enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:27 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:24 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:19 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:17 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:14 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:09 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:07 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:06 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
00:04 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Mersin’de yükseliyor

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Mersin’de yükseliyor
08.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörü 2023’te devreye girecek. Türkiye’nin ilk nükleer santrali tamamlandığında yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Santralin üçüncü reaktörünün temeli ise 10 Mart’ta atılacak.

Türkiye 60 yıllık hayaline adım adım ilerliyor.

İlk nükleer güç santrali, Mersin’in Gülnar ilçesinde yükseliyor. Akkuyu Nükleer Santrali tamamlandığında 4 bin 800 megavatlık güç ile Türkiye’nin kesintisiz enerji kaynağı olacak.

Türkiye’nin 2000 yılında 27,3 gigavat olan elektrik toplam kurulu gücü, 2019 yılı sonunda 3,5 kat arttı, 91,3 gigavat seviyesine ulaştı. 2050 yılına kadar elektrikteki kurulu gücün 150 gigavata çıkması hedefleniyor.

3. reaktörün temeli 10 Mart’ta atılacak

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapımı, bu konuda tecrübeli olan Rusya’ya verildi. Hükümetler arası anlaşma Rusya ile 2010 yılında imzalandı, 3 Nisan 2018’de ise ilk harç karıldı.

4 reaktörden oluşan santralde reaktörlerin her biri 1200 megavat güce sahip. İlk 2 reaktörün inşası sürüyor.

Üçüncü reaktörün temeli ise 10 Mart’ta CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılacağı törenle atılacak.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

İlk reaktör 2023’te hizmete alınacak

Projenin inşaatında, modern teknolojinin sunduğu tüm imkanlar kullanılıyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşaat Bölümü Müdürü Maksin Kucherenko, “Şu anda denize sıfır bir pompa istasyonunun inşaatını yürütüyoruz. Bu istasyon 16 metre derinlikte yapılıyor. Aynı zamanda kıyı şeridinin güçlendirilmesini antifer dediğimiz özel beton bloklarla yapıyoruz” dedi.

İlk reaktör, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’te hizmete alınacak. Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar işletilmesi planlanıyor.

Santralin maliyeti 20 milyar dolar. 4 bin 800 megavatlık tam kapasite ile hizmet verdiğinde yıllık ortalama 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Bu rakam İstanbul’un enerji ihtiyacının tamamı, Türkiye’nin ise yüzde 10’u anlamına geliyor.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Akkuyu inşaatında 8 bine yakın kişi çalışıyor

Akkuyu, dünyada “Yap-Sahip Ol-İşlet” modeline göre gerçekleştirilen ilk nükleer güç santrali projesi. Tahmini hizmet ömrü 60 yıl olan projeyi ilk 15 yıl Ruslar işletecek. Ancak inşaatında olduğu gibi çalışanların da çoğunluğu Türklerden oluşacak.

Kucherenko, inşaat sahasında yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığı bilgisini verdi.

“Çalışanların yüzde 80’i Türk. Son etaba geldiğimizde sahada çalışacak işçi ve uzmanların sayısının 12 bine çıkmasını bekliyoruz.”

Santralde çalışmak üzere 600 Türk öğrenci, Rusya’da eğitime alındı. Personel yetiştirme programını tamamlayan 143 mezun, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ekibine katıldı. Şu anda 107 Türk öğrenci ise lisans ve lisansüstü öğrenimlerine devam ediyor.

Haber: Betül Öner (Mersin)

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.