enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ünlülerin derin sahtecilikle imtihanı: Görüntüleri reklamlarda izinsiz kullanılıyor

Ünlülerin derin sahtecilikle imtihanı: Görüntüleri reklamlarda izinsiz kullanılıyor
27.10.2022
A+
A-

Elon Musk, Bruce Willis ve Leonardo DiCaprio gibi dünyaca ünlü isimlerin ‘deepfake’ teknolojisiyle izinli ya da izinsiz bir şekilde reklamlarda kullanılması sektörde yeni etik tartışmalara yol açıyor. 

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, Tesla şirketinin milyarder CEO’su Elon Musk geçtiğimiz hafta gayrimenkul yatırım şirketi reAlpha’nın pazarlama videosunda yer aldı. Ancak Musk, şirketle böyle bir video çekimi yapmamış, hatta yüzünün kullanılmasına onay dahi vermemişti.

Geçtiğimiz ay ise ünlü aktörler Tom Cruise ve Leonardo DiCaprio makine öğrenimi şirketi Paperspace’in tanıtım videosunda yer aldı. Fakat bu Hollywood yıldızları da böyle bir tanıtım videosunda görünmeyi hiçbir zaman kabul etmemişti.

Musk, Cruise ve DiCaprio’nun söz konusu reklam videoları, bir kişinin yüzü ve sesi kullanılarak yapay zeka teknolojisiyle söylemediği cümleleri söylüyor, yapmadığı hareketleri yapıyormuş gibi gösteren ‘deepfake’ (derin sahtecilik) teknolojisiyle yapıldı.

Uzmanlar, derin sahtecilik yazılımlarının giderek daha fazla kullanılmasının reklamcılık sektörünü yeniden şekillendireceğini, yeni yasal ve etik sorunlara neden olacağını söylüyor.

‘Ünlüler görüntülerinin kullanımını kontrol altına almakta zorlanabilir’

Derin sahtecilik teknolojisi, tanınmış kişiler için çeşitli tehlikeler barındırıyor. Özellikle görüntü ve seslerinin izinsiz kullanımı, yayın haklarından gelir elde etmelerini zorlaştırmanın yanı sıra isim ve itibarlarının istemedikleri şekilde yönlendirilmesine neden olabiliyor.

Ünlülerin bu duruma karşı başvurabileceği yasal yollar var. Greenberg Glusker hukuk firmasından Aaron Moss’a göre, bazı ünlüler, kişilik hakkını oluşturan bazı unsurların ticari amaçlı izinsiz kullanılmasına ilişkin açılan davayı kazanabildi.

Öte yandan Elon Musk’ın görüntüsünü kullanan reAlpha gibi şirketler, çalışmalarının yasal bir risk taşımadığını belirtiyor. Şirketten yapılan açıklamada, videonun şirketin avukatları tarafından incelendiği, Musk’ın videoda gerçekten yer almadığını ve ürününü desteklemediğini izleyicilerin anlaması için gerekenlerin yapıldığı bildirildi. Ayrıca, içeriğin bir hiciv videosu olduğuna dair güçlü bir sorumluluk reddi beyanına sahip olduğu belirtildi.

Hukukçu Moss ise Elon Musk gibi bir ismin küçük bir şirketi dava etme olasılığının düşük olduğunu ve şirketlerin büyük reklam getirisi için böyle bir riski alabileceğini belirtiyor.

Uzmanlar ayrıca ‘deepfake’ gibi teknolojilerden çok önce imzalanan sözleşmelerin reklamcılara eski görüntülerden yeni videolar yaratma imkanı verdiğinin altını çiziyor. Bu nedenle tanınmış şahsiyetlerin bir noktada ticari anlaşmalarına yeni maddeler eklemek zorunda kalacağı belirtiliyor.

Reklam sektörü uzmanları, ‘deepfake’ teknolojisinin, markalara ve reklam ajanslarına daha hızlı içerik üretmede yardımcı olduğu ve yapım maliyetlerini büyük ölçüde azalttığı için reklamcılıkta giderek daha da popüler hale geleceğini öngörüyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.