enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
06:39 (TİM) Başkanı GÜLTEPE, “2026 yılına mal ve hizmet olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladık”
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:52 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
00:51 Avrupa Haberleri: Rusya, Alman ordusuna karşı hibrit bir savaş mı yürütüyor?
00:44 Dış Bakış Cilt 3 Sayı 1 yayınlandı
00:44 İran Ordusu Genel Komutanı Emir Hatemi: Her türlü kötülüğe karşılık vermeye hazırız
00:42 ‘PayPal mafyası’ndan kriptoparaya: Epstein’in Silikon Vadisi’yle ilişki haritası
00:27 Tahran’dan Washington’a uyarı: Saldırı olursa ABD üslerini vururuz
00:24 Türk Hava Kuvvetleri’ne ‘milli uçaklar’ geliyor
00:08 Halid Meşal: Hamas silah bırakmayacak
07:11 e-Birliktelik kampanyasıyla 12 bin işletmeye 21 milyon destek
00:53 Mamdani’den Farage’a: Epstein dosyaları ardından yapay zeka ile üretilmiş görüntüler yayılıyor
00:52 Zelenskiy: ABD, barış anlaşması için Rusya ve Ukrayna’ya Haziran ayına kadar süre verdi
00:39 Umman görüşmesi: İran ve ABD nükleer müzakereleri sürdürme kararı aldı
00:34 Eurobarometer anketi: Avrupalılar için savaşlar ve dezenformasyon en büyük endişe kaynağı
00:21 Orta Asya’da Su ve Enerji Güvenliği: İklim Değişikliği ve Bölgesel Kırılganlıklar
00:15 Macron’u hedef alan Rus dezenformasyonu: Epstein skandalı iddiaları
00:13 2026 Kış Olimpiyatları Milano ve Cortina’da geçit törenleriyle başladı
10:40 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan hafta içi gündemin öne çıkan haberleri
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yalnızlığın bazı proteinleri artırarak tehlikeli hastalıklara neden olduğu ortaya çıktı: Araştırma

Yalnızlığın bazı proteinleri artırarak tehlikeli hastalıklara neden olduğu ortaya çıktı: Araştırma
07.01.2025
A+
A-

Araştırmanın başyazarı Shen, ‘Bu proteinlerin yaklaşık yüzde 90’ının ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu bulduk’ dedi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Gazeteci / Dış haber ve teknoloji editörü Çağla ÜREN’in haberine göre, Yeni bir bilimsel araştırma, yalnızlığın sağlığın bozulmasıyla ilişkisinin kökeninde hangi biyolojik mekanizmaların yattığına ışık tuttu.

Hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan makaleye göre, verileri incelenen 42.000 yetişkin içinde sosyal açıdan izole yaşadıklarını bildiren yüzde 9,3’lük kesim ile yalnızlık çektiklerini belirten yüzde 6,4’lük kesimin kanındaki protein seviyelerinde farklılıklar görüldü.

Yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörleri de hesaba katan araştırma ekibi, sosyal izolasyonla bağlantılı 175 protein ve izolasyon dışında yalnızlık hissiyle ilişkili 26 protein buldu.

Proteinlerin çoğu, sosyal izolasyon veya yalnızlık bildiren kişilerde daha yüksek seviyelerdeydi. Proteinlerin iltihaplanma, antiviral tepkiler ve bağışıklık sisteminde rol oynadığı belirtildi.

Çalışmada verileri incelenen yetişkinlerin sağlık durumunu 14 yıl boyunca izleyen ekip, söz konusu proteinlerin son derece ciddi hastalıklarla ilişkisini de açığa çıkardı.

Çin’deki Fudan Üniversitesi’nden araştırmanın başyazarı Dr. Chun Shen, “Bu proteinlerin yaklaşık yüzde 90’ının ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu bulduk,” dedi. Ayrıca, proteinlerin yaklaşık yüzde 50’si de kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet ve felçle bağlantılıydı.

Araştırmacılar söz konusu proteinlerle yalnızlık arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için genetik testler de yürüttü. Bunun sonucunda halihazırda var olan proteinlerin sosyal izolasyona veya yalnızlığa neden olmadığı, ancak yalnızlığın, özellikle beş proteinin seviyelerini artırdığı öğrenildi.

Shen, “Bu beş proteinin hepsinin çok sayıda iltihap ve metabolik belirteçle ilişkili olduğunu bulduk,” dedi.

Diğer bulguların yanı sıra, bu beş proteinin yalnızlık ile kardiyovasküler hastalık, felç ve ölüm oranı arasındaki ilişkiyi kısmen açıkladığı belirtildi. Beş proteinden dördü duygusal ve sosyal süreçlerde yer alan beyin bölgelerinin hacmi ve beynin vücudun durumuna ilişkin algısını da etkiliyordu.

Cambridge Üniversitesi’nden ve çalışmanın yazarlarından Prof. Barbara Sahakian ise Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ – WHO) sosyal izolasyon ve yalnızlığı dünyada büyük bir sorun olarak ilan ettiğini vurguladı.

Guardian’a konuşan Sahakian şu ifadeleri kullandı: “İnsanların bunun hem ruh hem de fiziksel sağlıkları için bir mesele olduğunu, diğer insanlarla bağlantıda kalmaları gerektiğini fark etmelerini sağlamalıyız.”

Bilgi bombardımanında bir sığınak: Hafıza Kartı - newslabtürkiye

Gazeteci* Çağla ÜNER

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.