enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de pandeminin gerçek boyutu ne?

Türkiye’de pandeminin gerçek boyutu ne?
02.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Sağlık Bakanı Koca’nın günlük açıklanan koronavirüs rakamlarında, sadece semptom gösteren hastaların sayısını paylaştıklarını bildirmesi geniş yankı uyandırdı. Pandeminin gerçek boyutları merak ediliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında günlük açıklanan hasta sayısının toplam günlük pozitif vaka sayısı olmadığını, sadece semptom gösteren hastaları yansıttığını açıklaması büyük tepki topladı:

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Bakan Koca’ya “6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız” suçlamasını yöneltti. TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. İbrahim Akkurt, uygun bir tedavi yaklaşımı sergileyebilmeleri için gerçek rakamlara ve verilere ihtiyaç duyduklarını belirterek, “Hes kodlarının vesaire hepsinin güvenilirliklerinin altına soru işareti konulmuş oldu. Bunu TTB söylüyor ama maalesef doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar misali TTB ile beraber bunu söyleyen tüm uzmanlık dernekleri ciddi bir şekilde dışlanma içine sokuldu” ifadesini kullandı.

“Asemptomatik vakalar daha riskli”

Asemptomatik vakaların daha büyük bir risk grubunu oluşturduğunu dile getiren Akkurt, ateş ya da solunumsal yakınmalardan şikayetçi olmayan kişilerin toplum içinde daha rahat hareket ettiğini ve bu sebepten dolayı bulaşıcılıklarının da daha yüksek olduğunu vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “onaylı vaka”yı “Klinik belirti ve bulgulardan bağımsız olarak Covid-19 enfeksiyonu için laboratuvar onayı olan kişi” olarak tanımlanıyor.

Almanya Bonn Üniversitesi’nden Dr. Soyhan Bağcı da, salgınla mücadelede sadece semptomu olan ve hastalık bulguları gösteren pozitif kişilerin açıklanması diye bir uygulamanın doğru bir yaklaşım olmadığı görüşünü savunanlardan.

“Bilindiği üzere salgının başlangıcından itibaren tüm dünyada alınacak tedbirlerin yoğunlaştırılması ya da gevşetilmesi kararı, virüs bulaştırma katsayısı hesaplanarak alındı” diyen Bağcı, bu katsayının hastalar değil, pozitif vakalara göre belirlendiğini ve bu tanıma göre salgınla mücadelenin tek yolunun, virüs bulaştırma katsayısını 1’in altında tutmak olduğunu vurguladı.

“Türkiye’de salgının başından itibaren net bilgi paylaşımı olsaydı, halk kendi tedbirlerini daha yoğun bir şekilde alabilirdi” diyen Dr. Bağcı, bunun örneklerini Almanya’da ve Avrupa’da sıkça gördüklerini kaydetti.

TTB’ye tepkiler

TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. İbrahim Akkurt da Bakan Koca’nın açıklaması sonrasında, “bugüne dek TTB’ye ve Türk Toraks Derneği’ne hakaret düzeyindeki saldırıların geçersiz olduğunun anlaşıldığını” belirterek “Siz tek başına sağlık sistemiyle sağlık altyapısıyla bir pandemiyle baş edemezsiniz. Başından beri TTB ve uzmanlık dernekleri bu işin içinde olan ve yükünü çeken insanlar olarak bunu söylüyoruz ama maalesef anlatamadık. Teşekkürlerimizi iletelim, sayın Bakan bizi doğruladığı ve haklı çıkarttığı için” diye konuştu.

HABER : Batu Bozkürk / Tuncay Yıldırım

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Ekim 2020] 

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma saat 23.25’te TRT 1 Ekranlarında.. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.