enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:17 Demir Perdenin Ardında: Yıkılışının 36. Yılında Berlin Duvarı ve Dönüşen Dünya
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Şerif ile görüştü
00:12 Bakan Kurum, “Karabük Afet Konutları Temel Atma Töreni”nde konuştu…
00:09 Bakan Göktaş, “Türkiye’nin sosyal yapısını daha dirençli bir hale getireceğiz.”
00:08 Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının “Ev Sahibi Türkiye” başvuruları,10 Kasım Pazartesi günü başlayacak…
00:04 Adalet Bakanı Tunç, “Adaleti, herkese hak ettiğini vermek”
00:03 Türkiye, üst üste 3. kez UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi
00:03 Bakan Işıkhan: Lösemili çocuklarımızın tedavisinde kullanılan 77 ilacı karşılıyoruz
12:09 Amsterdam, Amsterdam olalı böyle bir gece yaşamadı: Cim bom tezahüratı Büyükelçimiz ile daha da gürleşti… 
00:12 Okullarda ara tatil dün başladı…
00:10 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:10 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:08 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
00:05 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:05 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:04 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:03 AK Parti’nin iktidara gelişlerinin 23. yıl dönümü dolayısıyla “#SizBunuOkurken” isimli kampanya
00:01 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde 500 bin sosyal konut inşa edilecek…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Covid-19, hava kirliliği ve iklim değişikliği üzerinde etkili oldu mu?

Covid-19, hava kirliliği ve iklim değişikliği üzerinde etkili oldu mu?
15.04.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Bu sayıda koronavirüs, hava kirliliği ve iklim değişikliğini önde gelen uzmanlarla konuştuk.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden alınan son verilere göre Avrupa’da mart ayı sıcaklık ortalamaları 1981-2010 ortalamasının neredeyse iki derece üzerindeydi.

Euronews

Grafikler Ukrayna ve Rusya’da çok daha keskin. Ukrayna’da sıcaklıklar mart ortalamasından 6, Rusya’daysa 8 dereceye kadar daha yüksekti. Bu bölgeler ayrıca beklediğimizden çok daha kuru. Toprak nemliliği ve bağıl nemin yıl boyunca azaldığını görebiliriz.

euronews

Mart ayı Kuzey Kutbu’ndaki buz miktarına bakmak için çok uygun bir zaman dilimi çünkü deniz buz örtüsünün en kalın olduğu dönem

euronews

Bu haritaya baktığımızda büyün bir Kuzey Kutup bölgesini görebiliriz. Bu kırmızı alanlar yılın bu zamanında olması gerektiğinden daha az buzun olduğu alanlar. Svalbard çevresindeyse normalden çok daha fazla buz var.

euronews

Eğilimin genel itibariyle azaldığı görülüyor. Burada 1979’dan beri anomaliler görüyoruz ve her ne kadar çok fazla değişkenlik varsa da beklenenden yüzde 6 oranda daha az deniz buzu olduğunu söyleyebiliriz.

Covid-19 pandemisinin çevre üzerinde etkisi oldu mu?

Covid-19 pandemisinin çevre üzerinde gerçekten ne gibi etkisi olduğunu uzmanlarla konuştuk. Sentinel-5P uydusundan görüntüler, Fransa ve İtalya’da nitrojen dioksit hava kirliliği seviyelerinin nasıl düştüğünü gösteriyor.

Copernicus Atmosfer İzleme Servisi direktörü Vincent-Henri Peuch, “Bu düşüşün uzun vadede önemli olacağını söyleyebileceğimizi düşünmüyorum. Bununla birlikte kısa vadede bu düşüşlerin faydalı olacağını söyleyebilirim. Hava kirliliği seviyesi genellikle kalp ve ciğer hastalıkları üzerinde etkili. Dolayısıyla virüs çevremizdeyken kirliliğin azalması yalnızca iyi bir gelişme olabilir” şeklinde konuşuyor.

Covid-19’un kirlilik partikülleriyle iletilmesi gibi bir ihtimal var. Dolayısıyla bugünkü daha düşük seviyede hava kirliliğinin muhtemel başka bir yararı daha olabilir.

Henüz bilimsel bir uzlaşma yok ancak bazı uzmanlar bunun olası olduğunu düşünüyor.

İtalya Çevresel Tıp Topluluğu Başkanı Alessandro Miani, “Belli bir yoğunluktayken ve çok fazla hava kirliliği, atmosferik kirlilik olduğunda, partikül madde epideminin yayılımının hızlanması için bir otoyol olarak düşünülebilir” diyor.

Dolayısıyla hava kirliliğindeki kısa vadeli düşüşün olumlu olduğu düşünülüyor.

Covid-19 önlemleri CO2 seviyelerini düşürebilir mi?

Bununla birlikte ekonomik yavaşlamaya rağmen sera gazı hâlâ yayılıyor ve karbondioksit seviyeleri rekor yükseklikte.

Dünya Meteoroloji Örgütü Atmosferik Çevre Araştırmaları Başkanı Oksana Tarasova, “Atmosferik karbondioksitin nasıl oluştuğuna bakacak olursak seviyeleri kontrol eden özellikle yıllık emisyonlar değil. Bugünkü mevcut seviyeyi asıl oluşturan, sanayi öncesi dönemden beri atmosferdeki toplam karbondioksit birikimi. Dolayısıyla belli bir yılda emisyonlardaki düşüşün küresel karbondioksit seviyeleri üzerinde bir etkisi olması pek olası değil” şeklinde konuşuyor.

Koronavirüs pandemisi kişisel hayatımız ve iş ortamımız üzerinde hızlı ve önemli bir etki yarattı. Çevre için nelerin değişeceğini sorduğumuz Vincent-Henri Peuch, “Bu krizi geride bıraktığımızda aldığımız ders, hava kirliliği sorununu yeniden düşünmek için oldukça önemli olacak. Maalesef iklim değişikliği burada ve hep burada olacak ve bu krizle gerçekten çok bir şey değişmeyecek” cevabı veriyor.

Ve son bir nokta: yaz sıcaklıkları geldiğinde virüsün kaybolup kaybolmayacağı üzerinde çok tartışıldı. Cevap kesin değil, henüz yeterli bilgi yok ve bizim davranışlarımız da dahil çok fazla değişken var.

HABER : Gizem SADE & EuroNews

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Nisan 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.