 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Bölgenin tarihi olarak Ermeniler’e ait olduğunu savunan Ermenistan yönetimi Dağlık Karabağ’daki Ermeniler’i koruma sorumluluğu olduğu iddiasında. Azerbaycan ise sınırları içindeki bu toprakları Ermeniler’in kontroluna bırakmayı reddediyor.

Son haftalarda üç ateşkes girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. En son ateşkes, geçen hafta ABD’nin arabuluculuğuyla devreye sokulmuştu.

Amerika’nın Cenevre’deki diplomatik misyonundan yapılan açıklamada, “ABD, Ermenistan ve Azerbaycan’ı sivil yerleşimleri hedef almayı bırakmaya ve ateşkes anlaşmasını uygulamaya koymaya çağırıyor” denildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamadaysa bölgede Ermeniler’in saldırılarının gece saatlerinde de devam ettiği belirtildi. Diğer taraftan, Dağlık Karabağ’da yönetimi ellerinde tutan Ermeni yetkililer de Azerbaycan güçlerinin sivillerin bulunduğu bölgelere saldırılarına karşılık verdiklerini söyledi.

İnsan hakları kuruluşları Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ermeni güçlerin Çarşamba günü Azerbaycan’ın Barda kentine misket bombasıyla saldırı düzenlediğini doğrularken, sivillerin ölümüne neden olan bu silahların kullanımına son verilmesi çağrısı yaptı.

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.