enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
07:34 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
07:32 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
07:18 Şirketlerden N’aber!
07:06 Dünya Dönüyor!
06:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
18:40 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
18:00 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
10:57 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
10:03 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
09:32 Türkiye’nin önde gelen tarım makinesi üreticilerinden Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, üretimi durduruyor
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:57 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
07:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
07:29 Zafer Partili Aslan’dan Meclis’e çağrı: ‘Yangınsız Türkiye Komisyonu kurulmalı’
07:15 MHP Genel Başkanı Bahçeli, NeXT Sosyal’e katıldı
07:12 İşNet’e Üç Yıl Üst Üste En Mutlu İşyeri Ödülü
07:11 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
07:04 Kira artış ve Emlak hizmet ve Komisyon Bedellerinde Adaletli Düzenleme Talebi için Derinceli vatandaştan TBMM Başkanlığına Mektup!
07:02 Anadolubank Özel Bankacılık Hizmet Ağını Genişletiyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Bir Siyaset Mühendisliği Kavgası

Yeni Bir Siyaset Mühendisliği Kavgası
A+
A-

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir gazeteci arasında çok ağır hakaretlere varan bir kavga yaşandı. Kendisine “AK Parti’nin adamı, vatan haini” diyen gazeteciye Kılıçdaroğlu, “Ben, bu partiyi senin gibi ‘elinde viski kadehleriyle partime yön veren’ alçakların elinden aldım ve Halkın Partisi yaptım” sözleri ile karşılık verdi.

Nebi Miş | Yazar | Kriter Dergi

Doç. Dr. Nebi MİŞ & SETA Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü

Devam eden kavgada dile getirilen ağır hakaretler ve geçmişten bugüne “biriktirilmiş” olaylar bu yazının konusu değil.

Gazeteci ve Kılıçdaroğlu arasındaki esas mesele, “yeni bir siyaset mühendisliği“ne karşı yeni bir kavganın tezahürü. Kılıçdaroğlu, gazetecinin geçmişte yaptıklarını sırladıktan sonra şöyle bir ifade kullanıyor: “Bahsettiğim zat şimdilerde çıkmış meydana, ‘Şu ilçe Belediye Başkanı Cumhurbaşkanı adayı olsun’ ‘Bu belediye başkanı, şu başkandan daha iyi’ gibi cümleler kuruyor.

Kılıçdaroğlu’nun bu ithamına karşı söz konusu gazeteci de, “Bana olan kinlerinin temelinde aslında CHP kurultayı var. CHP kurultayı öncesinde Özgür Özel’e verdiğimiz destek var.”

Kavganın tarafı olan gazeteci bu sözleri ile bir partinin işleyişinde taraf olduğunu açık ortaya koyuyor.

Türk siyasal hayatında mesleği gazetecilik gibi görünen bir çok kişi, gazeteciliğinin önemli bir misyonunu “siyaset mühendisliği” ya da “dizayn siyaseti” olarak görmüşlerdir. Bir çok gazeteci mesleğinin son dönemlerinde yazdıkları hatıra kitaplarında, bu yaptıklarının sanki çok matah bir şeymiş gibi ballandıra ballandıra anlatmışlardır.

Hangi siyasetçiyi öne çıkardıklarını, hangi lidere karşı itibar suikastı yaptıklarını, koalisyonların kurulma ya da bozulma süreçlerinde ne tür siyaset dışı yöntemlere başvurduklarını meseleler olup bittikten sonra gazetecilerin ya da siyasetçilerin hatıratlarından bizler okuduk. Şimdi zamana bırakma ihtiyacı duymadan kavga açıkça veriliyor.

Siyaset mühendisliğinin öncüsü olan gazeteciler bu fonksiyonlarını yerine getirirken tek başlarına hareket etmemişlerdir. Organize çıkar grupları ve iktidar alanlarını korumak isteyen vesayetçi bloklarla ittifak yapmışlardır.

Siyaset mühendisliği uzun süre “rejim krizi” üzerinde yapılmıştır. Vesayetin nispeten aşındığı dönemlerde parti kongrelerinde kimin destekleneceği, hangi partiden hangi siyasetçinin ayrılarak başka partilere eklemleneceği, bir partinin içinde çatlaklar oluşturularak kimin öne çıkarılacağı, partisinden ayrılanlara ne tür parti kurdurulacağı gibi sonuç alıcı farklı dizayn siyasetleri kesintisiz bir şekilde devreye sokulmuştur.

Geçmişte iktidarı belirleme süreçlerinde bu siyaset mühendisliği sonuç alıcı bir işlev gördüğü için maalesef siyasetin normali haline gelmişti.

Erdoğan döneminde, bir çok konuda olduğu gibi siyaset mühendisliklerine karşı da yoğun bir mücadele verildi. Erdoğan ve partisi; siyaset mühendislikleri ile karşısına çıkan siyaset ve demokrasi dışı engelleri, krizleri, müdahaleci yöntem ve süreçleri etkisiz hale getirdi. Siyasal alanı, siyasal partileri, aktörleri dönüşüme zorladı. Medyanın çoğullaşması için mücadele verdi.

Erdoğan döneminde, AK Parti özelinde başarısız olan siyaset mühendislikleri muhalefeti dizaynda maalesef başarılı oldu.

2010 yıllardan itibaren, CHP’de parti başkanı kumpasla değişime zorlandı. MHP’ye kaset kumpasları kuruldu. Sonra MHP’den ayrılanlar yeni parti kurdular. 2018 seçimlerin itibaren ise AK Parti’ye karşı muhalefete aynı masa etrafında toplanması için baskı kuruldu. Masadan kalkan Akşener’e ağır hakaretler edildi. İnce’ye itibar suikastı yapıldı. Seçim öncesi yaptığı altılı masa dizaynıyla siyaset dehası gösterilen Kılıçdaroğlu, seçimi kaybedince aynı gazeteciler tarafından bir anda yerin dibine sokuldu.

Bugünlerde muhalefet özelinde yürüyen karşılıklı hakaretler aslında 2028’e yönelik yeni bir dizayn siyasetinin alttan alta yürüyen kavgası ile ilgili. Önümüzdeki süreçte, bu kavga hangi aktörün öne çıkarılacağı, kimin itibarsızlaştırılacağı tartışmaları ile devam edecek. CHP özelinde mevcut genel başkan, muhalifler ve belediye başkanları arasında devam eden mikro iktidar mücadelesi aynı zamanda muhalefet medyası ve gazetecileri üzerinden de yürüyecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.