enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:51 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
11:08 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
08:55 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:58 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
00:55 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:51 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:47 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:47 AVRUPA HABERLERİ: AB’nin Avrupalı şirketler için sınırları kaldırma planı: EU-INC nedir?
00:45 Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:39 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:17 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:04 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
00:01 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yardım Paketi Trump’ın Kararını Bekliyor

Yardım Paketi Trump’ın Kararını Bekliyor
27.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / ABD’de milyonlarca Amerikalı’ya Corona virüsü salgını sırasında ekonomik destek sağlayacak yardım paketini de içeren, hükümete bütçeden ödenek akışını devam ettirecek tasarının imzası için gözler Başkan Donald Trump’a çevrilmiş durumda.

Hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler, Noel tatili nedeniyle Florida’da bulunan Trump’ın, hafta içinde içeriğini sert biçimde eleştirdiği, toplamda 2,3 trilyon dolarlık tasarıyı imzalayıp imzalamayacağını görmeyi bekliyor.

Tasarının 892 milyar dolarlık bölümü Corona virüsü yardım paketine ayrıldı. Kongre’den geçen tasarı Washington’dan Trump’ın tatilini geçirdiği Mar-a-Lago konutuna imza için gönderildi.

Trump Kongre üyelerini, tasarıyı imzalamamakla tehdit etse de özellikle veto etmeyle ilgili bir söylemde bulunmadı. Ancak aylar süren müzakerelerin ardından Kongre’nin her iki kanadından geçtikten sonra tasarıyı “utanç verici” olarak niteleyerek her iki partinin üyelerini de şaşırttı.

Başkan Trump, paketin özel çıkarlar ve yabancı ülkelere yardımlar için çok fazla para ayırdığı eleştirisini dile getirirken, Amerikalılar’a yapılması öngörülen 600 dolarlık doğrudan ödemelerin miktarının da 2.000 dolara çıkarılmasını istedi. Kendi partisi olan Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, Demokrat Partililer’in ödeme miktarının arttırılması girişimlerine karşı çıkmıştı.

Trump eğer tasarıyı imzalamazsa Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece yarısı federal dairelere bütçeden ödenek akışını devam ettirecek harcama tasarısının süresi dolacak ve hükümet dairelerinin bir çoğu kepenk indirmek zorunda kalacak. Kongre Noel tatilini yarıda keserek Pazartesi işbaşı yapmayı planlıyor. Pazartesi günü harcama tasarısının süresini birkaç gün ya da haftalığına uzatacak geçici süreli bir tasarı oylanabilir.

Temsilciler Meclisi üyeleri Pazartesi ayrıca, Trump’ın veto ettiği 740 milyar dolarlık savunma bütçesi tasarısını oylayacak ve vetoyu boşa çıkaracak çoğunluğa ulaşmaya çalışacak. Eğer tasarı Temsilciler Meclisi’nden geçerse Senato’nun da en erken Salı günü tasarıyı oylaması bekleniyor. Eğer her iki kanatta da tasarı üçte ikinin üzerinde oy alırsa başkanın vetosu aşılacak ve tasarı otomatikman yasalaşacak.

1961 yılından bu yana her yıl Kongre tarafından kabul edilen savunma tasarısı, Amerikan askerlerinin maaşlarına yapılacak zamdan, kaç gemi ya da uçak alınabileceğine ve Çin ile Rusya’ya karşı nasıl adım atılması gerektiğine ve jeopolitik tehditlerle nasıl başa çıkılacağına kadar savunmaya ilişkin tüm konuları kapsıyor. Savunma bütçe tasarıları 59 yıldır herhangi bir veto görmeden ABD Başkanları tarafından imzalanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, yasaya sosyal medya şirketlerini, platformlarında yapılan paylaşımlardan sorumlu tutulmasını sağlayacak bir madde içermediği ve Amerikan iç savaşında kölelikten yana eyaletlerden bazı generallerin isimlerinin askeri üslerden kaldırılmasını önerdiği için karşı çıkıyordu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ın vetosunu “askerlerimizi tehlikeye atan hayret verici bir düşüncesizlik” sözleriyle eleştirdi.

Bununla birlikte Pelosi, Trump’ın Amerikalılar’a doğrudan ödemelerin 2.000 dolara çıkarılmasına destek verdi. Demokratlar Perşembe günü bunun için bir girişimde bulundu ancak Cumhuriyetçiler Trump’ın talebine meydan okuyarak ödemelerde artışı engelledi.

Pelosi bu konuda Pazartesi günü yeni bir oylama yapmayı planladıklarını bildirdi. Ancak Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden geçse bile Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Senato’dan geçmesi zor görünüyor.

Beyaz Saray, Noel tatili sırasında başkanın programının ayrıntılarını paylaşmadı ancak günlük programın altında, “Tatil sezonunda Başkan Trump Amerikan halkı için yorulmak bilmez şekilde çalışmaya devam edecek. Programı çok sayıda toplantı ve telefon görüşmesini içeriyor” şeklinde bir yazıya yer verildi.

Trump Perşembe ve Cuma günleri Mar-a-Lago konutu yakınlarında golf oynarken görüntülendi. Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, Noel günkü golf oyununda Trump’a yakın bir destekçisi olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham de eşlik etti.

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.