enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
21:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
10:53 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:38 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
07:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
07:32 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
07:21 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:21 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
07:18 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
07:11 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:50 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik “kooperatif” soruşturması kapsamında 65 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.
06:38 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
05:09 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
03:24 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
03:15 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
22:59 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uzmanlar uyarıyor: Aşının 2. dozu ihmal edilmemeli

Uzmanlar uyarıyor: Aşının 2. dozu ihmal edilmemeli
23.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Dünyayı tehdit eden Delta varyantı, Türkiye’de de yayılmaya devam ediyor. Uzmanlar, 2 doz aşı yapılması ve tedbirlere uyulması konusunda uyarıyor.

Aşı tedarikinin hızlanmasıyla 2 doz aşı arası bekleme süresi 3 haftaya düştü. Ancak birçok kişi 2. doz aşı hakkı geldiği halde ilk doza güvenerek 2. dozu ihmal ediyor.

Bu durum aşının koruyuculuğunu düşürürken yeni varyantlara karşı da tam koruma sağlamıyor.

Bayramda da aşı olunabilir

Uzmanlar bayramda yayılımın artma endişesini yaşıyor. TRT Haber’e konuşan Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı İsmail Balık, birçok ülkede Delta varyantına karşı aşıların etkinliğinin net bir şekilde gözlemlendiğini söyledi.

Özellikle çift doz aşı yapmanın önemine dikkat çeken Balık, “Çünkü Delta varyantı kısmen de olsa aşıların etkinliğini azatmış durumda ama 2 dozla bunu aşabildiğimiz çok net bir şekilde gösterildi. Dolayısıyla 2 doz aşı yaptırmak mutlaka önemli. Bayramda da aşılar yapılmaya devam ediyor. Aşısını yaptırmayanların bayramda da en yakın sağlık kuruluşuna gidip aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Balık, Delta varyantının çok kolay ve hızlı bulaştığının söyleyerek, bayramda tedbirlerinin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Bu bayramda da sabrederek, klasik bayramlaşma yöntemlerini uygulamadan geçirelim. Büyüklerimizin elini öpmeyelim, kucaklaşmayalım. Hatta kapalı ortamda bayram ziyareti yapmayalım. Kalabalıklara girmeyelim. Bayram namazımızı mümkün olduğu kadarıyla açık havada kılalım. Kurban kesme yerlerindeki kabalıklara girmeden, tenha yerlerde işlerimizi halledelim. Bayramın hareketliliği içerisinde bu virüsün çok kolay yayılabileceğini unutmayalım. Bu yayılımı engellemek tamamen bizim elimizde.”

1. doz ile 2. doz arasındaki fark nedir?

Balık, 1 dozun önceki varyantlarda kısmen de olsa koruyabildiğini söyleyerek, ancak Delta varyantında bu durumun çok uzak olduğunu dile getiriyor.

“2 doz ancak Delta varyantına karşı koruyabiliyor. Ölümleri ve ağır enfeksiyonu engelliyor. Başkalarına bulaştırma ihtimalini de çok çok azaltmış oluyor. İkinci dozu yaptırmaktan korkanların bir bölümü çevrelerinde ikinci dozun yan etkilerinin daha fazla olduğu söylemlerinden etkileniyor.

Lütfen böyle bir korku nedeniyle ikinci dozu ihmal ediyorsanız asla bunu yapmayın. Çünkü 2 dozun yan etkilerinin bir gribal enfeksiyonun yan etkilerinden daha fazla olmayacağını bilin. Geçmişte gribal enfeksiyon geçirdiniz ve bunu çok kolay tolere edebildiğinizi, katlanabildiğinizi biliyorsunuz. Dolayısıyla en fazla 1 gün gribal enfeksiyon tablosu yaşarsınız. Bu da hastalığın oluşturacağı zararlarla karşılaştırılamayacak kadar ihmal edilebilir bir tablodur.

Delta varyantının gençlerde ve sağlıklı vatandaşlarımızda da ağır geçebileceğini mutlaka akılda tutmamız gerekir. Aşı olmakla sadece kendinizi hastalıktan ve ölümden değil sevdiklerinizi de koruyabiliyorsunuz. Dolayısıyla aşıların ihmal edilmemesi gerekiyor. 2. dozu da yaptırmaktan asla ve asla çekinmemiz gerekiyor.”

3. dozu kimler yaptırmalı?

3. dozun da Delta varyantı söz konusu olunca önemli hale geldiğini ifade eden Balık, “Delta varyantı aşıların etkinliğini azalttığı için bağışıklık sisteminde bir gerileme, zayıflama olduğunda virüsün bulaşma ihtimali de artıyor. İnaktif aşılarda yani Sinovac aşılarda 2. dozdan 3 ay sonra geçmiş vatandaşlarımıza Sağlık Bakanlığımız açtı. Dolayısıyla 2 doz aşı yaptırmış ve üzerinden 3 ay geçmiş vatandaşlarımız hangi aşıyı isterse 3. dozu yaptırarak bağışıklığını Delta’ya karşı güçlendirmiş olacak. Dolayısıyla 3. doz sırası gelenin de aşıyı yaptırmalarını biz tavsiye ediyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulamayı başlattığını hatırlatan Balık, 2 doz Biontech yaptıran kişilerin şu anki bilgiler çerçevesinde 3. doz aşı yaptırmalarının gerekli olmadığını söyledi.

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.