enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
8,2364
EURO
10,0327
ALTIN
484,91
BIST
1.441
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Cumartesi Gök Gürültülü
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

KVKK’dan: Hukuki bir engel yok

KVKK’dan: Hukuki bir engel yok
10.04.2020
0
A+
A-
Seksenler_2019 banner
TÜHA HABER / Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Pandemi İzolasyon Takip Projesi’yle ilgili ,”Kamu düzeni ve halk sağlığı nedeniyle devletlerin bu tür yöntemlere başvurması yasal olarak mümkündür.” açıklamasını yaptı.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), COVID-19 salgınının azaltılması ve hastaların izolasyonu için Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Pandemi İzolasyon Takip Projesi hakkında açıklamada bulundu.Pandemi İzolasyon Takip uygulaması başladı

Kurumdan yapılan açıklamada, küresel bir sorun haline gelen ve ilgili kuruluş tarafından pandemi ilan edilen yeni koronavirüsün (COVID-19) neden olduğu hastalıktan korunmak adına ülkemiz de dahil olmak üzere tüm devletlerin çeşitli tedbirlere başvurduğu belirtilerek “Karantina, sosyal mesafe ve sosyal izolasyon gibi tedbirlerin yanında, salgın ile mücadelede teknolojik imkanlardan da yararlanıldığı görülmektedir.” denildi.

“Yasal olarak mümkün”

Bu kapsamda, çeşitli ülkelerde koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla; mobil uygulamalar ve benzeri yöntemlerle; bu hastalığı taşıyan veya taşıma riski bulunan kişilerle temasa geçenlerin tespit edilmesi, virüsün yayılma haritası çıkartılarak tedavi ve karantina uygulanması, karantinaya alınanların kontrolü, sokağa çıkma yasağının uygulanması, kalabalık yerlerin tespiti gibi amaçlarla kişilerin sağlık, konum ve iletişim bilgileri gibi kişisel verilerin işlenmekte olduğunun altı çizildi.

Yaşanan süreçle ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Kişinin güvenliğiyle doğrudan ilişkili olan verilerin güvenliğinin gözetilmesi kaydıyla, kamu düzeni ve halk sağlığı nedeniyle devletlerin bu tür yöntemlere başvurması  yasal olarak mümkündür. Burada öncelikli olarak kamu sağlığının korunması esastır. Kamu kurum ve kuruluşları, halk sağlığına yönelik tehditlerle mücadele etmek için ek olarak kişisel verilerin toplanmasına ve paylaşılmasına gerek duyabilir. Dolayısıyla konum verilerinin işlenmesi ve kişilerin hareketliliklerinin izlenmesi hukuka uygundur.

sampiyon banner

“Hastalığın yayılmasının önüne geçmek amacıyla konum verisi işlenebilir”

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 28. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde; kişisel verilerin milli savunmayı, milli güvenliği, kamu güvenliğini, kamu düzenini veya ekonomik güvenliği sağlamaya yönelik olarak kanunla görev ve yetki verilmiş kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen önleyici, koruyucu ve istihbari faaliyetler kapsamında işlenmesi halinde Kanun hükümlerinin uygulanmayacağı düzenlenmiştir.

Buradan hareketle salgın hastalık gibi kamu düzeni ve kamu güvenliğini tehdit eden durumlarda, bu tehdidi ortadan kaldırabilmek amacıyla konum ve trafik verilerinin işlenmesi suretiyle kalabalık alanların kamu idaresi tarafından tespiti ve bu kapsamda önlemler geliştirilebilmesine yönelik olarak yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerçekleştirilecek veri işleme faaliyetleri, Kanunun 28. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendi kapsamında değerlendirilebilir.

https://yt3.ggpht.com/R1ftOIWYP6mi7CgRFagO27-tE7-t0sziPI2XFShLe6ff_8DKEPWkGUWXnfuINoi9DcXNA7mlBg=w1060-fcrop64=1,00005a57ffffa5a8-k-c0xffffffff-no-nd-rj

Bu çerçevede COVID-19’un sebebiyet verdiği salgın hastalığın kamu güvenliğini ve kamu düzenini tehdit etmesi nedeniyle hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla konum ve trafik verilerinin söz konusu Kanun maddesinin kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları tarafından işlenmesinin önünde hukuki bir engel yoktur.

Öte yandan kişilerin konum verilerinin sağlık durumlarıyla ilişkilendirilmek suretiyle işlenmesi sürecinde söz konusu verilerin üçüncü kişilerce ele geçirilmesi halinde ilgili kişiler bakımından ciddi zararlar ortaya çıkabileceği dikkate alınarak, ilgili kurum ve kuruluşların kişisel verilerin güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli her türlü teknik ve idari tedbirleri almaları ve bu verilerin işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde söz konusu kişisel verilerin silinmesi veya yok edilmesi unutulmamalıdır.”

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Nisan 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma Payitaht “Abdülhamid”den sonra TRT 1 Ekranlarında..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.