enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:05 MHP Genel Başkanı Bahçeli: “Türk siyasi hayatının asırlık çınarı olan CHP kurumsal kimliğini korumak herkes için esas olmalıdır”
22:00 Özel ve Kılıçdaroğlu telefonda görüştü
21:19 “Bir Sofrada Bursa Mutfağı” etkinliğinde, Bursa’nın saklı lezzetleri ortaya çıktı: İşte asırlık sırlar!
20:55 CANiK sporcuları Avrupa’da madalya mücadelesine çıkıyor
20:15 Sınava Sayılı Günler Kala Psikolog Gözde Ergin’den LGS Öncesi Psikolojik Dayanıklılık Uyarısı
18:35 Amsterdam’a Mavi Bir Yolculuk: Veyis Güngör’ün “Mavi Minibüs” Kitabı Önceki Akşam Tanıtıldı
12:45 İstanbul Bilgi Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı kararıyla resmen kapatıldı.
12:28 Türkiye genelinde Kurban Bayramı’nda 750 bin büyükbaş ve 2 milyon 550 bin küçükbaş olmak üzere; 3,3 milyon kurbanlık kesilmesi bekleniyor
11:02 Cuma Hutbesi: “Söz Ahlakı ve Sosyal Medya”
10:12 Kurban Bayramı tatili dolayısıyla Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki köprü ve otoyollardan ücret alınmayacak
23:21 TÜSİAD heyeti Paris’te temaslarda bulundu
23:05 Balkanlarda Türk’ün Gücü ve Dostluğun Zirvesi: KİAMP Heyeti, TMBH’in 20. Yıl Kongresine Damga Vurdu!
22:42 Türk savunma sanayiinin Avrupa’daki ağırlığı giderek artıyor
22:15 İran Araştırmacısı Ali Şahin: “Mücteba Hamaney’in “yeni cephelerin açılabileceği” yönündeki açıklaması
21:43 “Tahsilat odaklı değil, üretimi destekleyen vergi politikası gerekiyor!”
21:03 Gazeteci-Yazar Gül KABACAOĞLU’nun yazısı: CHP’ye Kayyum Tartışmaları ve Türkiye’de Demokrasinin Kırılma Noktası
20:36 Kılıçdaroğlu: Karar ayrışma değil kenetlenme fırsatı
20:19 Erdoğan: Türk ordusu barışın, huzurun ve istikrarın ordusudur
19:53 Avrupa Parlamentosu’nun taraflı politikasına ilişkin değerlendirme
19:32 Kocaelispor’a daha güçlü bir yapı şart Kazanan Kocaelispor Olsun…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bugün 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü

Bugün 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü
30.03.2026
A+
A-

* Dünya genelinde 295 milyondan fazla insan akut açlıkla mücadele ederken, her yıl üretilen gıdanın üçte biri israf ediliyor. Bu yıl “gıda atığı” temasıyla kutlanan 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, “Sıfır atık tabağınızda başlar” mesajı veriliyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Advertisement

ANKARA, 30 MART 2026 – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararıyla ilan edilen ve bu yıl dördüncüsü kutlanan 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü, dünyadaki derin çelişkiyi bir kez daha gözler önüne serdi. BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve küresel raporlardan derlenen verilere göre, bir yanda milyonlarca çocuk açlıktan hayatını kaybederken, diğer yanda 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor.

Açlık krizi tırmanıyor

Küresel “Gıda Krizleri Raporu” verilerine göre, 2024 yılında 53 ülke ve bölgede 295 milyondan fazla insan akut açlığın çeşitli seviyeleriyle karşı karşıya kaldı. Bu rakam, bir önceki yıla oranla 13,7 milyonluk bir artışa işaret ediyor.

Açlığın en ağır seviyesi olan “kıtlık” ile mücadele edenlerin sayısı ise 1,4 milyona ulaştı. Kıtlık felaketinin merkezinde 640 bin 600 kişi ile Gazze yer alırken; Sudan, Güney Sudan, Yemen, Haiti ve Mali listenin üst sıralarında bulunuyor. Özellikle Sudan’da 8,1 milyon, Yemen’de 5,5 milyon kişi “4. seviye akut gıda krizi” ile yaşam savaşı veriyor.

En büyük mağdur çocuklar

Açlık krizinin en savunmasız kurbanları ise çocuklar olmaya devam ediyor. WFP verilerine göre, dünya genelinde 43 milyon çocuk aşırı açlıkla mücadele ederken, her yıl 3 milyondan fazla çocuk açlığa bağlı nedenlerle yaşamını yitiriyor. Beş yaş altı çocuk ölümlerinin yaklaşık yüzde 45’inin temelinde yetersiz beslenme yatıyor.

Üretilen gıdanın üçte biri israf ediliyor

Dünyada milyarlarca insan bir lokma ekmeğe muhtaçken, her yıl insanlar için üretilen gıdanın yaklaşık üçte birine denk gelen 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor veya kayboluyor. Gıda israfında ülkelerin profilleri ise dikkat çekiyor:

Çin; Yıllık 108 milyon tonu aşan toplam israfla ilk sırada. Pakistan; Kişi başı 122 kilogramlık israfla, bireysel tüketimde en yüksek oranlardan birine sahip. ABD; 24 milyon tonluk israfla öne çıkarken, israfın temel nedeni nüfustan ziyade aşırı tüketim alışkanlıkları olarak gösteriliyor. Mısır; Kişi başına düşen 155 kilogramlık gıda kaybıyla dünya genelinde en yüksek oranlardan birini kaydediyor. Nijerya ve Brezilya; Bu ülkelerde israfın ana kaynağı tüketici değil; yetersiz depolama, verimsiz nakliye ve altyapı eksiklikleri nedeniyle tarladan sofraya ulaşamayan ürünler.

“Sıfır Atık Tabağınızda Başlar”

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında bu yılın teması “gıda atığı” olarak belirlendi. BM Habitat ve BM Çevre Programı (UNEP), tüm dünyayı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.