enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:28 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda hazırlanan 3’üncü bütçe”
09:23 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:57 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa: SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:56 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:50 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:44 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:43 Fransız generaller savaş kışkıtıcılığı yapıyor!…
00:40 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:38 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi…
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği
00:25 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
00:22 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:20 TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi sona erdi…
00:18 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
00:03 Alanyaspor-Antalyaspor derbisi
11:57 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kıbrıs halk müziğinin öncülerinden, besteci ve eczacı Kamran Aziz’i anma etkinliği düzenlendi

Kıbrıs halk müziğinin öncülerinden, besteci ve eczacı Kamran Aziz’i anma etkinliği düzenlendi
01.02.2025
A+
A-

TÜRKSOY’un ev sahipliğinde, KKTC Ankara Büyükelçiliği ve Kıbrıs Türk Kültür Derneği iş birliğinde,  Kıbrıs halk müziğinin öncülerinden, besteci ve eczacı Kamran Aziz’i anma etkinliği gerçekleştirildi.

TÜHA / Türkuaz İnternational News Agency

Image

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından, Kıbrıs halk müziğinin öncülerinden, besteci ve eczacı Kamran Aziz’i anma etkinliği düzenlendi.

TÜRKSOY Genel Sekreterliği ev sahipliğinde gerçekleşen programa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye’den çok sayıda akademisyen ve sanatçı katıldı.

Image

Etkinlik, Türk Dünyası’nın ortak mirasının sesi olan Kamran Aziz’in sanatsal mirasını anlatan açılış konuşmalarıyla başladı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, burada yaptığı konuşmasında Kamran Aziz’in Kıbrıs halk müziğinin temel taşlarından biri olduğunu belirterek, “Onun besteleri sadece melodilerden ibaret değildir; halkın duygularını, sevinçlerini ve umutlarını yansıtan kültürel miraslardır. Kendisini saygı ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Tolga Ünsal, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu ve AK Parti İstanbul Milletvekili, TBMM TC – KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkan Vekili Şamil Ayrım da etkinlikte yaptıkları konuşmalarda, Kamran Aziz’in müzik ve eczacılık alanlarındaki katkılarını vurgulayarak, onun Kıbrıs Türk halkının kültürel kimliğine olan etkisini dile getirdiler.

Image

Program kapsamında Kamran Aziz’in hayatını anlatan kısa bir belgesel film izletildi. Ardından, akademisyen ve sanatçıların katılımıyla bir panel düzenlendi.

Image

Panelde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaferyıldızı Zaimağaoğlu, Kuzey Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Akcan Özlük, Mete Adanır Vakfı Başkanı ve gazeteci Eralp Adanır, Başkent Üniversitesi Kıbrıs Türk Tarihi Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Balyemez gibi isimler, Aziz’in müziğe katkılarını ve onun Türk Dünyası’na olan etkisini değerlendirdi.

Image

Etkinliğin sonunda ise Kamran Aziz’in ünlü eserlerinden “Kıbrıslım“, “Gelin Geliyor Gelin” ve “Al Yemeni Mor Yemeni” gibi parçalar Nafiz Dölek ve Rhythm&Dance çocuk ve gençlik sanat topluluğu tarafından seslendirildi. Katılımcılar, bu eserlerin kültürel mirasın bir parçası olarak gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı.

Image

Program, etkinliğe katkı sağlayan isimlere TÜRKSOY tarafından plaket ve teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi. Türk Dünyası’nın ortak kültürel hafızasına adını yazdıran Kamran Aziz, bu etkinlikle bir kez daha saygı ve minnetle anıldı.

Image

Kamran Aziz Kimdir?
Kamran Aziz, Kuzey Kıbrıs Türk Halk Müziğinin öncü isimlerinden biri olarak kabul ediliyor. 1950’li yıllarda “Kamran Aziz ve Arkadaşları” adlı müzik grubuyla Kıbrıs Türk toplumunun ilk batı müziği icra eden grubunu kurdu. “Kıbrıslım”, “Al Yemeni Mor Yemeni”, “Gelin Geliyor Gelin” gibi unutulmaz besteleriyle Kıbrıs Türk kültürüne büyük katkılar sağladı. Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs’ın ilk kadın eczacılarından biri olan Kamran Aziz, 2017 yılında hayatını kaybetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.