enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:31 Elektronik Müziğin Yeni İkilisi Mass Cust’tan Global Vizyonlu İlk Single: “Beginning”…
12:36 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan mübarek üç aylar mesajı
00:57 Sadettin Saran hakkında adli kontrol kararı
00:52 AJet Yönetim Kurulu Başkanı Bolat: “THY ile daha fazla iş birliği için çalışma yapıyoruz”
00:44 KODA, bir yıl boyunca sahada üretti, denedi, paylaştı…
00:38 Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği’nin (USKD) yeni hizmet binası hizmete girdi…
00:36 Kıbrıs’ta Rum barbarlığı: Kanlı Noel
00:35 İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.
00:29 Pakistan: İmran Han ve eşine 17’şer yıl hapis cezası
00:18 Bakan Güler: “SDG’nin ferdi entegrasyonu şart. Kimseden icazet almayız”
00:17 Türkiye ve Umman arasında 17 alanda iş birliği protokolü imzalandı
00:14 Bakan Güler: Rusya-Ukrayna arasında İHA ve İDA’lar karşılıklı olarak yoğun şekilde kullanılıyor…
00:13 Köpekler felaketleri önceden hissediyor mu?
00:06 “Üç Jokerli Konken” Almanya’da beğeni topladı…
00:03 Prof. Dr. Mühip Kanko, “İHA ihlalleri, güvenliğimiz açısından alarm verici”
00:01 Türkiye, ABD, Katar ve Mısır arasında Gazze toplantısı
00:01 Bakan Tunç: Sanal Bahis aile bütünlüğünü tehdit ediyor
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’den AB’ye yasa dışı göçte artış

Türkiye’den AB’ye yasa dışı göçte artış
06.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / AB Komisyonu’nun ilgili raporuna göre Avrupa Birliği‘ne yönelik yasa dışı göçte önemli oranda artış kaydediliyor. Türkiye’den Yunanistan’a geçişlerde de son bir buçuk yılın en yoğun dönemi yaşanıyor. 

Akdeniz ve Ege Denizi üzerinden Avrupa Birliği’ne (AB) yasa dışı göçte artış olduğu kaydedildi. Almanya’da yayınlanan Welt am Sonntag (WamS) gazetesinin, AB Komisyonu’nun konuyla ilgili bir raporuna dayandırdığı haberine göre, Türkiye’den yasa dışı bir şekilde AB’ye gelenlerin sayısı, koronavirüs pandemisi nedeniyle uluslararası trafiğin sekteye uğradığı 2020 yılının Mart ayından bu yana geçen hafta en yüksek seviyeye ulaştı.

Söz konusu habere göre bu yıl  Türkiye’den 4 bin 577 kişinin deniz ve kara sınırlarını aşarak komşu ülke Yunanistan’a geçiş yaptığı belirtiliyor. Aynı zaman diliminde Türkiye’den yola çıkan yasa dışı göçmenlerden İtalya’ya ulaşanların sayısı 4 bin 739 olarak açıklanırken, bunlardan 670’inin geçen hafta geldiği ifade ediliyor. AB raporunda yer alan verilere göre İtalya’ya, son bir haftada Kuzey Afrika kıyılarından yola çıkarak gelenlerin sayısı da 3 bin 236 kişi oldu; bu da yine 2020 senesinin Temmuz ayından bu yana kaydedilen en yüksek haftalık oran.

Artan sayılara rağmen sınırlar sakin

WamS’ın haberinde ayrıca, 2021’de bugüne dek 39 bin 183 göçmenin Akdeniz üzerinden AB’ye yasa dışı giriş yaptığı ve bu rakamın geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 83’lük bir artışa tekabül ettiği vurgulandı. 2019’un aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ise artışın yedi kat olduğu görülüyor.

Yine Akdeniz üzerinden İspanya’ya gelen yasa dışı göçmen sayısı da, geçen yılın aynı zaman dilimine kıyasla yüzde 47 artarak 20 bin 500 olarak kaydedildi. Ancak raporda, tüm bu verilere rağmen AB dış sınırlarında durumun, büyük bir sığınmacı akınının olduğu 2015 sonrasına göre sakin olduğu da belirtiliyor.

Arşiv - İspanya'nın Kuzey Afrika'daki yerleşim yerlerinden Melilla'daki bir merkezde toplanan sığınmacılar (22.07.2021)

Arşiv – İspanya’nın Kuzey Afrika’daki yerleşim yerlerinden Melilla’daki bir merkezde toplanan sığınmacılar (22.07.2021)

AB Konseyi raporunun Almanya ile ilgili bölümünde aktarılan verilere göre, 2021 yılının ilk yedi ayında Almanya’ya yaklaşık 72 bin iltica başvurusunda bulunuldu. Bu başvuruları yapanların büyük çoğunluğunun da diğer AB ülkelerinden gelerek, yasa dışı yollarla Almanya’ya girdiği ifade ediliyor. 2021’de Almanya’ya en fazla iltica başvurusu ise 12 bin 200 başvuru ile Temmuz ayında yapıldı. Söz konusu veri, 2020’nin Ocak ayından bu yana en yüksek rakama işaret ediyor. İltica başvurusunda bulunanlar arasında geçen yıl olduğu gibi 2021’de de Suriyeliler ilk sırada yer alırken, Afganistanlılar en kalabalık ikinci grubu oluşturuyor.

Almanya, halihazırda bu ülkede yaşayan 280 bin Afganistanlı ile, Orta Asya dışında en fazla Afgan barındıran ülke durumunda. WamS’da yer alan habere göre uzmanlar, Afganistan’dan başlayacak olası yeni bir göç dalgasında çok sayıda kişinin Almanya’ya gelmeye çalışacağını düşünüyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.