enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:29 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
09:22 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:58 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:53 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:47 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:32 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:26 Ticaret satış hacmi, Kasım 2025’te yıllık bazda yüzde 7,1, perakende satış hacmi de yüzde 14,2 yükseldi…
00:21 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:19 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:11 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:07 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:07 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
20:19 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
06:14 TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu ebedidir
00:58 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
00:57 AB’den İran’a yeni yaptırım sinyali
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Söz Milletin!

Söz Milletin!
24.01.2024
A+
A-

Reklam

Türkiye’nin son dönemlerdeki hiperaktif dış politikası, savunma sanayisindeki inanılmaz yükselişi, nano teknolojiye dayalı pahada ağır, yükte hafif ürünleri üretmeye başlaması, sanayinin temeli olan enerji de merkez haline geliyor olması ve de artık Türkiye’nin Batı dünyasının politik, ekonomik ve askeri kontrolünden çıkması belli ki birilerini fena halde ürkütmeye başlamış.

TÜHA / TÜRKUAZ  İnternational News Agency

Prof. Dr. Ata ATUN, KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı 

Türkiye gibi jeopolitik önemi büyük bir ülkenin Libya – Balkanlar – Kafkaslar – Orta Doğu içerikli bir etki alanı yaratmış olması, Ukrayna-Rusya Savaşı ile Suriye ve Doğu Akdeniz bağlamında uluslararası dengelerin değişmesinde büyük rol oynaması Batı dünyasının endişelerinin yukarılara, doruk noktasına kadar çıkmasına neden olmuş.

Görünüşte anlı şanlı ama parayı verenin düdüğünü çaldığı Batı dünyasının taraflı gazete ve dergilerinin Türkiye düşmanlığı içeren yazıları yayınlıyor olmasının kökeninde Türkiye’nin avuçlarının içinden kayıp gitmiş olması yatıyor.

ABD, II. Dünya Savaşından sonra 1945 yılında 27 ülkenin imzalaması ile yürürlüğe giren Bretton Woods anlaşmasıyla, Doların altın karşılığı değişimi taahhüdünün küresel kabulü ile başlayan ve ABD’nin dünya para politikasını belirleme ve yönetmesi tekelini, sürdürmek istemekte. Bretton Woods Anlaşması sonrasında ABD uluslararası para sisteminin standardını kendisi belirlemeye ve dünya ülkelerinin mali yapılarını kontrol etmeye başladı. Dönemin Türkiye hükümeti, Bretton Woods anlaşmasını 1947 yılında, kendisine empoze edilen “Komünizmin Türkiye’ye sıçrayacağı ve Rusya’nın Boğazları işgal edeceği tehdidinin varlığına inandırılması” sonrasında imzaladı. Arkasından da “Marshall Yardımı”nı kabul ederek boynunu Batı Dünyasının elinde tuttuğu giyotinin altına uzattı.

Türkiye’ye ve Türk halkına yaşatılan yüksek enflasyonun kökeninde özetle, Bretton Woods Anlaşması yatmakta. Bunun bariz örneğini de, 2018 yılının sonbaharında ABD’nin Türkiye’ye yaptırım amacı ile yapay bir şekilde Türk Lirası’nın değerini düşürmek için yaptığı spekülasyon oluşturmakta. Bu Türkiye’ye yaşatılmak istenen mali yaptırım olayı, aynen savunma sanayimizin ürettiği savunma silahlarında Batı dünyasının engelleme amaçlı uyguladığı ambargolar sonrasında Türkiye’nin kendisine satılmayan parçaları üretmesi sürecinin başlangıcına benziyor. Ki eminim bu yaptırımlar Türkiye’nin, ABD’nin tekelindeki uluslararası para sisteminin yönetiminden çıkma yolunda Türkiye’nin tedbirler almasının ve girişimler başlatmasının yolunu açacak. (Türkiye-Rusya-Çin ve İran arasında yerel para ile ticaret yapılmasının yürürlüğe girmesi, ABD’nin tekelindeki uluslararası para sisteminden çıkışın ilk adımlarından birini oluşturuyor.)

Avrupa Birliği’ni kayıtsız, koşulsuz kendisine itaat eden bir sömürgeye dönüştürmüş olan ABD, adını “Eklektik Strateji” olarak belirlediği durumdan son derece rahatsız ve Türkiye’nin son yıllarda hayata geçirdiği “küresel stratejik özerklik, Rusya ile dengeli siyasi ilişki, ABD’nin AB’ye dayattığı Rusya’ya yaptırım uygulaması içinde yer almama kararı” ile tamamen ABD’nin küresel hegemonyasına karşılık kurulmuş olan “BRICS topluluğuna üye olma talebinde bulunma” politikası ABD’yi ve sömürgesi AB’yi fena halde ürkütmüş olmalı ki, Türkiye’deki yönetimin değişmesi için ellerinden geleni yapıyorlar.

Tabi onlar istedikleri gibi düşünsün, istedikleri hamleyi yapsınlar, söz yüce milletin…

***

Prof. Dr. (İnş. Müh.), Doç. Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN 

KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı 

KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili 

Not: Yazarın bu yazısı Mayıs 16, 2023 tarihinde AKADEMİK AKIL’da yayınlanmıştır

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.