enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:28 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda hazırlanan 3’üncü bütçe”
09:23 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:57 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa: SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:56 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:50 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:44 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:43 Fransız generaller savaş kışkıtıcılığı yapıyor!…
00:40 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:38 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi…
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği
00:25 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
00:22 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:20 TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi sona erdi…
00:18 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
00:03 Alanyaspor-Antalyaspor derbisi
11:57 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye – Azerbaycan ilişkileri gelişiyor

Türkiye – Azerbaycan ilişkileri gelişiyor
10.06.2024
A+
A-

* Türkiye ile Azerbaycan’ın diplomatik ilişkilerinin tesisinden bu yana 32 yıl geride kaldı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev döneminde iki ülke arasındaki ilişkilerde büyük bir atılım yaşandı.

* Türkiye-Azerbaycan kardeşliği, stratejik müttefiklikle taçlandırıldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Liderlerin yakın dostluğu ve güçlü iradesi, halklar arasındaki kardeşlik bağları ve birçok alanda hayata geçirilen iş birlikleri. Türkiye ve Azerbaycan “bir millet, iki devlet” ilkesiyle ilişkilerini üst düzeyde tutmayı sürdürüyor.

Türkiye, 1991 yılında Azerbaycan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 14 Ocak 1992’de tesis edildi. O günden bu yana da sürekli gelişti. Türkiye’nin siyasi, askeri ve ekonomik tecrübeleri Azerbaycan’la paylaşıldı.

Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri stratejik müttefiklik seviyesinde

Azerbaycan’ın Karabağ zaferinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Haziran 2021’de Şuşa’yı ziyaretiyle ilişkiler yeni bir boyut kazandı. Erdoğan, Azerbaycanlı mevkidaşı İlan Aliyev ile Şuşa Beyannamesi’ne imza attı. Böylece ilişkiler ‘stratejik müttefiklik’ seviyesine çıkarıldı.

Türkiye, Azerbaycan’ın en önemli ticari ortaklarından biri

İkili ticaret hacminde geçen yıl ilk kez 7 buçuk milyar dolara ulaşıldı. Karşılıklı yatırımlar 34 milyar doları aştı. Türk müteahhitlik firmaları Azerbaycan’da bugüne kadar yaklaşık 19 milyar dolar değerinde 526 proje üstlendi.

Türkiye ve Azerbaycan uzun yıllardır ortak enerji ve ulaştırma projelerine sahip

Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı, Türkiye ile Avrupa’ya doğal gaz iletimini sağlayan TANAP ve Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı bunlardan başlıcaları.
Yeni hedef ise iki ülkeyi kara ve demir yoluyla birbirine bağlayacak Zengezur Koridoru’nun kısa sürede tamamlanması.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın iki önemli ülkesi olan Türkiye-Azerbaycan iş birliğinin karşılıklı üst düzey ziyaretler ve yeni projelerle daha da geliştirilmesi planlanıyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.