enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
20:49 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
19:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
06:35 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

El Bab’dan Mersin’e Mersin’den dünyaya

El Bab’dan Mersin’e Mersin’den dünyaya
21.06.2023
A+
A-

* Mersin, Suriye savaşından sonra kapılarını sığınmacılara açan kentlerden biri. Sınıra yakın şehirlerden farklı olarak Mersin orta sınıf Suriyeliler’in daha çok tercih ettiği bir bölge oldu.

* Bunda da yatırım olanaklarının ve limanın önemli etkisi var.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

2015’te Mersin’e yerleşen Nashvan Zamo yatırımcılardan biri. Zamo’nun aile mesleği tahin helvacılık. El Bab’daki fabrikaları savaşta yıkılmış. Zamo, kendi ailesi ve anne-babasıyla Mersin’e gelmiş.

Türkiye’ye yerleşir yerleşmez vatandaşlık başvurusu yapan Nashvan ve babası kısa sürede vatandaşlık almış. Daha sonra gelen ağabeyleriyse 4 yıl önce başvuru yapmış ama hala vatandaşlık alamamışlar.

25 ülkeye ihracat

Zamo ailesi bir süre işsiz yaşadıktan sonra artık kalıcı oldukları düşüncesiyle yatırım yapma kararı almış. Önce küçük bir fabrika kiralayıp tahin ve helva üretmeye başlamışlar. İlk başlarda müşteri bulamadıkları için düşük miktarda üretmişler, hatta zaman zaman fabrika üretimi durdurmak zorunda kalmışlar.

Daha sonra sosyal medya, arkadaşları ve Suriye’deyken oluşturdukları bağlantılar sayesinde müşteri sayısı artmış. Körfez ülkeleriyle iletişim kurup üretimlerini arttırmışlar. Ağırlıklı olarak Sudan’dan getirdikleri susamı fabrikada işleyip bugün artık 25 ülkeye ihracat yapıyorlar. Yıllık üretim kapasiteleri 1500 tona ulaşmış. Geçen yılki ciroları 7 milyon dolara yaklaşmış.

Neden Mersin?

El Bab; Kilis, Gaziantep ya da Hatay gibi illere daha yakın. Buna rağmen neden Mersin’i tercih ettiklerini Nashvan Zamo şöyle açıklıyor: “Buraya ilk geldiğimiz zamanlarda Mersin ucuz bir bölgeydi. O zaman çok göçmen yoktu Mersin’de. Bir de şey düşündük; biz üreticiyiz, tahin helva üretiyoruz ve bizim ürünümüzü ihracata göndereceğiz. Mersin limandan yakındır ve buradan ihracat yaparken daha kolay olacaktır.”

Zamo zamanın kendilerini haklı çıkardığını, limana yakın olmanın faydalarını ciddi anlamda gördüklerini söylüyor.

“1 lira kredi alamadık”

Nashvan Zamo Türkiye’deki Suriyeliler’le ilgili yanlış bir algı olduğunu savunuyor: “Diyorlar biz (Suriyeliler) destek alıyoruz, kredi alıyoruz, vergi ödemiyoruz. ‘Sigorta ödemiyorlar, bunlar merdiven altında çalışıyorlar’ (diyorlar) ama 1 lira kredi bile alamadık. Bizimle 25 kişi falan çalışıyorlar. 15 kişi sigortalıdır, 10 kişi öğrencidir, onlar stajyer gibi.”

Ömer Faruk Küçük fabrikanın sigortalı çalışanlarından. Gıda mühendisi. 2 yıldır bu fabrikada çalışıyor. Koşullardan memnun olduğu için şu an başka bir yerde çalışmayı düşünmediğini söylüyor.

“Her mülteci kötü değil”

Zamo Türkiye’de özellikle seçim öncesinde yükselen sığınmacı karşıtlığıyla ilgili de şunları söylüyor: “Her mülteci kötüsü değil. Her mülteci işsiz değil. Kontrol olacaksa, girdikten sonra kaydını yapsınlar, eğer bir faydası varsa kalsın.”

Peki bir gün ülkelerine dönmeyi düşünürler mi? Bu soruya yanıtları şöyle: “Eğer savaş bitecekse ve ülkemiz düzelecekse tabii ki fabrikamıza döneceğiz ve tekrar orayı ayakta tutacağız.”

Onur Erdoğan: Freelance Journalist Profile

 

Gazeteci* Onur ERDOĞAN, (VOA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.