enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
07:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
14:21 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa pazarlarında ürünlerin imhasının ardından şimdi de yurda sokulmasında zorluk yaşanıyor…

Avrupa pazarlarında ürünlerin imhasının ardından şimdi de yurda sokulmasında zorluk yaşanıyor…
09.04.2025
A+
A-

* Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, aflatoksin ve okratoksin sorununun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı ile etkin iş birliği çağrısı yaptı.

* Başkanı Mehmet Ali Işık, Avrupa pazarlarında ürünlerin imhasının ardından şimdi de yurda sokulmasında zorluk yaşandığını belirtti.

* Işık, iklim değişikliğine bağlı risklere karşı üreticiden bakanlığa tüm tarafların birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

* Detayı haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

ÇANAKKALE OLAY - “Türk kuru inciri gönül rahatlığıyla tüketilebilir”

Kuru incirde toksin sorunu büyüyor

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, TÜHA Haber’e yaptığı açıklamada, 2024/25 sezonunda iklim değişikliği nedeniyle kuru incirde aflatoksin ve okratoksin oluşumunun arttığını, bu durumun ihracatı olumsuz etkilediğini ifade etti.

İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerinde ürünlerin imha edildiğini aktaran Işık, Avrupa Birliği ile yapılan temaslar sonucunda imhanın durdurulduğunu ve ürünlerin Türkiye’ye iadesinin sağlandığını bildirdi.

Ancak iade edilen ürünlerin yurda sokulmasında da çeşitli engellerle karşılaşıldığını belirten Işık, İzmir’de yapılan görüşmelere ve Ankara’dan gelen yetkililere rağmen ilerleme kaydedilemediğini söyledi. ‘Sorunları çözmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte çalışmak istiyoruz ama bir arpa boyu yol alamadık’ diyen Işık, incir için çalıştay düzenlemeyi planladıklarını, üzümdeki gibi ortak çözüm arayışlarının gerekli olduğunu vurguladı.

Kuru meyve ihracatçısı Rusya'ya odaklandı

Kayısıda AB ile kritik sınır tartışması
 Işık, kuru kayısıda Avrupa Birliği’nin 2000 ppm olan kükürt oranını 1500 ppm’e düşürme ihtimali üzerinde çalıştığını, ancak ihracatçılar ve bakanlık olarak mevcut seviyenin korunması gerektiğini savunduklarını ifade etti. 2000 ppm’in alt limit olduğunu belirten Işık, bunun altına inilmesi durumunda ürün kalitesinde düşüş yaşanacağını ve alacalı renk oluşacağını belirtti. AB’yi ikna etmek için üniversitelerden bilimsel raporlar alındığını ve sürecin sürdüğünü açıkladı.

İhracatta rekor yıl
2024 yılında fuarlar, URGE ve TURQUALITY projeleriyle birleşerek verimli bir ihracat yılı geçirdiklerini belirten Işık, Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 15,5 artışla 1 milyar 856 milyon dolara ulaştığını söyledi. Ege Bölgesi’nin bu ihracatta 1 milyar 100 milyon dolarla başı çektiğini aktardı. ABD pazarında sürdürülen Turkish Tastes isimli tanıtım projesinin başarısından da söz eden Işık, bu proje kapsamında ABD’ye gıda ihracatının 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolara çıktığını dile getirdi.

OKRATOKSİN-A Riskine Karşı Sektörel Uyum En Üst Seviyede! - Manisa Ticaret  Borsası Resmi Web Sitesi

Pazar çeşitliliği AB’ye bağımlılığı azalttı
ABD dışında Japonya ve Çin pazarlarında da başarılı tanıtımlar yaptıklarını söyleyen Işık, bu sayede Avrupa Birliği’ne olan ihracat bağımlılığının azaldığını belirtti. Özellikle kuru incirde AB’nin payı yüzde 50’lerin üzerindeyken yüzde 38’e geriledi. Kuru üzümde 534 milyon dolar, kuru kayısıda 411 milyon dolar, kuru incirde 336 milyon dolar ihracat rakamına ulaşıldığını ifade eden Işık, bu rakamların ihracatçıların özverisi sayesinde gerçekleştiğini vurguladı.

EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ : 'ÇİN'E KURU MEYVE İHRACATI YÜZDE 21'İ AŞTI'

Sektörel sorunlara teknik çözüm arayışı
Kuru meyve sektöründe en çok ihracatı yapılan ürünler olan kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir için teknik kurullar oluşturduklarını belirten Işık, üniversiteler, araştırma enstitüleri, borsalar ve odalarla iş birliği içerisinde çalıştıklarını ifade etti. Tarım İl Müdürlükleri ile sürdürülen ortak projelerle hem teknik hem de finansal çözüm arayışında olduklarını belirten Işık, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlar nezdinde girişimlerin sürdüğünü bildirdi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2025 yılı bütçesi 55 milyon 500 bin TL olarak kabul edilirken, aynı yılın iş programı da onaylandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.